Pismo Milanoviću o problemima prognanih Srba

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta predaće sutra u Ambasadi Hrvatske u Beogradu pismo za hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kojem navodi 15 problema sa kojima se suočavaju protjerani i Srbi povratnici.

Region 19.06.2014 | 19:14
Pismo Milanoviću o problemima prognanih Srba

"Pismo hrvatskom premijeru predajemo na Svjetski dan izbjeglica, s ciljem da podsjetimo javnost i međunarodnu zajednicu da protjerani Srbi iz Hrvatske, oštećeni građani Srbije koji su do početka rata živjeli u Hrvatskoj, kao i Srbi povratnici, 19 godina poslije završteka rata i dalje ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava u Hrvatskoj", navodi Linta.

Koalicija udruženja izbjeglica traži od Vlade Hrvatske da pokaže stvarnu političku volju da se pronađu pravična i trajna rješenja za oduzeta imovinska, stečena i statusna prava, te da se uspostave isti standardi u suđenjima za ratne zločine.

"Tražimo da prestanu hapšenja prognanih Srba s ciljem odvraćanja od povratka i organičavanja slobode kretanja, da se riješi pitanje nestalih lica i da se sankcioniše govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije napominju da bez pronalaženja pravičnih i trajnih rješenja za stotine hiljada protjeranih Srba i drugih oštećenih građana Srbije, koji su prije rata živjeli na području Hrvatske, nije moguće govoriti o uspostavljanju iskrenog povjerenja i pomirenja između srpskog i hrvatskog naroda i potpune normalizacije odnosa između dvije države.

Pismo za hrvatskog premijera, Linta će predati u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Komentari / 0

Ostavite komentar