Psiholozi i priređivači: Prevencija zavisnosti o igrama na sreću među mladima krucijalna

Kongres psihologa Bosne i Hercegovine, koji je juče počeo u Banjaluci, okupio je veliki broj stručnjaka iz ove oblasti iz zemlje i regiona. Tokom tri dana kongresa, kroz usmena izlaganja i poster prezentacije, tematske simpozijume i okrugle stolove, učesnicima će biti predstavljeni radovi iz svih oblasti psihologije.

Republika Srpska 22.04.2024 | 14:52
Psiholozi i priređivači: Prevencija zavisnosti o igrama na sreću među mladima krucijalna

Prevencija zavisnosti o igranju igara na srećuAktuelna tema, koja posljednjih mjeseci privlači mnogo pažnje, je svakako zavisnost igranja igara na sreću. Upravo tim povodom, danas je, tokom drugog dana Kongresa, održan okrugli sto na temu “Prevencija zavisnosti o igranju igara na sreću”.

Sanja Radetić Lovrić ispred Društva psihologa RS poručila je da je prevencija zavisnosti o igrama na sreću među mladima krucijalna i najznačajnija.

“Prevencija mora biti uvremenjena, te mora biti dio obrazovnog i vaspitnog sistema. Takođe, važno je napomenuti da smo mi, odrasli, dužni da vršimo prevenciju. Pored uvremenjenosti, vrlo je bitan sadržaj samog preventivnog programa. On mora biti nedvosmislen, stručan, objektivan i mora biti dopadljiv djeci.

Takođe, preventivni program ne smije da sadrži negacije i zabrane, nego mora djeci da objasni štetne posljedice i da im objasni razloge i ponudi alternative. Isto tako, mora im na prihvatljiv način objasniti zašto igranje igara na sreću nije prosta igra, nego nosi svoje rizike”, istakla je Radetić Lovrić.

U okviru okruglog stola predstavljena je i zbirka radionica “Igra ne briga”, koju su osmislili studenti postdiplomskog studija psihologije, a u cilju edukacije mladih uzrasta od 14 do 18 godina.

“Radionice su osmišljnje i fokusirane na razloge, štetne posljedice, identifikaciju i prepoznavanje faktora rizika. Pojedine radionice su fokusirane i na to na koji način možemo zadovoljiti potrebe mladog čovjeka.

Takođe, mladima smo ukazali i na to da budu otporniji na uticaj reklama i njihove privlačnosti”, kazala je Radetić Lovrić, te dodala da je više od 90 posto mladih reklo da svi njihovi vršnjaci treba da prođu takav vid edukacije.

Istraživanja o stavovima i iskustvima

U okviru ove teme predstavljeni su i rezultati istraživanja o stavovima i iskustvima u igranju igara na sreću, a koje je prvo istraživanje ovakve vrste održano na našim prostorima.

Olga-Lola Ninković, voditeljica istraživačkog tima ispred Društva psihologa RS, poručila je da je najveći značaj istraživanja to što je rađeno na opštoj populaciji građana, a cilj je bio da se ispitaju njihovi stavovi i iskustva u igranju igara na sreću.

“Značajno je da je ovo istraživanje potvrdilo istraživanja iz okruženja i svijeta, koja su obavljena u posljednjih 20 godina. Dakle, i naše istraživanje je potvrdilo da u najrizičniji grupu spadaju muškarci između 25 i 30 godina, koji su skloni alkoholu i pušenju.

Ono što je novina u našem istraživanju i ono što je ohrabrujuće je da ispravne stavove o igrama na sreću, imaju mladi do 25 godina”, poručila je Ninkovićeva.

Takođe, ona je dodala da je ovo istraživanje zapravo ulazna karta za dalja istraživanja, kako stručnjacima, tj. psiholozima i istraživačima, tako i priređivačima igara na sreću, koji sada imaju značajne informacije na bazi kojih mogu da planiraju svoje dalje strategije poslovanja.

“Osim toga, ovakva istraživanja su veoma značajna, jer da bismo se sa nekom pojavom ozbiljno uhvatili u koštac i znali kako da je tretiramo i preveniramo moramo imati objektivne statističke, istraživačke podatke”, zaključila je Ninkovićeva.

Učešće i podrška priređivača igara na sreću

Učešće i podršku u istraživanju, prevenciji i edukaciju uzeli su i priređivači igara – Elektronska video lutrija i Lutrija Republike Srpske. Psiholog Sanja Radetić Lovrić istakla je da je veoma važno da stručnjaci iz njihove oblasti imaju saradnju sa priređivačima igara.

“Velika je važnost ove saradnje, jer sve što rade stručni ljudi ne može da ne urodi plodom. Zato je vrlo važno da se stručnjaci pitaju za mišljenje i potom kada se nešto priređuje da se to radi odgovorno”, kazala je Radetić Lovrić, te dodala da su navedeni priređivači bili otvoreni za saradnju, te da uvažavaju mišljenja struke.

Direktor Elektronske video lutrije (EVL) Goran Kerkez je istakao predanost kompanije odgovornom igranju igara na sreću.

“U cilju unapređenja i osiguranja odgovornog pristupa igranju, EVL je realizovao saradnju sa Društvom psihologa i Katedrom za psihologiju na Filozofskom fakultetu, koji su proveli istraživanje o navikama i ponašanju igrača.

Ova inicijativa nije samo odraz društvene odgovornosti EVL-a, već i želje da se dublje razumije dinamika igranja igara na sreću i uticaj koji igre imaju na pojedince. Istraživanje je pružilo dragocjene uvide u ponašanje igrača i potencijalne rizike”, kazao je Krekez.

Međutim, kako je naveo, EVL ne planira stati sa ovim postignutim rezultatima. Kerkez je najavio dalje korake u obliku novog istraživanja, koje će se usmjeriti na edukaciju mladih.

“Cilj ovog projekta je pružiti mladima informacije i alate koji će im pomoći prepoznati rizike povezane s kockanjem i razviti zdrave navike i stavove o igrama na sreću. Ovim potezom EVL ne samo da dokazuje svoju posvećenost odgovornom igranju igara na sreću, već i postavlja novi standard u ovoj industriji, ističući važnost društvene odgovornosti i edukacije kao središnjih elemenata održivog i etičnog poslovanja u sektoru igara na sreću”, zaključio je Kerkez.

Maja Damjanović, direktor Lutrije Republike Srpske, istakla je novi pristup koji je implementiran u radu ove institucije, sa naglaskom na transparentnosti, integritetu i društvenoj odgovornosti.

“U skladu sa vizijom modernizacije i unapređenja usluga koje pruža, Lutrija RS je uvela niz inovacija kako bi poboljšala svoj rad u svim aspektima svog poslovanja”, poručila je Damjanovićeva, te naglasila da je saradnja sa stručnjacima i akademskom zajednicom veoma važna radi unapređenja i inovacija u oblasti igara na sreću.

Takođe, Damjanovićeva je istakla i značaj kontinuirane edukacije i obuke zaposlenih, kako bi se osigurali najviši standardi profesionalnosti i etičkog ponašanja.

Pored toga, direktorica Damjanović je istakla značaj društveno odgovornog poslovanja, sa posebnim osvrtom na inicijative koje podržavaju zajednicu.

U sklopu ovog pristupa, Lutrija Republike Srpske aktivno učestvuje u programima prevencije i edukacije o potencijalnim rizicima konzumiranja igara na sreću.

Organizatori VIII Kongresa psihologa Bosne i Hercegovine su Društvo psihologa Republike Srpske, Društvo psihologa u Federaciji BIH i Društvo psihologa Brčko Distrikta.Kongres se održava u hotelu “Bosna” u Banjaluci, a trajaće do 20. aprila.

(PR)