Jevrejima srećan i košer praznik Pesah!

Pripadnicima jevrejskih opština Banja Luka i Doboj, kao i svim našim gledaocima jevrejske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj odnosno BiH, Srbiji, te širom svijeta, BN TV želi srećan i košer praznik Pesah, da ga provedete sa svojim najmilijim, u porodičnom miru i zdravlju.

Republika Srpska 22.04.2024 | 10:55
Jevrejima srećan i košer praznik Pesah!

Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći s koljena na koljeno izbavljenje i izlazak Jevreja iz misirskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanim u Knjizi izlaska, odnosno Egzodusa, u Tori (Mojsijevom Petoknjižju iz Starog zavјeta). Stoga se naziva i praznikom slobode.

Praznik počinje 14. dana mјeseca nisana po jevrejskom kalendaru, Seder večerom, tokom koje porodice iščitavaju i ispjevavaju Hagadu, priču egzodusa iz Egipta. Jedan је od tri hodočasna praznika za vrijeme kojih se uspinje u Jerusalim, oslanjajući se na tradiciju iz vremena Kraljevstva Judeje (10 – 6. vijek prije n.e.).

Traje sedam dana, tokom kojih se evocirajući napuštanje Egipta i 40 godina lutanja po Sinajskoj pustinji jede beskvasni hljeb (maca), što se prati i u ostalim prehrambenim namirnicama. Puni praznici su prvi i posljednji dok središnji predstavljaju polu-praznične dane, pri čemu se u rasijanju puni proslavljaju dva dana.

Posljednji, odnosno Sedmi od Pesaha (Shevi'i shel Pesach), podsjeća na pristizanje na obale Crvenog mora na kojim djeca Izrailja svjedoče njegovom razdvajanju.

Jedna od međunarodno najpoznatijih i najestetskije rukopisno-oslikanih hagada na svijetu je upravo Sarajevska hagada. Izgnanstvom Jevreja iz Španije napušta je u 15. vijeku, a procjena je da je nastala u drugoj polovini 14. stoljeća. Od 1894. godine nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Prema riječima Aleksandra Nikolića, počasnog konzula Republike Srbije u Državi Izrael, ove godine se u čestitkama izostavlja riječ sloboda, dok će jedna stolica ostati upražnjena za prazničnim stolom, bolno upućujući na preostalih 133 kidnapovanih zatočenika u Pojasu Gaze, a praznična atmosfera u Izraelu je u potpunosti poremećena, nezapamćena u 76 godina dugoj istoriji savremene države jevrejskog naroda. 

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

NekoTamo

22.04.2024 12:28

Ko je uz koga u ovoj državi? Danas mrzimo čioniste, Amerika je uz njih, ali oni ubijaju muslimane hajde da ih podržimo, čekaj, Amerika mrzi nas srbe, hajde da ih mrzimo. Bolesni smo.

ODGOVORITE
Name

Dragoljub

22.04.2024 16:44

Cestitam vam Koser i praznik Pesah

ODGOVORITE