Срушен најужи круг глобалног краља дроге у БиХ

У рацији великих размјера која је спроведена у Босни и Херцеговини, службеници за провођење закона упали су у куће и канцеларије 23 особе за које се сумња да су дио "ужег круга" наркобоса ухапшеног у новембру 2022. године, саопштио је Еуропол.

Босна и Херцеговина 23.04.2024 | 10:12
Срушен најужи круг глобалног краља дроге у БиХ

Еуропол је, додаје се у саопштењу, подржао јучерашњу акцију која служи као још једна прекретница у борби против такозваног "супер картела", савеза криминалних мрежа које су контролисале већи дио европске трговине кокаином.

"Као и у операцији 'Десерт Лигхт' (Пустињско свјетло), неколико партнера из цијелог свијета сарађивало је како би задали још један велики ударац овој криминалној структури. Службеници активни на терену, којима су се придружили стручњаци Еуропола, као и агенти Америчке агенције за борбу против дрога (ДЕА) и Федералног истражног уреда (ФБИ), претражили су више од 40 локација", додаје се у саопштењу.

Мета високе вриједности

Примарни циљ операције "Блацк Тие" (Црна кравата), истиче се у саопштењу, био је оптужити и процесуирати бх./низоземског држављанина (Един Гачанин Тито) којег Еуропол и Низоземска сматрају Метом високе вриједности.

"Осумњиченог су 2023. године низоземске власти осудиле на седам година затвора због трговине дрогом. Други оперативни циљ био је разбити цијелу криминалну организацију под заповједништвом и контролом Мете високе вриједности.

Ову заједничку међународну истрагу чиниле су белгијске, босанскохерцеговачке, француске и америчке службе за спровођење закона, уз подршку Еуропола", поручио је Еуропол.

Како додају, упркос хапшењу у новембру 2022. године, истрага је показала да је Мета високе вриједности наставила усмјеравати трговину дрогом из изворних земаља у Јужној Америци, попут Бразила, Колумбије и Перуа, у Европу и Аустралију из своје базе у Дубаију, Уједињени Арапски Емирати.

"Сарађујући с другим врхунским међународним трговцима дрогом у Дубаију, с којима је заједнички улагао у вишетонске подухвате кријумчарења кокаина, бх./низоземски држављанин постао је моћна фигура која контролише масивно снабдијевање кокаином према Европи и другим дестинацијама.

Надаље, Мета високе вриједности се сумњичи и да је одговорна за производњу синтетичких дрога у ЕУ", наглашено је у саопштењу.

Циљање на "ужи круг" наркобоса

Међу 23 особе које су јуче ухапшене, како је наглашено, нису само помагачи, већ и корумпирани функционери идентификовани као помагачи криминалних активности мреже.

"Уочи ове акције, бх. органи су већ били ухапсили двојицу осумњичених и заплијенили 55.000 евра у готовини, осам комада ватреног оружја, 11 полицијских радио станица и документацију о прању новца.

На дан провођења акције, службе за спровођење закона додатно су одузеле готовину, аутомобиле, лаптопе и изузеле и друге доказе", наглашено је.

Након захтјева за информацијама примљеног у јуну 2023. године од Босне и Херцеговине, Еуропол је подржао бх. органе у истрази против уже групе или "унутрашњег круга" чланова од повјерења криминалне организације Мете високе вриједнсоти.

"Међу осталим кривичним дјелима, предмет у домаћем правосуђу био је фокусиран на тешка кривична дјела попут трговине дрогом великих размјера, прања новца и повезаног организираног криминала у БиХ", истакао је Еуропол.

Два стручњака у БиХ

Еуропол је послао два стручњака с мобилним канцеларијама у Босну и Херцеговину како би прикупили и унакрсно провјерили обавјештајне податке те помогли у даљњој координацији активности.

"Осим подршке која је довела до јучерашње акције, Еуропол је подржавао цјелокупну истрагу с обавјештајним подацима и координацијом.

Од почетка 2021. године Еурополови стручњаци сачинили су и подијелили више од 30 пакета обавјештајних података повезаних с Метом високе вриједности и њеном криминалном мрежом", закључено је у саопштењу.

(БН) Фото: Радио Сарајево

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Исправно

23.04.2024 10:28

Шта на ово каже Конаковић!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

23.04.2024 10:34

👏👏👏

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберијаман

23.04.2024 10:35

А министар сигурности ошо у Русију. Хеће л се враћат? Зна л се шта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марина

23.04.2024 10:41

Ех и онда ови Муслимани само пљују по РС и мисле да им је Додик једини проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

23.04.2024 10:58

Дођите и код нас. Добродошли сте. Има посла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

23.04.2024 11:05

Катастрофа. Гдје ми живимо и ко нам води државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зана

23.04.2024 11:34

Ма вјерујемо .Као да је сатарас пун витамина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

23.04.2024 11:54

Потрујте багру. Они у затвору се одмарају и припремају за нове послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

23.04.2024 12:25

Овом акцијом це опасти вриједност некретнина на цитавом Балкану. Само даље тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.04.2024 13:03

АКО ЈЕ ТАЈ "ТИТО" ГЛАВНИ БОС, ЈА САМ ЊЕГОВ ЗАМЈЕНИК, АЈ НЕ ДИПРТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

23.04.2024 13:09

Баш сам се чудио шта им ово бијаше да лопови хапсе своје лопове кад оно акција међународне размјере. Сигурно је било под морање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта каже

23.04.2024 17:41

Црнокраваташ, жућко и буљоока жена овог основица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.04.2024 19:52

Ове сте похватали.Питање је за кога,ко преузима њихов посао.

ОДГОВОРИТЕ