Pad temperature i snijeg nanio štetu usjevima

Snijeg u aprilu najviše je iznenadio poljoprivrednike kojima godina zavisi o rodu. Uz temperature koje su pale i do nule, neočekivani sniježni pokrivač oštetio je usjeve, ali i rascvjetale biljke. Obim štete tek će se utvrdiiti.

Republika Srpska 17.04.2024 | 19:25
Pad temperature i snijeg nanio štetu usjevima

Proljetna sjetva krenula je optimistično. Taman kada su kukuruz i druge  žitarice uveliko počele da rastu doživjele su šok. Poljoprivrednik iz Amajlija kod Bijeljine Ljubiša Stevanović kaže za BN da je ovo naglo zahlađenje stres za biljke.

“Mislim da je jedini izlaz u svemu ovome prihrana preko lista. Čim se bude prsaklo protiv korova treba baciti prihranu da bi se biljka što prije oporavila.”

Ako se nastave temperaturne oscilacije mogle bi se odraziti na prinos povrća, a najviše na najosjetljivije kulture papriku i krastavac, ističu zabrinuti vlasnici plastenika. 

Povrtar iz Golog Brda kod Bijeljine Miodrag Lazić priča da su se spremali za berbu karstavca, ali da će nagli pad temperature usporiti sazrijevanje, pa će i berba biti odgođena.  

Nagle vremenske promjene mogu usporiti rast usjeva, ali neće ostaviti značajnije posljedice, ohrabruje struka.

Dr Dragan Zarić iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi rekao je za BN da ovo zahlađenje neće imati značajnijeg uticaja na dalji rast i razviće biljaka, iako su one pretrpjele šok.

Nestabilno vrijeme pomrsilo je konce i pčelarima u jeku cvjetanja bagrema, koji inače donosi najveći prinos. 

Bojan Nešković, pčelar iz Bijeljine zabrinut je da li će uopšte imati bagremovog meda  ove godine.

“Velika je vjerovatnoća da će vrcanje meda što se bagrema da izostane što će da predstavlja velike finansijske gubitke za same pčelare.”

Međutim, najveće štete moglo bi pretrpjeti voće. Iz Udruženja voćara Republike Srpske kažu da su visoke temperature već naštetile kruškama, a ukoliko se nastavi temperaturni pad odraziće se na prinos i kvalitet brojnih voćnih sorti.  

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

17.04.2024 20:02

Sve po sirotinji pa okreno i sami Bog.

ODGOVORITE
Name

lik

17.04.2024 21:54

Kad kod vas cvjeta bagrem, ja ga nikad nisam vidio prije maja mjeseca!

ODGOVORITE