Srušen najuži krug globalnog kralja droge u BiH

U raciji velikih razmjera koja je sprovedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u kuće i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su dio "užeg kruga" narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine, saopštio je Europol.

Bosna i Hercegovina 23.04.2024 | 10:12
Srušen najuži krug globalnog kralja droge u BiH

Europol je, dodaje se u saopštenju, podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom.

"Kao i u operaciji 'Desert Light' (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su više od 40 lokacija", dodaje se u saopštenju.

Meta visoke vrijednosti

Primarni cilj operacije "Black Tie" (Crna kravata), ističe se u saopštenju, bio je optužiti i procesuirati bh./nizozemskog državljanina (Edin Gačanin Tito) kojeg Europol i Nizozemska smatraju Metom visoke vrijednosti.

"Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom Mete visoke vrijednosti.

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za sprovođenje zakona, uz podršku Europola", poručio je Europol.

Kako dodaju, uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske poduhvate krijumčarenja kokaina, bh./nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontroliše masivno snabdijevanje kokainom prema Evropi i drugim destinacijama.

Nadalje, Meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU", naglašeno je u saopštenju.

Ciljanje na "uži krug" narkobosa

Među 23 osobe koje su juče uhapšene, kako je naglašeno, nisu samo pomagači, već i korumpirani funkcioneri identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

"Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 evra u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca.

Na dan provođenja akcije, službe za sprovođenje zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze", naglašeno je.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže grupe ili "unutrašnjeg kruga" članova od povjerenja kriminalne organizacije Mete visoke vrijednsoti.

"Među ostalim krivičnim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je fokusiran na teška krivična djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u BiH", istakao je Europol.

Dva stručnjaka u BiH

Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim kancelarijama u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti.

"Osim podrške koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podržavao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom.

Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s Metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom", zaključeno je u saopštenju.

(BN) Foto: Radio Sarajevo

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ispravno

23.04.2024 10:28

Šta na ovo kaže Konaković!?

ODGOVORITE
Name

S

23.04.2024 10:34

👏👏👏

ODGOVORITE
Name

Semberijaman

23.04.2024 10:35

A ministar sigurnosti ošo u Rusiju. Heće l se vraćat? Zna l se šta?

ODGOVORITE
Name

Marina

23.04.2024 10:41

Eh i onda ovi Muslimani samo pljuju po RS i misle da im je Dodik jedini problem...

ODGOVORITE
Name

RS

23.04.2024 10:58

Dođite i kod nas. Dobrodošli ste. Ima posla...

ODGOVORITE
Name

Iskreno

23.04.2024 11:05

Katastrofa. Gdje mi živimo i ko nam vodi državu

ODGOVORITE
Name

Zana

23.04.2024 11:34

Ma vjerujemo .Kao da je sataras pun vitamina.

ODGOVORITE
Name

Branci

23.04.2024 11:54

Potrujte bagru. Oni u zatvoru se odmaraju i pripremaju za nove poslove.

ODGOVORITE
Name

Mislim

23.04.2024 12:25

Ovom akcijom ce opasti vrijednost nekretnina na citavom Balkanu. Samo dalje tako

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

23.04.2024 13:03

AKO JE TAJ "TITO" GLAVNI BOS, JA SAM NJEGOV ZAMJENIK, AJ NE DIPRTE

ODGOVORITE
Name

E

23.04.2024 13:09

Baš sam se čudio šta im ovo bijaše da lopovi hapse svoje lopove kad ono akcija međunarodne razmjere. Sigurno je bilo pod moranje.

ODGOVORITE
Name

Šta kaže

23.04.2024 17:41

Crnokravataš, žućko i buljooka žena ovog osnovica...

ODGOVORITE
Name

Istina

24.04.2024 19:52

Ove ste pohvatali.Pitanje je za koga,ko preuzima njihov posao.

ODGOVORITE