Beograd učinio sve da se pronađe rješenje za dinar

- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon još jedne, pete runde razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na prostoru Kosova i Metohije, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje. 

Srbija 18.04.2024 | 14:51
Beograd učinio sve da se pronađe rješenje za dinar

On je za sledeću sedmicu najavio novu rundu razgovora u Briselu i istakao da je Beograd za nju spreman.

"Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja", istakao je Petković.

Naveo je da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije. 

Petković je naglasio da je već peti sastanak u Briselu, a da se nije pomerilo u rešavanju problema platnog prometa, a da, s druge strane, Srbi na Kosovu i Metohiji iz dana u dan pate zbog te jednostrane odluke Prištine i Aljbina Kurtija da se zabrane srpske plate, penzije, socijalna davanja, da se ugrozi rad srpskih institucija, kao što su škole, bolnice, vrtići.

"Nama je potrebno hitno rešenje. Potrebno je da ljudi koji rade, mogu da ostvare to da na Kosovu i Metohiji mogu da podignu svoja primanja. Njima redovno od Republike Srbije na njihove račune stižu sve prinadležnosti i sva primanja. I u tome ne postoji nikakav problem", rekao je Petković.

Dodao je da će Beograd učiniti apsolutno sve što je do njega da redovno na račune svih građana Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji imaju primanja od strane Republike Srbije redovno dolaze sva ta finansijska sredstva, ali da je problem u tome što Priština ne želi da se pronađe rešenje za upotrebu dinara.  

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BATO

18.04.2024 15:15

Evo rješenja, vi uplatite penzije u eurima tim ljudima i riješeno sve. Ko hoće dinare ode u banku i promijeni valutu.. Galama bez potrebe. Ja kad idem u EU na galamim, nego banka, marke u eure i kraj priče...

ODGOVORITE
Name

TUPAMARUS

18.04.2024 15:17

Meni je svejedno u kojoj mi valuti uplate penziju. Ja u banku i gotova stvar, pravite problem i gdje ga nema.

ODGOVORITE
Name

Dante

18.04.2024 15:17

Ne glupirajte se, nema jedne države na svijetu sa 2 valute. Ima univerzalno riješenje - neka Srbija batali dinar i uzme euro.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa.

18.04.2024 15:31

Srbija je stvarno zemlja cudesnih politicara koji je vode.

ODGOVORITE
Name

Tako

18.04.2024 15:42

Jesu li uplaćene pare za Bileču koje je obećao predsjednik prilikom posjete toj opštini ???

ODGOVORITE
Name

Србо

18.04.2024 16:07

Будући амбасадор, бољи је био Марко, он се знао бар смијати.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2024 17:28

Markan je bio institucija. Pravi decko. I dobar politicar.

Name

Dario Djapa

18.04.2024 17:36

Bravo za Beograd

ODGOVORITE
Name

Istina

18.04.2024 18:11

Prepucavaju se narodu preko leđa!

ODGOVORITE
Name

2 drzave

18.04.2024 20:24

Pa sta glumite na taj Dinar na jednu drzavu nema 2 valute nikde sta vam je ziveo RKS

ODGOVORITE
Name

dragan

18.04.2024 21:19

gdje mozes jos placati sa dinaro jedino u Srbiji a sa evrom mozes svuda u svijetu eto problem resen uplacujte u evrima i to je to

ODGOVORITE