"Ispunili smo sve, a nismo dobili ZSO"

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podsjetio je na početku sjednice Savjeta bezbjednosti UN da je prije 11 godina potpisan Briselski sporazum, te da je EU jedna od potpisnica, a da formiranje Zajednice srpskih oština nije ni na horizontu /ZSO/, iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz tog teksta.

Republika Srpska 22.04.2024 | 17:39
"Ispunili smo sve, a nismo dobili ZSO"

"Za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i u Srbiji ovih 11 godina bile su godine neispunjenih obećanja, izgovora i neistina, 11 godina, slučajne ili namerne nesposobnosti EU, kao garantora sporazuma, DA pokrene stvari sa mrtve tačke", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to je rezultiralo onim što danas možemo nazvati, pravnim nasiljem i fizičkim uznemiravanjem srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i šefici Unmika Karolin Zijade na njihovoj posvećenosti ispunjenju mandata svjetske organizacije kako je to i predviđeno Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i mada izvještaj Unmika u potpunosti ne prikazuje ozbiljnost stanja na terenu, bilježi sve značajne događaje koji su se desili u navedenom periodu.

"Da bi se steklo šire razumevanje ovog izveštaja, želim da ukažem na neke određene, kritične tačke izveštaja koje članice Saveta bezbednosti treba da razmotre. O izveštaju o radu Unmika koji je danas pred nama razgovarano je prije mjesec i po dan pred Savetom bezbednosti UN 8. februara na vanrednoj sednici koja je održana na zahtev Srbije, jer je rukovodstvo iz Prištine ugrožavalo međunarodni mir i stabilnost", naglasio je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija tada dostavila i detaljna objašnjenja postupaka kojim su privremene institucije namjerno stvorile nesnosne uslove za život Srba i drugo nealbansko stanovništvo. Vučić je napomenuo da je Srbija, takođe pred Savjet bezbjednosti UN iznijela i sve postupke tih privremenih institucija koji su bili dobro isplanirani, rasprostranjeni i sistematski napadi na civile, uključujući neprestano pravno i selektivno nasilje.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je vanredni sastanak Savjeta bezbjednosti UN održan 8. februara zahvaljujući činjenici da su sve članice procijenile da su argumenti Beograda i podneseni dokazi zasnovani na činjenicama i u skladu sa tim je odobren zahtjev za održavanje.

Vučić je ukazao i na to da je većina članica koja je podržala održavanje vanredne sjednice ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na način na koji je to predviđeno pravno obavezujućom Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Predsjednik Srbije je napomenuo da je isto tako važno da je struktura Savjeta bezbjednosti UN poštovala argumente Srbije i da su u obzir uzeli to da su namjerno stvarani nesnosni uslovi za život Srba, uz podsjećanje na planiranu kampanju rasprostranjenog sistematskog uznemiravanja srpskih civila i njihov progon od privremenih institucija u Prištini.

Vučić je potom izrazio želju da podsjeti da su gotovo sve članice Savjeta bezbjednosti UN izrazile zabrinutost zbog situacije Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu te da su zatražili pokretanja dijaloga.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Danke Deutschland

22.04.2024 22:21

Sta je sa redarsveno-vojnom akcijom Oluja i Bljesak?

ODGOVORITE
Name

Selim Kan

23.04.2024 09:13

Nista! To evropske vrijednosti na evropskom putu.

Name

ZSO-utopija

24.04.2024 16:17

Dobicete isto sto su dobili Srbi u Hrvatskoj! Tako se to radi unutar demokratske evropske unije.

ODGOVORITE