Ko sve traži Tomića koji je osuđen za pedofiliju?

Policijske agencije obavijestile su Okružni sud u Bijeljini da su aktivne i centralna i međunarodna potjernica za odbjeglim Milenkom Tomićem (62), koji je osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, što u praksi znači da za njim sada tragaju kako policija u BiH, tako i u drugim zemljama.

Republika Srpska 21.06.2024 | 10:15
Ko sve traži Tomića koji je osuđen za pedofiliju?

Pritom, kako nam je potvrđeno iz Okružnog suda u Bijeljini, za Tomićem traga i Sudska policija.

"Ovaj sud je raspisao međunarodnu i centralnu potjernicu za navedenim licem, o čemu je od nadležnih policijskih organa obaviješten da su aktivne. Operative aktivnosti na pronalasku lica po potjernicama su u nadležnosti policije, odnosno organizacionih jedinica koje su zadužene za ovu vrstu poslova. Pored navedenog, po naredbi suda, a po osnovu pomenutih potjernica, i Sudska policija preduzima radnje iz svoje nadležnosti, a na pronalasku lica", rekao je za "Nezavisne novine" sekretar suda Milomir Čodo.

Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, kaže da očekuje da nadležni policijski organi urade svoj posao u vezi sa potjernicama, a istovremeno, kako je dodala, predmet se po žalbi nalazi na Vrhovnom sudu, čiju odluku takođe očekuje.

Naime, oštećena strana je zatražila od drugostepenog suda da se usvoji imovinsko-pravni zahtjev, budući da prvostepeni, u svojoj presudi, nije donio nikakvu odluku o tome. Uputio je Okružni sud, naime, djevojčicu da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruje u parnici.

Na to se žalila advokatica djevojčice, a Vrhovni sud, prema riječima advokatice, o tome može odlučivati i dok je Tomić u bjekstvu.

"Njemu je presuda dostavljena putem oglasne table, imajući u vidu da je u trenutku objave presude imao branioca. Tako da je presuda dostavljena braniocu lično, a optuženom preko oglasne table. Lično sam vidjela da je ona istaknuta na oglasnu tablu Okružnog suda u Bijeljini", kazala je Savićeva za "Nezavisne novine".

Žalbu Vrhovnom sudu Srpske je izjavio i Veselin Londrović, advokat Milenka Tomića.

"Tražio sam, pod jedan, da ga oslobodi zato što djelo koje mu se stavlja na teret nije krivično djelo, ili da ga oslobodi zato što nema dokaza da je počinio krivično djelo. I pod dva, ukoliko to ne uradi, da presudu ukine i predmet vrati Okružnom sudu na ponovno odlučivanje", kaže Londrović za "Nezavisne novine".

Ali, drugostepena presuda je, po svemu sudeći, na dugom štapu, jer slijedi ljetnja pauza pravosuđa, a i bez nje, ovakvi postupci znaju potrajati. A gdje je Tomić u međuvremenu?

"Pravo da vam kažem, pojma nemam", odgovara advokat Londrović.

Podsjetimo, Tomić, koji se 29. marta nije pojavio u Okružnom sudu u Bijeljini, na izricanju presude kojom je osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, posljednji put na kućnoj adresi bio je dva dana prije izricanja presude.

(Nezavisne) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Beg

21.06.2024 10:27

Zna se sta se u Kini radi sa ovakvima!

ODGOVORITE
Name

Marko

21.06.2024 11:23

Bit ce on vec pronadjen i zatvoren, ali šta sa Kačavendom. Umjesto zatvora, Kačavenda od SPC dobi orden. Jeli on iznad zakona. Gdje je tu tuzilaštvo.

ODGOVORITE
Name

Pravda

21.06.2024 11:38

Ivica Mišković osuđeni pedofil pobjegao iz prostorije suda u Banjaluci i eno ga slobodno živi u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

re

21.06.2024 12:11

A Kacevenda,svesteno lice?

Name

Pardon

21.06.2024 12:59

Nije pobjegao nego namjesteno da pobjegne jer hrvatski nacionalni interes.

Name

Mira

21.06.2024 16:03

Kao prvo, osuđen je za djelo koje nije počinio. Oštećena je više puta tokom suđenja pomovila, dy sa njim nikada nije imala nikakav fizički kontakt. Kao drugo, tužilaštvo je negdje u ladicu zaturilo prijavu okrivljenog protiv majke devojčice, zbog pokušaja iznude. Priču o Kačavendi kao pedofilu izmislio je advokat Duško Tomić, koji je iz nejasnih razloga osnovao Dečju ambasadu. Sarajevskim medijima je bilo potrebno da diskredituju vladiku koji je izgradio više od 100 crkava i nekoliko manastira. Srpski narod samo priča o pravoslavlju, a u suštini volimo komunizam, raj za neradnike. Zato je stari udbaš Duško Tomić u interesu muslimana, popljuvao najvećeg graditelja među vladikama, Kačavendu, plaćajući laži i gluposti. Kao narod, skloni smo senzacionalizmu i krajnosti. Većina ljudi u BN zna da Milenko Tomić nije izvršio obljubu maloljetnice, radi se o ucjeni i pokušaju reketiranja od strane njene majke. Moj rođak ga je vidio nedavno u Nürnbergu, vozi kamion u špediciji Akdag, i kreće se normalno po Nürnbergu.

ODGOVORITE
Name

Iskreno422

21.06.2024 19:10

Ko je kriv, zna se sud i policija što su dozvolili da predugo traje suđenje i što je pobjegao. Znalo se da ima veze i da će pobijeći, al veze su veze. I ako nije kriv što reče njegov advokat što je pobjegao? E to vam je Republika Srpska, pedofili nedodirljivi zakonu, propast od društva i države.

ODGOVORITE
Name

Vujo

22.06.2024 16:38

Pobjegao od korumpiranog pravosuđa koje ga osudilo kao ratnog zločinca, jer nije htio da im plaća da bi ga pustili.