Благојевић: Не може се укинути Република Српска

У јеку расправа које се увелико воде о резолуцији о Сребреници, о којој је планирана  и дебата у Генералној скупштини УН, неки од учесника износе тврдње да би та резолуција, ако буде усвојена, могла бити основа да се пред Међународним судом правде тражи поништење Дејтонског мировног уговора и укидање Републике Српске.

Република Српска 10.05.2024 | 09:55
Благојевић: Не може се укинути Република Српска

Аутор: Др Милан Благојевић

Заговорници ове идеје износе да би, на темељу наведене резолуције, нека од држава чланица УН могла, иако није страна уговорница Дејтонског споразума, да тужи рецимо Босну и Херцеговину пред Међународним судом правде и тако исходи поништење Дејтонског споразума и укидање Републике Српске. 

С обзиром на важност ове теме постоји потреба да се укаже на правну неутемељеност наведених идеја и тврдњи. 

Наиме, уколико би Генерална скупштина УН и усвојила резолуцију о Сребреници тај акт не би могао бити правни темељ да се на основу њега тражи поништење Дејтонског споразума нити да се тражи укидање Републике Српске.

Разлога за то је неколико 

Као прво, члан 12 Повеље УН забрањује усвајање ове резолуције, јер прописује да све док Савјет безбједности УН у погледу било ког спора или ситуације обавља задатке који су му ради одржања мира и безбједности у свијету повјерени том Повељом, а Савјет безбједности то у континуитету чини у БиХ од 1992. године све до данас, Генерална скупштина неће давати, јер јој Повеља то забрањује, никакве препоруке у вези са било којим спором или ситуацијом под надлежношћу Савјета безбједности.

Стога ова забрана свакако укључује ситуацију у БиХ и сва питања у њој, укључујући и Сребреницу.

Затим, таква евентуална резолуција није правно обавезујући акт, зато што резолуција уопште није правни акт него се ради о политичком акту. Стога ниједан суд на свијету не би могао судити нити пресуђивати по политичком акту, будући да сви судови суде само на основу правно обавезујућих правних аката. 

На ово треба указати имајући у виду да се они који желе поништење Дејтонског споразума и укидање Републике Српске баве мишљу и спремају се да послије резолуције о Сребреници затим (из)лобирају и подизање тужбе код Међународног суда правде, као највише судске институције у систему УН.

Међутим, такво настојање би, ако се држи до права, било лишено сваког правног смисла и основа, будући да тај суд суди само на основу правних аката прописаних чланом 38 Статута тог суда. У том члану је прописано да Међународни суд у сваком спору пред њим примјењује међународне конвенције, то јест међународне уговоре, опште или појединачне, међународни обичај, односно општа правна начела.

Зашто је тако прописано у Статуту?

Па управо зато што сваки суд, како је претходно наглашено, може да суди само на основу правних, а не политичких аката каква би била евентуална резолуција о Сребреници. Она, дакле, из тих разлога није ниједан од правних аката из списка правних аката које прописује члан 38 Статута Међународног суда правде и зато та резолуција ни на који начин не може бити основ за поништење Дејтонског споразума и укидање Републике Српске.

Осим тога, такво нешто не може се правно ваљано исходити и зато што Дејтонски споразум и Република Српска нити су настали нити су противни било којем правном акту из члана 38 Статута Међународног суда правде, укључујући и Повељу УН. 

Код оваквог стања ствари ни Међународни суд правде у таквом спору не би могао судити тако што би створио неку своју норму па по њој пресуђивао, већ може да суди искључиво на основу наведених правних аката из члана 38 свог Статута, а никако на основу политичког акта у виду резолуције Генералне скупштине УН. 

Вриједи даље рећи да су уговорне стране Дејтонског споразума само Босна и Херцеговина, Република Српска, Федерација БиХ, те Република Хрватска и СР Југославија - данас Република Србија као њена правна насљедница.

Дакле, само нека од држава као страна уговорница - Србија или Хрватска би могла да тражи поништење Дејтонског споразума пред Међународним судом правде, а да БиХ у том случају буде тужена, што се готово извјесно никада неће догодити.

Ниједна друга држава то не би могла захтијевати, јер није уговорна страна Дејтонског споразума.

Он се не односи било како на друге државе и он је за сваку од њих тзв. рес интер алиос ацта, усљед чега свака друга држава нема лоцус станди, тј. нема право приступа Међународном суду правде у оваквом случају. 

Поред свега наведеног, мора се на крају нагласити и да би сваки покушај неке друге државе да од Међународног суда правде тражи поништење Дејтонског споразума и укидање Републике Српске био флагрантан и тежак облик мијешања у унутрашња питања БиХ као државе чланице УН, јер је питање њеног уставног уређења, а то значи и постојања Републике Српске и Федерације БиХ, искључиво унутрашње питање БиХ у које, сагласно члану 2 Повеље УН, немају право да се мијешају ни УН нити било која друга држава.

Др Милан Благојевић Фото: Архиха/Потписивање Дејтонског споразума

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Рашо

10.05.2024 11:32

Свака част за овако стручно образложење.Сад је свима јасно да је све око ове резолуције чиста манипулација и да не постоји могућност правних посљедица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.05.2024 12:42

Добро тумацење и умирујуће је сто није упитно постојање Републике Српске. Постоји могуцност правних последица. Оне не произилазе из поменуте резолуције, него из претходне пресуде. Та пресуда трази континуитет импутирања колективне одговорности и материјалне одговорности, тј. обештећења. То је забрињавајуће. Став који је приказала Црна Гора, јако је коректан и битан за насу будуцност, јер оно инсистирају на ограђивању од колективне одговорности.

Name

блбл

10.05.2024 13:22

А ста цемо са пресудама суда да је војска и полиција РС-а крива за геноцид?

Name

Домаћин

10.05.2024 13:34

Када ћете једном схватити да ентитет РС неће нико укинути извана,него баш они који су на челу и који воде РС и то у економски крах и пропаст..😉

Name

Истоцно Сарајево

10.05.2024 18:14

РС це нестати 112% ако СНСД и Додик буду и даље водили РС, а воде је у нестанак, Америка нас може укинути сутра, а мозда је то и циљ Додика, пљацка му не недостаје и исељавање народа, а кад не буде народа нече висе бити ничега, доцице арапи, Сиријци, из Бангладеша, Хиндуси, Украјинци, палестинци......вец долазе и насељавају се

Name

Ненад-Нострадамус

10.05.2024 19:13

Не мозе се укинути док нас Додик цува.

Name

ТЕШКО НАМА

10.05.2024 11:32

Ако он тако каже сигурно је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

10.05.2024 11:37

Хвала господину Благојевицу на објашњењу. Сада ми је лакше у души

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц.Вила

10.05.2024 11:40

Нити ће се укинути Република Србска, а нити ће икада Република Србска постојати ван граница Босне и Херцеговине. Питам се само када ће народи схватити да је ово прича како би се наставило са богачењем појединаца на свим странама и је једини излаз да се окрену људи једни другим. Све остало је шарена лажа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрољо

10.05.2024 11:46

Са оваквом влашћу и лошом политиком сваким даном је све мање РС, Словенцима 340.000.000 данас а Хрватима 200.000.000 сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2024 14:56

ех то су проблеми, пола милиона КМ минуса а нема се одакле вратити. Најмањи проблем је резолуција о Сребреници.

Name

Од срца

10.05.2024 16:36

Ако овако наставе расипати новац, од цега це платити Федерацији оне 2 милијарде за раздрузивање? Једино да Миле види да му дају раздрузивање на отплату?

Name

Бојан

10.05.2024 11:49

Могу они професоре све силом, међународно право већ одавно не постоји, западне земље на челу са америком могу све и све им је дозвољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеБојан

10.05.2024 15:54

А Република Српска није успостављена силом?

Name

теско јадном народу

10.05.2024 11:59

Све они могу јер зеле рат. Ста би било друго ако 30 година роваре у БИХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

10.05.2024 12:17

Мозе миле додиг, он је унистио народ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+++

10.05.2024 12:17

Питајте секту може ли, све раде да нас укину

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

10.05.2024 12:20

Све може

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

10.05.2024 12:25

Може се задужи ти, па то дође на исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

10.05.2024 12:28

Ово је за неповјеровати. Ови мозгови и великосрпски браниоци сами своме народу лијепе етикету геноцидног народа и јос горе спомињу укидање РСа. Будимо реални коме то одговара у БиХ изузев политицара који на ту тему покусавају приграбити гласове збуњених народа. Будимо реални, нико од Босњака и Хрвата то и не спомиње, јер свјесни су да је то немогуца мисија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мака сет

10.05.2024 13:48

том цруисе је успио до сад 7 немогућих мисија, не тјеши се тиме да ти то тако сматраш

Name

Економиста

10.05.2024 12:30

Хвала г.Благојевићу на експертском упознавању јавности.Питам се да ли РС може нестати због економске девастације свих ресурса неопходних за минимално егзистирање градјана РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2024 13:04

Мозе нестати на разне начине

Name

Xxл

10.05.2024 12:59

Тврдње да ће се укинути РС због резолуције су подла шпекулација,ради манипулације.Ма то знају и они који манипулишу,па када то спојите са изјавама нашег министра иностраних послова имате врући босански лонац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

10.05.2024 13:16

Професоре, ми једемо Кинески бјели лук, поред, Лијевча, Посавине и Семберије а ништа не заостаје и Херцеговина, нашу власт само интересује богаћење и уништавање и продаја подобним тајкунима оног шта је остало, она ће се сама урушити, данас опет блокирани рачуни Јахорине али Елек и Љевнајић остају на дужности и они су за ову власт одлични менаџери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ко мозе

10.05.2024 13:17

Миле свакодневно ради на томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

10.05.2024 13:21

БиХ треба, међусобним договором, преуредити по регионалном принципу који је економски и комуникацијски много практичнији. Затварање у националне торове није нам доњело срећу. Треба се престати плашити другог и другачијег. Ако ћемо поштено 90% становника БиХ су истог етничког поријекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2024 14:12

И ја се слазем, ионако сви из Лукавице раде у Сарајеву, а Теслиц и Добој у Јелаху. Ником не фали ниста, а фалило би им да се сутра удари границна контрола унутар Босне.

Name

Раде Б

10.05.2024 13:57

Ниста њима не значи медјународно право као ни повеље ни правилник УН. Код њих је мржња према српском народу разлог да уз помоћу силе што више штете учине истом. Код њих је најважнији закон џунгле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

10.05.2024 14:54

Да у њих је џунгла, а у нас је све како треба. Зато живимо боље од њих у свим сегментима живота.

Name

РеЕxпертРаде

10.05.2024 16:05

Република,чија?Српска!Још помињеш међународно право,мржњу,спровођење силе!Прије него што почнемо дијелити "моралне" лекције другима,ваљало би да прво себе преиспитамо!

Name

Хдк

10.05.2024 14:10

Не мозе се РС укинути, али зато могу Срби у њој патити све док траје, и то да их њихови газе и пљацкају. То је саврсен рецепт за кување жабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССССССС

10.05.2024 14:34

Неће се укинут Република ,али је сигурно да ће се укинути Српска,јер се сматра дискриминирајуће у односу на друге народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорбин

10.05.2024 14:39

Па ја не памтим да је неко икад изјавио да треба укинути РС.Самим тим није ми јасно засто ово образлагање.То је ево,ја сам Др. сад цу ја образлозит несто сто нико и не спомиње..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ф60

10.05.2024 14:41

Да кажемо да је све тако али може ли РС радити све да уништи државу БИХ и како објаснити грађанима да ће им бити све тежи живот због тога ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаки

10.05.2024 14:45

Јесто то тако по праву, али запад не ради већ одавно ван права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гвтвт

11.05.2024 00:45

Пусти запад, будалетино.Да није пара са запада скркали бисте,се сутра.Дужни Богу и народима, корупвија на сваком кораку, прљавштина, народ затуцан, глуп и неписмен...Ћути и мотику у шаке..м

Name

Милан

10.05.2024 22:18

У чије име вршља Злаја по УН иако нема обавезујући усаглашен став СВИХ чланова Пресједништва

ОДГОВОРИТЕ