U BiH trenutno u "proceduri" četiri izborna zakona

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini od strane Centralne izborne komisije BiH biće raspisani najkasnije do 6. maja, međutim, zbog nekoliko izbornih zakona koji su u proceduri, javnost je sluđena i ne zna ko će i na koji način organizovati i sprovesti izbore.

Bosna i Hercegovina 24.04.2024 | 07:43
U BiH trenutno u "proceduri" četiri izborna zakona

Trenutno, formalno-pravno, na snazi je Izborni zakon BiH, koji je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, međutim, u opticaju su još tri izborna zakona, što svakako komplikuje situaciju, posebno biračima.

Osim "Šmitovog izbornog zakona", Izborni zakon Republike Srpske usvojila je i Narodna skupština Republike Srpske, međutim on još nije stupio na snagu, a u proceduri su i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila SDA i koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali nisu prošle Dom naroda, jer su delegati Kluba Bošnjaka napustili sjednicu.

Dodatnu pometnju u sve izazvao je i Savjet ministara BiH, koji je u ponedjeljak nakon sjednice saopštio da je utvrdio mišljenje Ministarstva pravde koje će dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Danijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra, Šerif Špago i Midhat Čaušević.

Uz sve to Savjet ministara BiH saopštio je da Ministarstvo pravde smatra da bi predlagač izmjena i dopuna Izbornog zakona trebalo da bude Savjet ministara BIH koji ima stručne kapacitete za pripremu, tako i za koordinaciju sa drugim institucijama i tijelima, što je ključno za osiguranje usklađenosti predloženih izmjena s ostalim pravnim i regulatornim okvirom zemlje.

U suštini, Savjet ministara BiH tek sada je dao mišljenje za izborni zakon koji je predložila SDA, koji je prošao Predstavnički dom i o kojem tek treba da odlučuje Dom naroda, i ključno pitanje u svemu je šta u slučaju da Dom naroda usvoji te izmjene, jer koji će se onda izborni zakon BiH izmijeniti, s obzirom na to da je, kao što smo već naveli, formalno-pravno na snazi onaj koji je nametnuo Šmit, a u Predstavničkom domu su usvojene dopune Izbornog zakona koje su bile na snazi prije Šmitovog nametnutog Izbornog zakona.

Pored svega toga, i izborni zakon koji usaglašava radna grupa sastavljena od predstavnika partija na vlasti, takođe je u završnoj fazi izrade, i za razliku od prethodna tri, ovaj još nije ni u kakvoj zvaničnoj proceduri.

Dodatnu zabunu u sve unosi i to što je Vlada Republike Srpske pozvala članove izbornih komisija da podnesu ostavke, a sa druge strane, te članove treba da razriješi Centralna izborna komisija BiH, koja po Izbornom zakonu koji je nametnuo Šmit, treba da izabere oko 5.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, a taj posao do sada su radile lokalne izborne komisije.

Istovremeno, vlasti u Republici Srpskoj u nekoliko navrata govorile su da će izbore u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, a ne Centralna izborna komisija, kojoj će, kako je rekao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, biti zabranjen pristup lokacijama na kojima će se glasati.

"Kako će se sprovoditi i ko će sprovoditi izbore, to samo vrh politike zna i niko drugi. Najbolje bi bilo da parlament BiH donese neki izborni zakon i da on stupi na snagu prije 5. maja kako bi se mogli raspisati izbori.

Koliko je to realno? Realno je ukoliko pristanu svi, ali Bošnjacima ovo odgovara da stranci rade", rekao je Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije u ostavci, dodajući da je na "terenu pometnja".

(Nezavisne)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dragan

24.04.2024 08:00

Kakva država takvi i izborni zakoni. Postoji li ijedna država na svijetu gdje njen ambasador bez odluke Predsjedništva BiH preduzima samostalno poitičke akcije. Takav bi trebao biti odmah razriješen dužnosti i uhapšen. Kad se dogovaraju oko vlasti na nivou BiH važne su im fotelje, a ne da se dogovaraju da rade po zakonskim procedurama.

ODGOVORITE
Name

RE Dragan

24.04.2024 10:22

Ima li i jedna drzava u kojoj jedan predsjednik drzave govori protiv te drzave ? Koji govori da ne moze udisati isti vazduh sa tim drzavljanima? Sta cemo s takvima Dragane? A?

Name

Huxy

24.04.2024 13:58

Ovo nije vidjelo države a i ovo sa izbornim zakonom je oličenje ove tzv države!

Name

Blento

24.04.2024 08:10

A peta "radna" turisticka verzija dolazi od Smita?

ODGOVORITE
Name

МГ

24.04.2024 08:21

Предлажем да се избори одрже по све четири опције озборног закона, а да прихватимо резултате избора оне који буду нај повољнији за есенесде.

ODGOVORITE
Name

Pare samo pare

24.04.2024 09:04

Ako politicari ovdje vide zaradu brzo ce biti izglasano

ODGOVORITE
Name

Auuu

24.04.2024 11:38

Nepismeni predlažu ,Gadite mi se svi u kompletu.Ajde seljoberi smirite Burline tenzije ..Bolesna nacija..

Name

Blejanje torova

24.04.2024 09:13

Necemo postene izbore

ODGOVORITE
Name

Nijemac...

24.04.2024 09:23

...Smit je uveo najbolje rjesenje,nema krađe sto je najbitnije pa ko pobijedi nek i vlada..?

ODGOVORITE
Name

Fuj

24.04.2024 10:50

Nelegaln Šmit je nametnuo najgore rješenje. Nema tu ni trunke poštenih izbora ako se bude išlo po tom zakonu, ali to okupatori i žele.

Name

Zacki Zack

24.04.2024 11:59

Necemo se valjda ugledati na drzavu cija je privreda u recesiji, uzmimo Kinu za primjer razvoja i prosperiteta!

Name

Nenad-Nostradamus

24.04.2024 09:54

Jedini zakon je Schmidt on proglasava pobjednika,a pobjednik je Dodik sa malim nepravilnostima.

ODGOVORITE
Name

Da ste htjeli

24.04.2024 10:03

Odavno bi izglasali izborni zakon,koji onemogućava prekrajanje izborne volje građana,i do nametanja izbornog zakona,od strane Šmita,ne bi ni došlo!To glumatanje o usvajanju I.Z.Republike Srpske,nema pravnog osnova,i Zakon koji donese Ustavni sud BiH,i CIK,je logičan,pa ga usvojite.Sve ostalo,vodilo bi u nove probleme,koji nikom nisu potrebni!Građani vas plaćaju da radite,a ne da stvarate probleme,ili,dajte ostavke pod hitno,umjesto da se svađati kao babe na pijacu!!!

ODGOVORITE
Name

Re

24.04.2024 17:56

Htjeli bi oni ali ne znaju. Toliko zaljubljeni u sebe i svoju sujetu da zive u nekom drugom svemiru. Politika popila mozak (ako su ga i imali)

Name

Mislim

24.04.2024 10:48

Schmidt je još dobar šta bi uradio Vestendorf. Dao bi trojki +SNSD+HDZ toj petorici ultimatum ( sa punim pravom) i rok od tri dana da utvrde i izglasaju zakon a ako ništa ne mogu smjena sa svih funkcija, nametanje izbornog zakona . Za njih petoricu zabrana političkog djelovanja i izolacija u kućnim uslovima. Nakon prve političke izjave hapsenje i 3 godine zatvora. E to bi rijesilo probleme a on Schmith to može uraditi ne mislite da ne može.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

24.04.2024 12:23

Izbori će da se provedu po izbornom zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik gospodin Kristijan Šmit, svi ovi ostali izborni zakoni su mlaćenje prazne slame, i jeftina populistićka predstava za narodnu zabavu!!

ODGOVORITE
Name

Cycko

24.04.2024 13:56

Ovdje je sve moguće jer ovo nije država uopšte iako je priznata u UN!

ODGOVORITE