Ovo su dobitnici Pulicerove nagrade za novinarstvo

Univerzitet Kolumbija u Njujorku, objavio je dobitnike Pulicerovih nagrada za 2024. godinu.

Svijet 07.05.2024 | 11:13
Ovo su dobitnici Pulicerove nagrade za novinarstvo

Ove nagrade smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu i odaju priznanje za rad u više novinarskih i umjetničkih kategorija.

Nagradu u kategoriji istraživačkog novinarstva osvojila je novinarka Njujork tajmsa Hana Drajer za seriju priča o radu djece migranata širom SAD.

Nagrada za javnu službu, koja se smatra najprestižnijom, pripala je "ProPublici", neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Njujorku posvećenoj istraživačkom novinarstvu. Priznanje je dodjeljeno za razotkrivanje mreže sumnjivih finansijskih afera u koje je umješan sudija Klarens Tomas iz Vrhovnog suda SAD.

Sara Konvej iz Siti biroua i Trini Rejnolds-Tajler iz Instituta "Nevidljivi" dobili su nagradu u kategoriji lokalnog izveštavanja za seriju priča o sistemskom rasizmu i nestalim ženama Afroamerikankama u Čikagu.

Lokalni list Lokaut Santa Kruz kako prenosi RTS dobio je Pulicera u kategoriji izveštavanja o udarnim vijestima za tekstove o poplavama i klizištima u Kaliforniji.

O Masku pisao Rojters, o aferama Modija Vašington post

Novinska agencija Rojters je osvojila priznanje za tekstove o praksi poslovanja kompanija Ilona Maska iz automobilske i avio-industrije u kategoriji nacionalnog izvještavanja.

Ista nagrada dodjeljena je i za istraživanje Vašington posta o opasnostima poluautomatske puške "AR-15", naširoko korišćene u masovnim ubistvima u Americi, u članku "Teror u ponavljanju".

Novinari Vašington posta nagrađeni su i za sveobuhvatnu istragu na terenu u Indiji, koja je razotkrila metodično podrivanje najveće svjetske demokratije od strane premijera Narendre Modija i njegovih hinduističkih saveznika.

Dejvid E. Hofman iz Posta osvojio je nagradu za uredničko pisanje za seriju o korišćenju digitalne tehnologije od strane autoritaraca za suzbijanje neslaganja.

Dobitnik i kolumnista Vašington posta za tekstove o Putinu i Rusiji

Priznanje za međunarodno izvještavanje dobio je Njujork tajms za izvještaje o napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, neuspjesima izraelskih obaveštajnih službi da spriječi akciju i odgovoru Vojske Izraela.

Saradnik Vašington posta Vladimir Kara-Murzi dobitnik je priznanja u kategoriji komentara za tekstove pisane o Vladimiru Putinu, životu o Rusiji i demokratskoj budućnosti njegove zemlje, navodi se u obrazloženju odluke.

Kritičar Džasting Džang iz Los Anđeles Tajmsa dobio je priznanje za žanrovsku filmsku kritiku pišući o savremenom iskustvu gledanja filmova.

Magazin Njujork tajms dobio je nagradu i za scenario dugometražnog filma "Majka koja se promjenila: priča o demenciji", autorke Kejti Engelhart, u kojem se opisuje kako su dve sestre postupale nakon što im je majka dobila dijagnozu da boluje od Alchajmerove bolesti.

Pulicerova nagrada – istorija i tradicija

Pulicerove nagrade smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu i odaju priznanja za rad u više novinarskih i umjetničkih kategorija.

Ovogodišnja priznanja dodeljena su dok su se na pojedinim američkim univerzitetima, uključujući i Kolumbiju, održavali propalestinskim i proizraelski protesti.

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

Prva Pulicerova nagrada je dodeljena 4. juna 1917, a dobitnike bira nezavisna komisija.

(Agencije)  FOTO: THE PULITZER PRIZES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

а ови из

07.05.2024 12:02

ртрса ,ништа,нико није награђен.

ODGOVORITE
Name

Hehe

07.05.2024 12:45

ATV, Pulicer za obmanu naroda.

ODGOVORITE
Name

Maja

07.05.2024 23:34

Zaista je RTRS morala dobiti nagradu za najveće lažove hodine u svijetu. Lažu prije nego što progovore.

ODGOVORITE