Vlast Srpske gubi sporove - ceh plaćaju građani

Nakon objave šokantnih infromacija da su arbitražni sporovi iz Slovenije protiv Bosne i Hercegovine vođeni u prošloj godini bili teški 1,3 milijarde maraka, u javnosti se otvorilo pitanje kakve će još udare pretrpjeti javni budžet posebno zbog još jednog spora koji je protiv Rudnika i termoelektrane Ugljevik pokrenulo Elektrogospodarstvo Slovenije, a koji je do sada bio u fazi mirovanja zbog prethodnog spora koji je vođen u Beogradu.

Republika Srpska 23.05.2024 | 21:59
Vlast Srpske gubi sporove - ceh plaćaju građani

Već su okončane arbitraže u slučajevima Vijadukt i Rudnik i termo-elektrana Ugljevik gdje je do sada izgubljeno preko 300 miliona maraka, ali vlast ne daje konkretne odgovore na pitanje šta nas čeka u narednom periodu?

Izgubljena arbitraža sa slovenačkim vijaduktom teška 90 miliona maraka uskoro stiže na naplatu, međutim resorni ministar tvrdi da odluku još nisu dobili. Odakle će, odnosno iz koje budžetske stavke to biti isplaćeno, za sada nema odgovora, a i dalje se ne pokreće ni pitanje odgovornosti.

"Ne treba niti ja želim unaprijed bilo šta da govorim jer tu postoji čitav jedan proces koji prethodno treba biti proveden i ne bih želio da ja ili bilo ko iz Republike Srpske pa čak sugerišem i nekom drugom da ne daje bilo kakve izjave, koje mogu biti problem i teretiti bilo koga u postupku u vezi sa ovim pitanjem", kaže ministar energetike i rudarstva Petar Đokić. 

Objašnjenja vlasti, za predstavnike opozicije su besmislena i predstavljaju nastavak skrivanja od očigledne odgovornosti. Ovakve izjave, kažu u PDP-u predstavljaju retoriku bez konkretnog objašnjenja, a koja stiže tek nakon kritika u javosti da vlast ćuti po pitanju izgubljenih arbitraža.

"Što se ustanovilo jedno opšte mišljenje da ako ste dio vlasti da šta god uradite kakvu god štetu napravite kakav god novac izgubite ništa vam se neće desiti i nećete odgovarati. Nije se pojavila nijedna izjava ni premijera ni predsjednika Vlade, parlamenta, Republike, da kaže gubimo ogroman novac moramo vidjeti ko je kriv za to", smatra Igor Crnadak poslanik PDP-a u NSRS.

Nažalost Vijadukt nije jedini izgubljeni spor. Polovinom prošle godine gubitkom arbitražnog spora, Rudniku i termoelektrani Ugljevik je naloženo da u ime naknade za neisporučenu struju Elektrogospodarstvu Slovenije isplati 245 miliona maraka i da im isporučuje trećinu proizvedene struje. Tu je i problem sa Hrvatskom, težak 200 miliona maraka koliko na ime odštete od Rudnika i termoelektrane Gacko planira da traži Hrvatska elektroprivreda. Međutim resorni ministar ni ovdje ne vidi veliki problem.

"Ja ne strahujem da će Republika Srpska u bilo kojoj fazi biti ugrožena zbog svih tih arbitraža, u svakom slučaju imamo i mi svojih aduta koje ćemo svakako koristiti. Kada pominjete Hrvatsku i arbitražu za Rite Gacko imamo i mi otvoreno pitanje za Dubrovnik tj. Hidroelektranu Dubrovnik koja je u režimu eksploatacije više od 30 godina mi želimo da se i to pitanje riješi. Tako da nam slijede razgovori sa hrvatskom stranom i po pitanju Dubrovnika i Termoelektrane Gacko", kaže Đokić. 

Iz opozicije pitaju: ako Republika Srpska ima adute po međunarondim pitanjima, zašto Republika Srpska već nije pokrenula spor protiv Hrvatske za spornu hidroelektranu koju pominje ministar?

"Nije mi jasno zašto se nikada nije pokrenuo spor protiv Hrvatske zboh Dubrovnika i hidroelektrane u Platu gdje je Hrvatska samovoljno 1992. godine prekrišila sporazum i gdje mi imamo više desetina miliona štete po tom osnovu i nije mi jasno iz kojih stavki će se plaćati ali ako bi se Petar Đokić ikada procesuirao mislim da bi se našli novci da se isplate svi ti sporovi", smatra Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Posebno je zabrinjavajuće što Elektrogospodarstvo Slovenije vodi sporove, prema podacima Pravobranilaštva BiH, teške 1,3 milijarde. Pored već dobijenog spora u Beogradu, protiv Rudnika i termoelektrane Ugljevik ranije je pokrenut još jedan spor u Vašingtonu koji je do okončanja arbitraže u Beogradu bio u fazi mirovanja. 

Kada se vidi kako se do sada postupalo u arbitražama koje su izgubljene što je dovelo do ogromnih udara na budžet, teško je očekivati da se i u narednim sporovima dobije bolji ishod?!

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

BL

23.05.2024 22:23

Izgleda bit ce potrebno osnovanje posebnog ministarstva koje ce se bavit placanjem izgubljenih presuda.

ODGOVORITE
Name

ŽIKAŽ

24.05.2024 07:06

Još jedan Londonski študent propali pandur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

medzunarodno pravo ne postoi

24.05.2024 07:50

Juce ste vidjeli ko sudi po svoim pravilima oni gube od Rusa pa se okomili na Srbe.

Name

re

24.05.2024 09:52

Zar nije dovoljna presuda po jednom arbitražnom sporu u BG gde se zna koliko s kamatama treba da plate uz izvoz trećine proizvedene struje. Šta sad još dodatna arbitražne sporove traže, zar nije stavljena tačka na to.

Name

Bozo za Milana

24.05.2024 11:01

Milane magare vidis li koje ste stetocine?

Name

Koroslav

23.05.2024 22:39

I tak i tak ste izgubljeni u prostoru i vremenu od vas nema ništa do konačnog sloma i kapitulacije samo je pitanje vremena 🧚😁.

ODGOVORITE
Name

Idealno

23.05.2024 22:42

Slovenija dobija sporove protiv nas, uzima milijarde od nas, glasa da smo genocidni, pa sta mi to imamo toliko sa Slovenijom...?

ODGOVORITE
Name

Jasta

23.05.2024 23:40

Puno vas zivi od slovenije

Name

Koroslav

23.05.2024 23:54

Jel po onoj iz Alan Forda uzmi od sirotinje da bi imali bogati ,i ko vam je zato kriv , ali to je pitanje pitanje pošto ne plaćate dobavljače općenito nema više berzi kredita para sve do kolapsa kud 🐑🐑🐑🐑🐑tu i🐐.

Name

Re

24.05.2024 01:40

Da li je to Slovenija ili dogovor Slovenackih kriminalaca sa mafijasima iz vlasti Republike Srpske? Pa ova vlast nista ne radi za dobro stanovnistva, samo prave “ njihove kombinacije”, alavi i pohlepni seljoberi, korumpirani krimosi , olos, nedorasli pozicijama koje su uzurpirali, pune svoje dzepove i tjeraju ljude iz ovog propalog vilajeta. Gade mi se 🤮

Name

Zlovenac

24.05.2024 03:51

Pa kad potpises ugovor o isporuci struje i onda ne isporucis robu, uzrokujes naruciocu financijsku stetu te pad ugleda itd. Tako se to bar radi u sredjenim drzavama i to nema veze sa Slovenijom.

Name

Re idealno

24.05.2024 06:05

Pitaj burlu, sa cijelim nas je svjetlom zavadio, zadužio,raselio,uništava nas sistematski svakoga dana...

Name

RiTe

24.05.2024 01:01

Sve je ponudjeno Luki Petrovicu za smijesan iznos imaju svi dokumenti ovjereni od HSE Slovenije i svi sporovi tj arbitraza u Bgd i Vasingtonska i bez trecine struje ali strucnjak je odlucio da opljacka i zadnju banderu El. Privrede RS PS spremi pidzamu majstore ili bjezi brzo ce svi papiri biti objavljeni a frau neka podigne lovu ako nije vec

ODGOVORITE
Name

Istina

24.05.2024 07:11

Izgubljeni sporovi, tacnije energetski objekti, tacnije strateski energetski objekti, tacnije buducnost Republike Srpske, ne treba da napominjati da bez njih nema zivota na ovim prostorima. Hvala Vam dragi zastitnici, odlazim u zemlju koja kreirala reziluciju, da opstanem.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

24.05.2024 09:56

Stotine miliona km RS gubi u izgubljenim arbitražnim i sudskim sporovima, i raznim odštetnim zahtjevima po raznim osnovama, i niko ne postavlja pitanje bilo ćije odgovornosti za ogromnu finansijsku štetu!? I kada se na to dodaju sankcije koje RS trpi zbog aktuelne politike koja je bukvalno dovela do izolacije države i crnih lista za njeno rukovodstvo, samo je pitanje vremena, kada će RS finansijski da se uruši i dezintegriše kao kula od karata!??

ODGOVORITE