Duga lista dužnika, među njima i velika javna preduzeća

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoran Tegeltija izjavio je da dugovanja po osnovu PDV prijava iznose 345.652.206 KM, a po akciznim 15.223.497 KM, te napomenuo da će Uprava koristiti sve zakonske mogućnosti da naplati ova dugovanja.

Republika Srpska 14.06.2024 | 19:54
Duga lista dužnika, među njima i velika javna preduzeća

Tegeltija je rekao da je naplata dugovanja složen proces i da je duga lista dužnika među kojima su i velika javna preduzeća.

“Uprava je od 2006. godine, otkako je na snazi Zakon o PDV-u, prinudnim putem naplatila 1.575.707.755 KM”, rekao je Tegeltija za “Dnevni avaz”.

On je naveo da UIO BiH duži period bilježi kontinuiran rast prihoda od indirektnih poreza koji su u prvih pet mjeseci ove godine iznosili 4,49 milijardi KM, što je za 407 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Tegeltija pojašnjava da je PDV najveći generator godišnjeg rasta, napominjući da se rast prihoda od indirektnih poreza dijelom mora pripisati inflatornim kretanjima, s obzirom na to da je i ove godine došlo do značajnog rasta cijena dobara i usluga na svim tržištima.

“Na podračunima UIO BiH nalazi se 266 miliona KM prihoda od posebne putarine za izgradnju auto-puteva, te za izgradnju i održavanje ostalih puteva u BiH. Ovo su nefunkcionalna sredstva koja treba rasporediti entitetskim preduzećima koja se bave izgradnjom auto-puteva”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da je nelogično da ova sredstva stoje na podračunu UIO u Centralnoj banci BiH, a da se preduzeća koja se bave gradnjom auto-puteva i puteva kreditno zadužuju kako bi mogla nesmetano da rade.

Tegeltija je rekao da Upravni odbor UIO treba redovno da se sastaje, jer onda svako dobije prihode koji mu pripadaju.

“Zato očekujem da će Upravni odbor uskoro sjesti i donijeti sve potrebne odluke koje do danas nisu donesene, a Uprava će ih odmah realizovati”, rekao je Tegeltija.

(Avaz) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bl

14.06.2024 21:47

Prodajte dugove stevanoviću on zna kako naplatiti.vi ste glupi za to,al ćete dobiti svoju pinku.lopovi.

ODGOVORITE
Name

Mile

15.06.2024 00:06

Kako je moguće da neko ne plati PDV kad se porez naplaćuje unaprijed. To nam pojasni direktore. I podnesi ostavku hitno

Name

Re bi

15.06.2024 06:29

To im je i u interesu prvo ko im je dozvolio toliki dug a kada ga prodaju dijele pola pola uigrana a jako profitabilna šema

ODGOVORITE
Name

Parhan

15.06.2024 12:16

Ima li mogućnost zastare...mislim da ne...

ODGOVORITE