Proglašena epidemija morbila u distriktu Brčko

- U Brčko distriktu proglašena je epidemija morbila, nakon što je od početka godine do sada registrovano 112 slučajeva ove zarazne bolesti.

Bosna i Hercegovina 30.05.2024 | 07:22
Proglašena epidemija morbila u distriktu Brčko

Šef vladinog Odeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović rekao je da je, nakon sveobuhvatne analize, doneo odluku o proglašenju epidemije, prenosi agencija Srna.

Lekar iz Pododeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta Jasmina Čehić Ljaljić navela je da je 28 obolelih uzrasta do dve godine, 27 do pet, a 52 do 18 godina, te petoro obolelih koji su stariji od 18 godina.

Do sada nije bilo smrtnih ishoda, a 24 zaraženih je hospitalizovano.

Ljaljićeva je napomenula da je najefikasnija preventivna mera vakcinacija protiv morbila, te da je obuhvat vakcinacije u 2023. godini iznosio 52 odsto, podsećajući da se efekat kolektivnog imuniteta postiže sa 95 odsto vakcinisanih.

"Od ukupnog broja obolelih čak 92 pacijenta nisu vakcinisana, četvoro je potpuno vakcinisano, a 16 ih je primilo nepotpune vakcine", precizirala je Ljaljićeva.

Šef Higijensko-epidemiološke službe brčanskog Doma zdravlja epidemiolog Adrijana Grgić saopštila je da je zbog novonastale situacije u Dečijem dispanzeru vakcinacija MMR vakcinama proširena i na drugu smenu i da raspolažu sa dovoljnim brojem doza ove trovalentne vakcine.

Ona je pozvala sve roditelje koji su propustili vakcinisanje dece ili su nepotpuno vakcinisana, a ukoliko su trenutno zdrava, da ih dovedu na vakcinaciju.

"Prvi simptomi infekcije morbilama su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju, osip s unutrašnje strane obraza, a sedmog do osmog dana od simptoma javlja se osip po telu koji počinje u predelu glave, te se širi prema telu i traje pet do sedam dana, nakon čega nastupa perutanje kože", podsetila je Grgićeva.

(Tanjug) Foto: Ilustracija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dr mr

30.05.2024 07:49

Samo dati malogradjanima neograničen pristup internetu i teorijama zavjere. Nevjerovatno zvuči činjenica da narod u BiH u 21 vijeku postaje sve gluplji. Nažalost, najviše ispaštaju oni čiji su roditelji DEBILI.

ODGOVORITE
Name

VAKCINE!!!

30.05.2024 09:12

Dosta vas je više s tim vakcinama!!!Davali ste narodu vakcine,koje su mnoge uništili,pa vam samo budale mogu vjerovati!!!Medicina je postala opasnost po ljudske živote,i zdravlje,i jednog dana ćete odgovarati za sve,neće vam ovo proći,zločinci!!! Vakcine Dakote svojim najmilijim,ako ste tako stručni!!!😡😡😡😡😡

ODGOVORITE
Name

Nikola

30.05.2024 23:07

Bravo Od rijeci do rijeci se slažem. Zapad nam krompir uvozi genetski modifikovan a kamoli vakcine. Vole nas sigurno kao i 92. Ko hoće dobice i moju dozu nek se bode.