Rezervisana mjesta za četiri glavne funkcije u EU

- Nakon izbora za Evropski parlament fokus se prebacio na to ko će zauzeti jednu od četiri ključne funkcije u Evropskoj uniji, ali izgleda da su ta mesta već rezervisana, piše briselski Politiko.

Svijet 12.06.2024 | 10:19
Rezervisana mjesta za četiri glavne funkcije u EU

Portal navodi da se izgleda neuobičajeno rano javio konsenzus oko glavnih funkcija, pa tako Ursula fon der Lajen ostaje predsednica Evropske komisije, Portugalac Antonio Košta dolazi na mesto predsednika Evropskog saveta, Roberta Metsola sa Malte ostaje predsednica Evropskog parlamenta, dok na mesto šefa diplomatije EU dolazi Kaja Kalas iz Estonije.

"Ako ste očekivali višemesečne duele, uzbudljive političke akcije i briselske moćnike koji vade oštre noževe kako bi obezbedili vodeće poslove u EU nakon evropskih izbora, možda ćete biti razočarani", piše Politiko.

Kako se navodi, iako još ništa nije sigurno, nacrt dogovora o funkcijama se očekuje na neformalnoj večeri za lidere bloka koji će se održati 17. juna, dok bi formalni dogovor mogao da se desi na sastanku lidera u Briselu 27. i 28. juna.

Ističe se da je deo razloga za optimizam u vezi sa vremenskim okvirom taj što će francuski predsednik Emanuel Makron, koji se smatra jednim od glavnih posrednika u diskusiji o visokim poslovima, imati malo prostora za svoje "trikove kao velikog ometača", jer mu je poraz oslabio pregovaračku moć.

Jedan od razloga što će dogovor brzo da se postigne jeste i rat u Ukrajini i eventualni povratak Donalda Trampa u Belu kuću, zbog čega Evropa ne može sebi da dozvoli unutrašnje cenkanje i žrtvuje stabilnost.

Navodi se i da je najneizvesnija pozicija u ovom trenutku šef spoljne politike, gde se estonska premijerka Kaja Kalas, kao žena istočnoevropskih liberala i nacionalni lider, vidi kao skoro idealan izbor za naslednika Žozepa Borelja. 

Čak i ako Evropski savet brzo postigne dogovor o najvišim radnim mestima, i dalje ostaje prepreka Evropski parlament, koji bi mogao da glasa o drugom petogodišnjem mandatu Fon der Lajen već 18. jula. 

"U razgovorima o najvišim poslovima uvek postoji iznenađenje", navode izvori portala.

(Tanjug) Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

neznam

12.06.2024 11:13

Nigdje Orbana naseg velikog prijatelja.

ODGOVORITE
Name

re

12.06.2024 12:36

Pa dok amerika pravi liste kandidata njega sigurno nece biti... a kad doje Tramp....

Name

Ma šta amerika

12.06.2024 16:34

Pravi liste,? Ti sigurno misliš da se u Rusiji sve odvija po ustavu, po zakonu, pravdi, jel? Na zapadu redovno izbori, smjene vlasti, čak i nacisti učestvuju, niko nije uhapšen ili ubijen a ovde ovakvi kao ti redovno vršite dezinformacije kao i kremlj sam, ne bi li demokratije na zapadu prikazali u lošem svjetlu i time ojačali naciste. To zapravo i jeste cilj Rusije, Putina, jer u direktnom sukobu on nema, šanse. Dovesti Evropu u raspad kroz njegove saveznike, naciste.

Name

Grofica Mica

12.06.2024 20:57

Sada nam je prijatelj Obrajen! Danas ne traju dugo prijateljstva kao nekada!

Name

A Kovesi?

12.06.2024 11:49

Ućuti se žestoka tužiteljka i sakri optužbe protiv Layen jer nije ovo Rumunija ovdje su igrači malo žešći. Konglomerat velikih lopova udruzeno marsira i grabe se milijarde eura a taj parlament od 700 delegata nema nikakvu moć. To je fikcija nekakve demokratije i ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

Ma

12.06.2024 13:54

To je ko oni socijalisticki plenumi u sssr eu je ustvari novi sssr i nista vise samo birokratija i uhljebi

Name

Tutkalo Bajic

12.06.2024 12:11

Hoce li sta reci oko izbora OBrajen?

ODGOVORITE
Name

Golubica Mira

13.06.2024 08:26

Ima on svog pismonosu, gospon Lajcaka..

Name

re

12.06.2024 12:21

Evo mene ja se javljam prvi na vaš konkurs iz RS za najvišu vlast u EU, a nisam kriminalac iz vlasti RS.

ODGOVORITE
Name

Xy

12.06.2024 12:59

Pa ti si prepametan za tu funkciju 😓

Name

Alan Ford

12.06.2024 13:07

Na šta je EU spala, da je vode poluinteligentni anonimusi. Kakva je ovo negativna selekcija, nešto kao ključ za vrijeme SFRJ. Ko pamti o čemu se radi znaće.

ODGOVORITE