Protestna nota UN zbog rezolucije o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jednoglasno dokument pod nazivom: "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava", povodom najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Republika Srpska 22.05.2024 | 14:36
Protestna nota UN zbog rezolucije o Srebrenici

Prema stavu skupštine, protest će biti proslijeđen Željki Cvijanović, srpskoj članici Predsjedništva BiH, kako bi bio upućen zemljama članicama UN-a.

U dokumentu koji je poslat na adrese zemljama-ugovornicama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, svjedocima Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD), kao i brojnim drugim zemljama članicama UN, izmerđu ostalog, navodi se da Narodna skupština Republike Srpske upućuje formalni protest kao odgovor na radnje preduzete u okviru neformalne grupe država “međuregionalnog jezgra”, koja je Generalnoj skupštini UN dostavila konačni Nacrt rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

"Ovaj formalni protest prvenstveno se odnosi na Hrvatsku (Ugovornicu), kao i na Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju i SAD (države svjedoci), kao i druge zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili kosponzorisanju rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, procesu koji je u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i njegovim Aneksom četiri", navodi se u dokumentu.

(BN)  Foto: NSRS

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ilija cvorovic

22.05.2024 14:47

Vidi što se niži nivo vlasti usqurčio... Moglo bi vam doći glave. A kladim se da je tekst pisan u Moskvi, preveden u Beogradu i štampan u Banjaluci, a da niko od ovih koji su ga izglasali pojma nema za šta su digli ruku. Ali drago mi je što ste konačno i napismeno priznali da ne postoje GARANTI Dejtonskog sporazuma haha

ODGOVORITE
Name

Bravo!

22.05.2024 15:27

I ja sam baš to prvo primijetio... Nigdje više nema GARANTA! Odjednom se nešto marva opismenila,upristojila.Slegli se,profinili se. Da se nisu okupali???

Name

Reee

22.05.2024 15:30

BiH boluje od neizlecive bolesti koja se zove pravosudni sistem ?

Name

Istina

22.05.2024 15:00

Nsrs usvojila da cjeli svet i bosnjacki narod jebu nam mater i treba tako mi smo đubrad dok ovog konja burleta podrzavamo i njegovu marionetu cvijanovicku do Bakir komanduje iza leđa

ODGOVORITE
Name

Strahinja

22.05.2024 15:00

Protestnu notu : ova sekta kriminalaca na vlasti vuku RS u ponor. Sta sebi umislja krkan od Drvara sa laznom diplomom ljekara. Nakupovo je stanova po Beogradu i Novom Sadu poslo oba sina na sigurno pa bi P.M. da ja i moj sin ratujemo. za smrada seoskog. Taj film necete gledati

ODGOVORITE
Name

Ratkovac

22.05.2024 15:05

Ovaj narod definitivno ima ogroman problem sa mozgom.Nemaju ga.O čem uopšte priča ova mala,nebitna grupa ljudi?koga oni uopšte predstavljaju?i zasto uopšte misle da imaju pravo da se svaka 2 dana obračaju UNu svojim privatnim pismima???

ODGOVORITE
Name

Србо

22.05.2024 15:31

Миле опет превесла опозицију, нешто давно донешено о Сребреници ,али Миле хоће да покаже моћ и да покаже ко је главни а опозиција одма потрчала иако их је сто пута израдио и вријеђао и никад њихово нешто није подржао.

ODGOVORITE
Name

Prle

22.05.2024 15:51

Za pokretanje rezolucije je najzaslužniji Milorad Dodik !!! Zavaditi se sa SAD, sa zemljama zapadne Evrope, najprimitivnije vrijedjati ambasadore i druge zvanicnike, i očekivati da ih pobijedi je suludo i evo vidimo jedan od odgovora a vjerovatno jos treba očekivati!

ODGOVORITE
Name

Gradjanin Bi H

22.05.2024 17:00

Zasto srbi netraze rezolucij o strafanju srba u i oko srebrenice od 92 do 95, njih 3500 srba izgubilo je zivote

Name

Re Gradjanin BiH

22.05.2024 18:34

Trazite, normalno. Nije ničim zabranjeno. Sta jos imate prijaviti? Hocete li samo srpska stradanja?... Jer nesto mislim, ako se budemo cerali sa zrtvama iz posljednjeg rata, izgubicete u startu. Npr nemate nijednu masovnu grobnicu s bar 50 leseva... Pa kakve ste vi to zrtve ccc.. Znam, morbidno je, i stvarno je morbidno kalkulisati zrtvama bilo koje vjere i nacije, zato sam ovo i napisao da vidite kakvom apsurdu tezite.

Name

David Štrbac

22.05.2024 16:11

Slušam ove strane TV stanice koje kažu da su se Ujedinjene nacije toliko prepale ove naše deklaracije da hoće da otkažu sutrašnje izjašnjavanje o genocidu u Srebrenici

ODGOVORITE
Name

321

22.05.2024 16:47

BIH je tamni vilajet nikad nije bila niti moze biti zasebna drzava uvekje bila pod protektoratom

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

22.05.2024 16:58

Ne znam moze li Zeljka Cvijanovic sama kao jedan clan predsjednistva poslati tu protestnu notu ili o tome treba da odlucuje kompletno predsjednistvo Ili je to pak u nadleznosti ministarstva vanjskih poslova A ko je ministar vanjskih poslova

ODGOVORITE
Name

456

22.05.2024 20:17

Mislim da moze jedino i poslati jer nemoze putovati. Al mislim da osobe pod sankcijama nemaju nikakvu ulogu niti ih iko boduje za nesto.. a takve su osobe na vrhu oba entiteta.. zato je Bake i pobjegao da ga nebi zadesila ista sudbina

Name

!!!

22.05.2024 23:40

Za aktivnost Zlatka Lagumdžije u UN je morala biti saglasnost trojnog predsjedniŝtva, a nije. Reče li Zlaja na Ist riveru to da su jednom sudiji Srebreničanu Srbinu 92 živom vađene oči, da je glava jednog mučenika iste te godine služila kao fudbalska lopta i da su joŝ mnogi drugi tamoŝnji Srbi tamo pibijeni na najmonstruoznije način i onda se desilo to zlo s'naŝe strane?

Name

Ducko SNSD

25.05.2024 13:17

Podrska za Narodnu Skupstinu Republike Srpske sa SNSD na vrhu

ODGOVORITE