Branislav Zeljković (ne)obaviješten o poslovima?!

U nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugima, u aferi „Korona ugovori“, treći put zaredom ispitivana je ista svjedokinja, Radmila Barašin, desna ruka bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Branislava Zeljkovića, koja je kao njegov pomoćnik za pravne poslove, imala uvid u sve ugovore koji su nastali u vrijeme pandemije virusa korona.

Republika Srpska 22.04.2024 | 13:53
Branislav Zeljković (ne)obaviješten o poslovima?!

Radmila Barašin, desna ruka Branislava Zeljkovića u vrijeme pandemije virusa korona, opet je stala pred Sudsko vijeće, tužilaštvo i odbranu kao svjedok.

U dvosatnom unakrsnom ispitivanju nije bila puno preciznija u odnosu na prethodne izjave, a odbrana je insistirala na objašnjenju zašto su se sklapali sporni ugovori sa "Prokontrolom" i "Trevel for Fanom" po hitnom postupku.

"Otvoreni javni postupak je najlakši, ali njegov rok za sprovođenje je 45 dana. Nama je bilo hitno jer su, pored zdravstvenih ustanova, opštine i gradovi tražili snadbjevanje i opremanje sa zaštitnom opremom, dok se kod njih nisu formirali krizni štabovi", rekla je Radmila Barašin.

Barašin je, nakon konstatacije odbrane Branislava Zeljkovića, potvrdila da je poslato saopštenje Agencije za javne nabavke BiH, kojim su, zbog vanredne situacije, dozvoljeni ugovori i pregovarački postupci bez objavljivanja, a takvih je u Institutu za javno zdravstvo RS, u vrijeme pandemije virusa korona bilo 36.

"Bilo nam je olakšanje, jer nam je Agencija dala osnov da možemo da radimo onako kako smo radili. Tim saopštenjem Agencije mogli smo provoditi pregovaračke postupke bez objave obavještenja, po određenim pravilima i on je bio reper za naše ponašanje u vrijeme pandemije", navela je Radmila Barašin.

Barašin je, objašnjavajući sklapanje spornih ugovora Instituta sa Prokontrolom i Trevel for Fanom, poručila da su uvijek birane najpovoljnije ponude, ali i da tadašnji direktor Instituta, Branislav Zeljković nije znao detalje niti je unosio podatke ili sugerisao na bilo koji način kako će se posao voditi.

Zanimljivo je da je Barašin kroz svoje svjedočenje konstantno tvrdila da je Zeljkovića o svemu obavještavala mejlom ili usmenim putem, dok odbrana tvrdi da nijedan taj mejl nije pronađen u istražnom postupku.

Kroz unakrsno ispitivanje odbrane i tužilaštva, došlo je i do dileme kako su poslovi sklapani, odnosno šta konzorcijum s kojim je Institut potpisivao ugovore tačno znači – jedan pravni subjekt ili grupu ponuđača.

"Institut za javno zdravstvo RS je obavještavao Agenciju za javne nabavke o svemu, i ona nikad nije naložila nikakav nadzor nad pregovaračkim postupcima", rekla je Radmila Barašin.

Barašin nije znala ni dan danas da odgovori na pitanje da li su maske koje su nabavljene u vrijeme pandemije virusa korona medicinske ili ne.

Zanimljivo je da će o ovoj temi na sljedećem ročištu pričati i direktor Univerzitetsko – kliničkog centra RS, Vlado Đajić, koji je između ostalih, svjedok koje je predložilo tužilaštvo.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske, bio direktor Instituta za javno zdravstvo RS, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije virusa Korona.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su, zajedno za Zeljkovićem, kako se navodi, budžet Srpske oštetili za više od 1,3 miliona maraka.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Boki

22.04.2024 15:55

Idite tragom novca primopredaja gdje kada kome i mnoge stvari će vam biti jasnije

ODGOVORITE
Name

Oli

22.04.2024 16:05

Samo otežu da zastari i nikom ništa

Name

+

22.04.2024 16:04

Samo kuda su pare išle. I svi će biti obaviješteni.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

22.04.2024 16:23

Koja je ovo lakrdija, majko moja. Pustite ga više, nemojte narod praviti budalama. Ispada da radite , a čekate zastaru.

ODGOVORITE
Name

Pa oni i rade

22.04.2024 16:45

Da zastariiii! Provudnoooooo! Korona pljackaa za ginisa!

Name

Nekazove sefa

22.04.2024 16:43

Stevandica mozda o bolje pamti? Bisage prljavig kapitala deponovao od rusije do srbije i orden dibioooo od vucuca i popanjihovog ! On kako se krsti tako i pljacka od rataaaa do danas iznad zakonav! Preletac po partijamaa na vlasti da zastiti prljavi kapital

ODGOVORITE
Name

MaXXim

22.04.2024 18:33

Jel vi stvarno mislite da smo svi retard. Kriminal i čist kriminal vi kao nešto dokazujete i ispituje svedoke. Niko ne sme da postavi pitanje optuženima : SA KIME STE DOFOVORILI FINANSIJDKU KONSTRUKCIJU I KOME STE ISPLATILI REKET. Recite ljudi, dato je aaNEDODIRLJIVOM, njegovo ime je sveto, zaštitio se funkcijom, I misli da će dočekati. NEĆE VALA, džaba nudi Dodika strancima, džaba valja gluposti. Ima suda i pravde i za takvu gamad. I zemaljskog iBožjeg.

ODGOVORITE
Name

Zavarivanje

23.04.2024 11:07

A sta ce biti sa medicinskim kiseonikom?

ODGOVORITE