Nesvakidašnji fenomen pogodio Atinu i jug zemlje

Oblaci prašine koje je vjetar donio iz Sahare prekrili su Atinu i južne dijelove Grčke, a očekuje se da će se razvedriti u toku dana kako se vjetrovi smjenjuju i pomjeraju prašinu, uz pad temperature, prenose danas grčki mediji.

Svijet 24.04.2024 | 11:27
Nesvakidašnji fenomen pogodio Atinu i jug zemlje

Velika koncentracija čestica prašine uticala je na većinu ljudi sa respiratornim problemima zbog pogoršanog kvaliteta vazduha, istaklo je Helensko društvo za plućne bolesti.

Učestalost i intenzitet fenomena saharske prašine u Grčkoj variraju iz godine u godinu, od sedam do 20 epizoda (prosečno 13 epizoda godišnje), u zavisnosti od atmosferskih uslova i količine prašine koja dolazi iz Sahare, piše Katimerini.

Grčka je prethodno bila zahvaćena oblacima prašine iz Sahare krajem marta i početkom aprila dok je slična pojava bila u dijelovima Švajcarske i juga Francuske.

Nebo nad Grčkom juče je poprimilo intenzivnu žuto-narandžastu boju nakon što su jaki južni vjetrovi donijeli saharski pijesak koji je prekrio nekoliko regija, uključujući i prestonicu Atinu, navodi Jutarnji list.

Vlasti kažu kako je ovo jedan od najgorih slučajeva vezanih uz pustinjski pijesak koji je pogodio naciju od marta 2018, kada je gustom prašinom bio prekriven Krit.

Vidljivost širom Grčke trenutno je ograničena, izdata su upozorenja zbog zagađenog vazduha, a na društvenim mrežama pojavile su se brojni snimci koji govore da je situacija prilično zabrinjavajuća. Ipak, grčka meteorološka služba rekla je da bi se nebo trebalo da se razvedri već danas, navodi Jutarnji list.

(Agencije)  Foto: Anadolija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

+

24.04.2024 14:54

Pa kako je onima oko Sahare. I koji su bliži od Grčke.

ODGOVORITE
Name

Mrco

24.04.2024 15:06

Duni vjetre....malo od Sahare....