“Energolinije” pala sa 30 na 15 mil. KM

– Licitacija za prodaju imovine „Energolinije“ u stečaju propala je danas jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Nova licitacija zakazana je za kraj maja, a imovina koja je procijenjena na 30 miliona biće ponuđena za 15 miliona KM.

Republika Srpska 22.04.2024 | 22:34
“Energolinije” pala sa 30 na 15 mil. KM

Na današnjoj drugoj po redu licitaciji imovina zvorničkog preduezeća ponuđena je po cijeni od 20 miliona KM, ali kupaca nije bilo, potvrdio je za CAPITAL stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković.

„Niko se nije javio. Nova licitacija će biti krajem maja, sa cijenom od 15 miliona. Nikakvog interesovanja nije bilo, niko ni nazvao nije. Kada je u pitanju cijena, odluku o tome donosi Odbor povjerilaca i kako on kaže tako će biti“, rekao je Marković.

„Energolinija“ je u stečaj otišla 2016. godine, a riječ je privatnoj litvanskoj firmi koja je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“.

Na dan pokretanja postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja, 31. jula 2016. godine, „Energolinija“ je raspolagala imovinom vrijednom 31,1 milion KM, dok su obaveze preduzeća utvrđene u iznosu 41,7 miliona KM.

Jedan od najvećih povjerilaca „Energolinije“ bila je Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja im je odobrila kredit od 19,4 miliona KM, a za koji je žirant bilo preduzeće „Alumina“.

Ta potraživanja je od IRB-a kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović, odnosno njegova firma „Standard Računovodstvene Usluge“.

(Capital) Foto: Agencije/Ilustracija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bilja

22.04.2024 23:33

Burlo je opljačkao cijelu Republiku Srpsku. Naprijed Burlo samo guli ovce!

ODGOVORITE
Name

Rex

23.04.2024 01:02

Odakle advokatu tolike pare?!gdje mi to živimo, no comment

ODGOVORITE
Name

BiHforall

23.04.2024 02:10

Prosto bode oci da 80 posto od ukupno propalih firmi ili ti ga preduzeca u BiH koje su u stecaju su iz republike Srpske,bas su vlasti u Rsu provele postupak privatizacije pljackaski,kriminalno,pojedinci obezvrijedili preduzeca radi licne koristi i bogacenja uz pogodovanje vlasti,njima izgleda nisu objasnili da je svrha privatizacije unapredjenje i kontinuitet poslovanja firmi uz odredjena ulaganja novih vlasnika kako bi firme nastavile poslovati i kako bi se sacuvala radna mjesta i zaposleni ljudi,umjesto toga fokus i glavni cilj je bio samo prodaja imovine firmi kako bi se doslo do para. Zato je i velika vecina propalih firmi u stecaju iz Rsa koje su usput zvjerski popljackane. Postalo je izgleda sasvim normalno da su propale robne rezerve,da su propale pojedine banke,da su propala mnogobrojna privatizirana preduzeca i sta sve ne. Da su se jos i ovi iz federacije tako "brizno i domacinski odnosili" prema firmama i prijeratnim preduzecima danas od privrede u Bosni i Hercegovini nebi imali gotovo pa nista,sreca nasa pa nije tako!

ODGOVORITE
Name

Svaka čast

23.04.2024 05:56

Kada su radnici,upozoravali na katastrofalno stanje,niko se nije odvezao,jer ste svi dijelili plijen,a nikom nije palo na pamet da provjeri navode radnika!Sad lijepo organizirati pobune širih razmjera,za sva uništena preduzeća u Republici srpskoj,i na odgovornost sve predstavnike vlasti,od vrha,pa na dalje,da vidimo po kom zakonu ste uništavali građane,i Republiku srpsku u cjelini,Vi,kriminalci polupismeni!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

23.04.2024 06:56

Ostavite sada ekonomiju po strani, rjesavamo Nationale interese Kosovo u savjetu evrope, primljeno je, trebamo raspravljati

ODGOVORITE
Name

Ehh

23.04.2024 07:18

Poslije će da se čude kad se crveni iz šume pojave.Kakav srpski Fark, koji shvati da je u takvim uslovima provodjenje izbora igrarija medju tim Stevanovićima, Milovanovićima, Mitrovićima i inim glavatim, prostim, bahatim seljačinama kod kojih se odjednom par miliona nadje.

ODGOVORITE
Name

ŠbbKbb

23.04.2024 11:54

Srce fabrike, bez kojeg Alumina ne može da radi, niko neće da kupi? Hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha A Alumina trenutno vrijedi MILIJARDU MARAKA!

ODGOVORITE