Gdje su i šta rade djeca bh. političara?!

I Bosna i Hercegovina ima svoju 'zlatnu mladež'. .

Bosna i Hercegovina 09.07.2014 | 17:39
Gdje su i šta rade djeca bh. političara?!

Djeca političara, kako aktuelnih, tako i onih bivših, žive na visokoj nozi: ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme i voćnjake..

Vrlo je malo onih, pogotovo u federalnom dijelu naše države, koji svoje potomke nisu poslali što dalje od voljene im domovine.

Tako je jedna od dvije kćerke predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Danijela, završila studij u Beču. Iako se njen otac nebrojeno puta stavljao u zaštitu Univerziteta u Mostaru, koju je rado isticao kao jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku u BiH, kćerki je odlučio priuštiti 'bečku školu'. Danijela se, ipak, nakon završenog fakulteta vratila u BiH, te danas živi u Mostaru.

Bivši lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić obje kćerke odškolovao je izvan BiH. Mlađa kćerka Lucija fakultet je završila u SAD-u za vrijeme izbjeglištva, dok se starija Spomenka skrasila u Belgiji.

Njegov, pak, nasljednik, Martin Raguž, otac je četvoro djece, a svoju najstariju kćerku je odlučio školovati na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mostaru, mada je jednom prilikom kazao da ne vidi ništa loše u tome ukoliko se opredijeli svoje obrazovanje nastaviti na nekom od univerziteta izvan BiH. 

Ipak, Dodikovoj djeci prema poslovnim uspjesima malo ko se može približiti.

Sin Igor, koji je studirao na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bocconi univerzitetu u Milanu, sada je suvlasnik preduzeća u vrijednosti od 2.625.095 KM!

Njegova starija sestra, Gorica Dodik Trišić - koja je godinama tvrdila da je politika ne zanima, kao i da to nije 'posao za ženu na ovim prostorima' - obrela se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Aktuelna premijerka RS, a tadašnji entitetski ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, nakon ekspresnog volontiranja kćerke stranačkog šefa, odmah je Goricu postavila za šeficu svog kabineta.

Tako j Gorica, nakon završene srednje Ekonomske škole u Banjaluci i fakulteta koji je završila na Kipru (smjer General Business Administration), 2011. godine 'bez nepotizma' dobila posao u državnoj službi, kako je to Cvijanović svojevremeno objasnila, jer je 'pokazala najbolje sposobnosti' među desetak mladih kandidata.

Dodajmo i to da je na mjesto šefa kabineta izabrana bez konkursa, a sve je, lično, pojasnila riječima 'da nije na poziciji državnog službenika za koju je predviđeno raspisivanje oglasa”.

Za razliku od Dodikovih potomaka, kćerke njegovog stranačkog kolege i člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, fakultete su završile u BiH. I kći Ana i Borjana studije su završile u Banjaluci.

Kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH, Borjana Radmanović-Petrović, dugo je bila glavna i odgovorna urednica banjalučkih Nezavisnih novina, početkom ove godine promijenila je angažman i postala glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske. Njenog sadašnjeg supruga Danila, Radmanović je neposredno nakon vjeridbe s Borjanom imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu.

Slično je i sa djecom Sulejmana Tihića. Po uzoru na oca, jedan od njegovih sinova, Anvar, odlučio se za pravničku profesiju. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, zaposlio se u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Takođe, Tihićeva kćerka Azra studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, sina Aleksandra je školovao u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu, dok je kćerku Jovanu odlučio poslati na studij prava u Beč.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je, pak, sina poslao u London da bi završio studije finansija i bankarstva, gdje je posle i ostao živjeti, dok je kćerka studirala kod kuće, u Banjaluci.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, odlučio je oboje djece školovati u BiH. Njegov sin Tibor studirao je na Komunikološkom fakultetu u Banjaluci, gradu u kojem se školuje i njegova kćerka Sonja.

Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija ima troje djece. Najstarija, Dina, njegova je kćerka iz prvog braka koja živi i studira u Beogradu. Salko Zlatko i Asja Zara, sin i kćerka iz braka sa Aminom Lagumdžijom, trenutno se školuju u privatnim sarajevskim školama.

Salko Zlatko pohađa Internacionalnu srednju školu u Sarajevu i jako je dobar matematičar. On je, naime, na 11. juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, održanoj prošle godine, osvojio najviše bodova, te je BiH predstavljao i na 17. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Antaliji u Turskoj.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH i smijenjeni ministar državne bezbjednosti, Fahrudin Radončić, ima tri sina: Isaka (koji je iz prvog braka), te Irhada i Farisa iz braka sa Azrom Radončić, od koje se razveo pred izbore 2012. godine.

Jako je teško doći do bilo kakvih informacija o Radončićevim sinovima, osim da je Irhad u Sarajevu među svojim društvom poznat po 'veselim' zabavama koje organizuje u očevoj (ili majčinoj?) Radon Plazi.

Bakir i Sebija Izetbegović imaju samo jednu kćerku - Jasminu. Unuka prvog predsjednika BiH završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, nakon čega je školovanje nastavila u Holandiji, završivši postdiplomski u Amsterdamu. Danas je vlasnica i direktorica marketinške agencije 'Fabcat'.
 
Izvor:Depo portal

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

radoznali

09.07.2014 05:39

Šta je sa Bosićevom, Mićićevom, Čavićevom, Pavićevom ... djecom šta me briga za djecu federalnih moćnika.

ODGOVORITE
Name

rsrpska

09.07.2014 05:41

A gdje su djeca od ostalih političara naravno ako ih imaju i čime raspolažu djeca Tadića,Bosica,Miće Micica itd.

ODGOVORITE
Name

Semberac

09.07.2014 05:43

Ovo su vec privatne stvari.Djecu ne treba petljati sa politikom.To im se moze oprostiti ali sve ostalo NE.

ODGOVORITE
Name

Goran

09.07.2014 05:44

Normalno je da će tata sinu dati milione da uzgaja vočnjake, da se ne bi morao unistavati po Banjaluci kao djeca boraca zbog nepravde koju gledaju godinama!

ODGOVORITE
Name

budi realan

09.07.2014 05:51

Ko je ovo napisao potpuno je u pravu, ALI gdje su djeca ostalih funkcionera, npr iz SDS stranke?! Kod nas u Ugljeviku je godinama SDS i kad covjek pogleda kako prolaze njihova djeca, rodjaci, prijatelji, pa za njih nema ni poreza ni zakona ni policije, i kad pogledas ko ti u ovoj zemlji moze svojim primjerom pokazati postenje.... NIKO Pokazalo se da cim se neko bavi politikom taj ne moze biti posten nikako !

ODGOVORITE
Name

marija

09.07.2014 05:55

Ima se moze se ko ima im, a ostali neka umiru polako.

ODGOVORITE
Name

M

11.02.2020 09:55

Marija,nije više polako.Sad je to ubrzano ,galopirajuće.

Name

borac rs

09.07.2014 05:58

Pa to je njihova drzava i mogu da rade sta hoce. Na izbore "robovi" i glasajte ponovo za njih.

ODGOVORITE
Name

BOA

09.07.2014 06:03

Sjecamo se svi sta se dogodilo sa pokojnim prof. Kravarusicem kad Spiricev sincic nije mogao poloziti matematiku. Izgleda da je po profesore bolje da djeca pojedinih politicara studiraju u inostranstvu.

ODGOVORITE
Name

petar

09.07.2014 06:07

Skromni nema sta nasoj djeci filuju mozak kako je poslije skolovanja najbolje ostati ovdje a svoje poslali da uzivaju u evropskim zemljama gdje su prava radnika na najvisem nivou o kojima mi mozemo samo sanjati.

ODGOVORITE
Name

branko

09.07.2014 06:13

Blago njima,a kuku nama kad cutimo,otimajmo od lopova

ODGOVORITE
Name

bih

09.07.2014 06:30

LJUD MOJI NISU ONI JEDINI POSLALI DJECU U INOSTRANSTVO, KO GOD JE MOGAO POSLAO JE DJECU NA ŠKOLOVANJE U INOSTRANSTVO TO JE BILO I BIĆE NIŠTA NEOBIČNO.

ODGOVORITE
Name

Беч

09.07.2014 06:50

Ето, као да нико други не студира у Бечу, осим Човићеве кћерке. Као да је Беч Божје слово. Питају ли се људи који сад прочитају ово и мисле како је бахато, како би они школовали своју дјецу да су на истој позицији?!

ODGOVORITE
Name

milan

09.07.2014 06:55

dajte nam jos informacija,sta je sa bosicevom,tadicevom sarovicevom micicevom djecom i oni su nam briga kao i ovi.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

09.07.2014 06:57

Objavite I gdje rade I kad su zaposleni.Svi poslove dobili sa datumom diplomiranja.

ODGOVORITE
Name

Krunic

09.07.2014 06:58

Ko god ima mogucnosti uradice sve za svoje dijete da mu omoguci sto bolje skolovanje. Neka nama sto vise djece studira u inostransvu, jer ko god da se vrati ovamo imace nesto novo i mnogo bolje da nam kaze i uradi.

ODGOVORITE
Name

starias

09.07.2014 07:39

Cuj ovog radoznaog,sta ga briga za federalne, ovde se prica od drzavi Bosni i Hercegovoine, a takvom politikom STA ME BRIGA,su stvoreni uslovi da politicari kradu i zato pamet u glavu,lopatu u ruke kad ne razmisljas.

ODGOVORITE
Name

:-)

09.07.2014 07:44

Vama narode niko ne moze ugoditi. Politicari se ubise od brige kako da iskoluju svoju djecu sa Vasim parama da vas sutra oni mogu pismenije guliti. Osim toga oni nemaju povjerenja da ce neko drugi braniti "nacionalne" interese bolje od njihovih nasljednika. U cilju ocuvanja "nacionalnih" torova i sto kvalitetnijeg zbrinjavanja vladujuce klase PODRZIMO ih i u narednim godinama dok im BAREM djeca ne odrastu.

ODGOVORITE
Name

Licemjerno

09.07.2014 07:47

Ovo nema opravdanja. Ovi politicari predstavljaju drzavu. Mole narod da glasa za njih da bi oni predstavljali drzavu. A tom istom narodu porucuju tako sto djecu ne skoluju u toj drzavi nego ih salju vani. Porucuju da drzava ne valja a nas mole da im damo povjerenje lidera u toj drzavu?! LICEMJERNO!

ODGOVORITE
Name

Tuzla

09.07.2014 08:12

Na koncu nije ni bitno gdje su im djeca i gdje se skoluju. Sam cin bjezanja "nas ostalih" iz ove zemlje govori o tome kakvi su nam politicari. Jos uvijek imamo situaciju gdje se govori "kad kradu njihovi, nek kradu i nasi". Jednostavno mi smo ko hajvani. Bosna me podsjeca na one borbe pijetlova ili pasa: politicari su okolo oni sto gledaju i klade se, a ljudi su zivotinje u kavezu i medjusobno se kolju, ali samo zato sto to nasi "organi" vlasti hoce tako.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

09.07.2014 08:23

ZADNJI KOJI ODE U INOSTRANSTVO TREBA DA UGASI SVJETLO U TAMNOM VILAJETU KOJI SE ZOVE BIH

ODGOVORITE
Name

Semberac bio i ostao

09.07.2014 08:24

Glasaci su im dali moc a oni koriste maksimalno, sad bi ti isti glasaci ako su pametni trebali ne dati im svoj glas.

ODGOVORITE
Name

Boo

09.07.2014 08:33

A nasa djeca ce prevrtati po kontejnerima jer ovi sto ste ih nabrojali i ne mogu a i nece da se dogovore oko bilo cega pa da nam krene na bolje. Dobro bi bilo da barem NASA djeca zavrse zanatske skole al i to ne moze jer sve fabrike sto imamo ovi visoko skolivani unistise. Zato ce i NASA UNUCAD prevrtati po kontejnerima i tako cemo svi zivjeti sretno u jadu i cemeru do kraja zivota... "CICA MICA I GOTOVA JE PRICA"

ODGOVORITE
Name

Iskren

09.07.2014 08:37

Zasto nismo iskreni i priznali da bi i mi slali djecu na skolovanje bilo gdje, da imamo mogucnosti. Nisu krivi oni sto skoluju svoju djecu, nego oni koji ne skoluju svoju. Svaki fakultet je dobar, a sve drugo je prestiz i luksuz.

ODGOVORITE
Name

miki

09.07.2014 08:55

Mi smo glasali za njih jer padamo na njihovu priču svake 4 godine.Neka studiraju i neka ih mi plaćamo.Samo da mogu otići iz ove zemlje zauvijek.

ODGOVORITE
Name

Aco

09.07.2014 09:18

Gdje god da su-neka su.Samo da povedu i roditelje sa sobom da ih ne gledamo ocima.

ODGOVORITE
Name

narod je glup

09.07.2014 09:58

Bog nam je dao zemlju sa svim prirodnim bogatstvima rudama rijekama a mi na to malo zemlje zivimo ko divlja plemena Indijanci urlicemo navijamo SNSD je bolji od SDSa, Bosnjaci su pametniji od Hrvata, Srbi su ljepsi od Bosnjaka. Sve nenormalne stvari radimo svojom voljom dok oni trljaju ruke idu zajedno na pecenja i pijanke po 100x odu do Brisela da razmatraju Sejdica i Fincija i na ta sluzbena putovanja uzmu hiljade eura dnevnica. A mi se pljujemo izmedju sebe. Do jucer smo bili najbolje komsije a sad smo najveci dusmani. Oni su i sad najbolje komsije. Dodik je spasio Lagumdziju smjene. Dodik je najbolji prijatelj sa Covicem a Covic docekuje zlocince koji su Srbe etnicki cistili. Narode osvjesti se!

ODGOVORITE
Name

Vaše ime i prezime

09.07.2014 12:07

Ova slika govori vise od 1000 rijeci.

ODGOVORITE
Name

Kostadin

09.07.2014 12:38

Ova djeca nisu ni morala na studije, mogao im je Radojicic srediti da prodje "Zakon o dodjeli fakultetskih diploma na osnovu krvnoga srodstva sa ideolozima sekte", pa lijepo da Skupstina izglasa sve to jer ionako ima vecinu. I gluplje i kriminalnije stvari su prolazile u proslosti.

ODGOVORITE
Name

333

09.07.2014 14:02

Naši političari su toliko ubjedljivi u pričama kako su im djeca inteligentna i pametna i da su oni u stanju da se odreknu svega radi svoje djece. Mozda im se kcerke jednog dana sa fakulteta vrate sa crnim unucima pa će nas ubjedjivati da su im unuci pili mlijeko od crne krave.

ODGOVORITE
Name

Igor

09.07.2014 14:23

Jedno znam da su oni svoju djecu obezbjedili po svakom pitanju, a ostali gradjani ispastaju... Hocemo promjene..

ODGOVORITE
Name

kratki Partner

09.07.2014 14:23

Dodik uporno priziva otcepljenje Republike Srpske pa se pitam da li bi njegova dva punoglavca stala u prve redove u eventualnoj odbrani Republike Srpske? NE SIGURNO OPET BI SIROTINJA GINULA NIZASTO. HVALA.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

09.07.2014 16:58

PAVIĆEVA DJECA I NJIOVA UNUČAD I PRAUNUČAD SU OBEZBIJEĐENA. MARKOVA ĆERKA RADI U NEKOJ DRŽAVNOJ FIRMI,ČINI MI SE U TELEKOMU, VLASNICA JE VIŠE NEKRETNINA I TAKOĐE FIRME U SLOVENIJI, SIN ZVANI HAMUZ JE ODAVNO POZNAT U NARKO MILJEU TE JE VLASNIK NEKOLIKO NOĆNIH LOKALA U PRIJEDORU. O NJIMA SE U PRIJEDORU NE SMIJE PRIČATI NAGLAS..

ODGOVORITE
Name

Silver

09.07.2014 18:25

Lako je meni za djecu BH političara koji ne samo što su obezbedili njih,nego i svoju unučad možda i praunučad...nego šta mi obični gradjani da radimo,kako naći neki posao da je plata redovna i solidna a da ne moram biti član stranke? Kako da kupim neko auto od 3 ili 4 hiljade?To mene zabrinjava.

ODGOVORITE
Name

Ja

10.07.2014 08:30

Gdje su djeca oni što život dadoše za ove lopove , da li dobiše ikakav posao? Sve znaš moj narode i opet glasaš, za koga i zašto, sa sopstvenu propast- "Stop"!

ODGOVORITE
Name

nene

10.07.2014 08:52

ne dirajte djecu ma čija bila.

ODGOVORITE
Name

Mila

10.07.2014 10:44

A gdje je kćerka Miće Kraljevića? Sta radi u Milanu? Sigurno je završila srednju školu, mozda tatica i da dokupi diplomu, a sebi je kupio. Haaaaahaaaaaaa.

ODGOVORITE
Name

re mila

10.07.2014 11:59

E Mila šta ćeš možda bi i ti volila u Milano al nemožeš.Ostaje ti samo da gledaš seriju volim i ja narandže no trpim.pozzzz.

ODGOVORITE
Name

simo

10.07.2014 18:01

Vidi lopova!

ODGOVORITE
Name

Amir

11.07.2014 21:53

Kćerka Dragana Čovića radi u ERONET-u, molimo dopisite ovo u tekst :)

ODGOVORITE