Danas je Vidovdan

Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, i 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata počelo je u Andrićgradu Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Republika Srpska 28.06.2014 | 18:04
Danas je Vidovdan

Patrijarh je, prošetavši Ulicom Mlade Bosne kroz špalir građana, pripadnika Trećeg pješadijskog puka Republika Srpska Oružanih snaga BiH, članova kulturno-umjetničkih društava, sveštenstva i monaštva, došao do hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika. Nakon Svete liturgije, planirano je da patrijarh Irinej osvešta hram Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, te da služi parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas.

Nizu svečanosti u Višegradu prisustvuju zvaničnici Republike Srpske i Srbije i predjsdnik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas prisustvovati obilježavanju Vidovdana.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Andrićgrada, sledi program obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Vidovdan je vjerski i državni praznik u Srbiji kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine.

Obilježava se u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja prisjećanje na poginule i umrle u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoriografa, važan datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, njegovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu poslije perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Poseban značaj Vidovdan je dobio u vrijeme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je 1889. na 500-tu godišnjicu od Kosovskog boja.

Poslije Kosovske bitke tijelo kneza Lazara (1329-1389) je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. na 600-tu godišnjicu Kosovske bitke.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, a na mjestu bitke na Gazimestanu kao endemska vrsta cveta crveni kosovski božur.

Na polju Kosovu 1389. odigrala se presudna bitka između srpske i turske vojske, koja je otvorila vrata Turcima za dalji prodor u Evropu. Pretpostavlja se da je turski sultan Murat Prvi, koji je na Kosovo stigao sa sinovima Bajazitom i Jakubom, predvodio 40.000 vojnika, a da je srpski knez Lazar Hrebeljanović sakupio 25.000 boraca.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

analjubljana

28.06.2014 06:25

Lepo je poštovati sve praznike, a n aročito Vidovdan. Ali ovih dana je previše nekih proslava i slava u Republici Srpskoj,jer narod je ipak u totalnoj bedi i jadu- a naročito oni iz poplaljenih područja!

ODGOVORITE
Name

xxl

28.06.2014 07:25

Srećan nam Vidovdan!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

28.06.2014 07:36

Krsna Slava a krsnicu lomi propali režiser musliman Emir i najveći lopov, ikad viđen na ovim prostorima, Milorad Dodik. Oskrnaviše dananjši veliki svetac... Bože oprosti nam.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

28.06.2014 08:42

Braco Srbi, sretan nam Vidovdan,najveci i najznacajniji praznik naseg naroda. Nemojmo se bar danas dijeliti i svadjati medju sobom, zaboravimo danas na tren i Dodika i Bosica, SNSD i SDS, sjetimo se svetog kneza Lazara, Obilica i drugih junaka Kosovske bitke, sjetimo se Principa i Mlade Bosne i budimo ponosni sto smo Srbi. Imamo zaista puno razloga za to.

ODGOVORITE
Name

sa

28.06.2014 09:16

Vidovdan

ODGOVORITE
Name

Repuv

28.06.2014 09:17

Kakva crna proslava Vidovdana u privatnom emiratu lažnog Srbina Emira. Stvarno smo jadni, Emir svoj lopovluk krije iza Gavrila, Njegoša, Andrića, a Srbi mu dolaze na poklonjenje u njegov emirat. Podanički, rajinski mentalitet. Jesu li srpski borci iz Višegrada ginuli da bi Emir imao svoj emirat, a njihova djeca živjela u bijedi, bez mogućnosti da žive od svog rada.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

28.06.2014 10:12

Koju to istorijsku ulogu ima Visegrad i neki nazovi grad, koji se uzgred receno zove po piscu??? Vidovdan je nesto sveto, i da to svi podrzavamo... Prije 100 godina atentat u Sarajevu nikakve veze nije imao sa Visegradom... Andric je imao vezu sa Visegradom samo po kultnom romanu.. Sta je sa Karadzicem Vukom? Sta je sa Borom Stankovicem? Sta je sa Zmaj Jovom? Sta je sa Mokranjcem? Svi su oni pisali i muzicirali o Vidovdanu, a ovi sto ga "obiljezavaju" u Visegradu to sve obezvrjeduju... Zalosno je, ali sam misljenja da ce se za 100 godina obiljezavati, odnosno postidjeno spominjati, o velikoj gresci koja se danas desava u Viegradu... Srbima i Bugarima pravoslavcima i onima koji uistinu postuju veliki praznik Vidovdan, zelim srecan Vidovdan...

ODGOVORITE
Name

bijeljina

28.06.2014 11:40

Knjaz Milose,sve si u pravu sto si napisao.Mozda je razlog to sto su clanovi Mlade Bosne iz Srbije u Bosnu presli Drinu izmedju Zvornika i Visegrada,blize ka Visegradu.

ODGOVORITE
Name

Лауш-Бања Лука

28.06.2014 14:14

Политичке партије долазе и пролазе и док год се српска застава вијори, наши мученици нису залуд гинули.Србадијо, срећан Видовдан.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.06.2014 14:35

Čestitam vam Vidovdan ...

ODGOVORITE
Name

jovica

28.06.2014 15:14

Pa i nije los ovaj zivot u sjevernoj Koreji.

ODGOVORITE