Počast vojvodi Mandi u Beogradu: Mural od srca

Porodica, saborci i članovi Udruženja “Mandini lavovi” iz Ugljevika posjetili su minulog vikenda u beogradskom naselju Petlovo brdo mjesto na kome je iscrtan mural posvećen legendarnom srpskom komandantu vojvodi Mitru Maksimoviću Mandi.

Republika Srpska 23.04.2024 | 11:56
Počast vojvodi Mandi u Beogradu: Mural od srca

Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, zahvalio je autoru murala Danijelu Ivkoviću jer se i na ovaj način čuva sjećanje na legandarnog komandanta koji je rodom iz sela Zabrđa kod Ugljevika.

- Dok je svih nas, porodice, saboraca, prijatelja i poštovalaca lika i djela, vojvoda Mando nikada neće biti zaboravljen-rekao je Maksimović.

Bivši pripadnik Specijalne jedinice “Mandini lavovi” Gavro Milošević iz Tutnjevca rekao je da je vojvoda Mando ušao u pjesmu i legendu.

Milošević je posebno zahvalio pripadnicima Udruženja “Crvenih beretki” iz Srbije i najavio da će sa njima  Udruženje “Mandini lavovi” potpisati povelju o bratimljenju a koji su zajedno sa Ugljevičanima bili kod murala vojvodi Mandi.

- Bio je veliki komandant, prijatelj, ali i humanista koji je živio za svoje Zabrđe i Ugljevik, sportista i sportski radnik bez premca-rekao je Milošević.

Naš Mando, ističe Milošević, koji je predsjednik Skupštine udruženja,  uvijek je bio na strani boraca Vojske Republike Srpske u ratnim djestvima ali  i nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Posebno mi je zadovoljstvo jer mladi ljudi, čak i oni koji su rođeni posle minulog rata slave našeg komandanta i velikog srpskog rodoljuba-dodao je MIlošević koji je i odbornik SDS-a u Skupštini opštine Ugljevik.

Predsjednik Udruženja veterena "Mandini lavovi" Jovica Arsenović uručio je zahvalnicu autoru murala Danijelu Ivkoviću za njegov patriotski rad i  najavio da će 12. maja biti osveštana i otvorena kancelarija Udruženja “Mandini lavovi” u Ugljeviku.

- Uz pomoć načelnika Ugljevika Vasilije Perića i odbornika Skupštine opštine Ugljevik dobili smo na korištenje kancelariju u centru Ugljevika a takođe smo dobili donaciju od Pokrajinske vlade Vojvodine sa kojima smo potpisali ugovor za dodjelu novčanih sredstava za opremanje kancelarije u iznosu od 7.200 KM uz podršku sekretara Aleksandra Sofića-rekao je Arsenović.

On je naveo da ovo udruženje broji više od 400 članova.

Nakon što su posjetili mjesto na kojem je iscrtan mural, porodica i članovi udruženja posjetili su i hram Svetog Save kao i Kalemegdansku tvrđavu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Veteran 92

23.04.2024 12:09

Neka se velica lik naseg Mande!

ODGOVORITE
Name

Re

23.04.2024 13:11

Zašto se i posle toliko godina nije saznala istina oko smrti legendarnog komadanta

Name

nbg

23.04.2024 13:13

Živ je Mando

ODGOVORITE
Name

UG

23.04.2024 13:47

Poslije Mande stvoriše se bande.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

23.04.2024 15:15

I sa tom marvom narodi BiH da žive?svi zajedno nemaju završenu srednju školu..al bitno da znaju provocirat i izazivat..

ODGOVORITE
Name

Re Prnjavor

23.04.2024 16:16

E moj Prnjavore u ratu ti nije bitna škola već srce u junaka!Na Majevici je Mando rasturao 2.Korpus tzv.Armije BiH i da nije politike bilo sad bi u Tuzli slavili Đurđevdan,a tako je i poginuo poslije rata u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći jer je puno znao o kriminalu Karadžića i klike tadašnjeg SDS-a!Politika je kurva Prnjavore i škola sa tim nema veze!

Name

Reset

23.04.2024 16:29

Jaka stvar nacrtati mural u BG i to je to. Ako je narodni heroj onda lijep spomenik i uredjena okolina,spomen soba o toj jedinici, naziv ulice, i sl. Te majice mi malo nazadno i ružno jer ne možemo svi nositi na majicama slike heroja. Na šta bi ličili. Ovo je 21 vijek malo modernog molim vas. Ovako ste kao neka sekta sto daje loš utisak.

ODGOVORITE
Name

Samo gledaj

23.04.2024 16:34

Šta je boraca

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

23.04.2024 17:47

Predivno!

ODGOVORITE
Name

DDjapa

26.04.2024 14:33

Lepa slika nasega Vojvode

ODGOVORITE