BiH nazadovala u temeljnim ljudskim pravima, vodi se kao "djelimično slobodna zemlja"

Bosna i Hercegovina je u protekloj godini nazadovala po pitanjima temeljnih sloboda i osnovnih ljudskih prava, a globalno se stanje temeljnih prava pogoršalo najviše u proteklih deset godina, navedeno je u najnovijem izvještaju nevladine organizacije za ljudska prava "Freedom House" iz Vašingtona.

Bosna i Hercegovina 13.04.2024 | 10:48
BiH nazadovala u temeljnim ljudskim pravima, vodi se kao "djelimično slobodna zemlja"

Prema njihovim podacima, BiH je nazadovala za deset poena, i u registru ove organizacije vodi se kao djelimično slobodna zemlja. "Freedom House" ima tri kategorije zemalja, a pored djelimično slobodnih zemalja imaju kategorije slobodnih i neslobodnih zemalja. U regionu jedino je Srbija, koja je takođe označena kao djelimično slobodna, nazadovala više od BiH, i to za 20 procentnih poena.

Detaljan izvještaj za BiH do zaključivanja ovog broja nije objavljen, pa ne znamo koji faktori su doveli do smanjenja nivoa sloboda u BiH, ali se može pretpostaviti da je dio njihovih zaključaka zasnovan na ponovnoj kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, kao i zakonu o "stranim agentima", za koji se takođe očekuje da bi uskoro mogao biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Od maksimalnih stotinu poena, BiH na rang-listi ove organizacije je na 51 poenu, s tim da su politička prava ocijenjena ocjenom 17 od maksimalnih 40 poena, dok je u pogledu građanskih sloboda BiH osvojila 34 od ukupno mogućih 60 poena.

U prošlogodišnjem izvještaju ocijenjeno je da je BiH imala relativno poštene izbore, ali uz izborne neregularnosti, djelimičnu medijsku pristrasnost i "etničku segregaciju", kako je opisan dejtonski model funkcionisanja BiH. Kritikovali su potez visokog predstavnika Kristijana Šmita kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, za koje tvrde da favorizuju "nacionalistički HDZ". Napredak na evropskom putu opisuju geopolitičkim okolnostima, a manje kao rezultat domaćih reformi.

Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, opisali su kao kandidata koji je pobijedio "nacionalističku SDA", a Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, opisuju kao "multietnički opredijeljenog političara" koji je pobijedio "nacionalističku" kandidatkinju HDZ BiH Borjanu Krišto.

Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, opisali su kao političara na čelu "secesionističke" stranke SNSD i naveli su navode o izbornim neregularnostima na proteklim izborima, zbog čega je Centralna izborna komisija BiH sprovela ponovno brojanje glasova za poziciju predsjednika Srpske.

"Dodikova pobjeda potvrđena je u prebrojavanju i imenovan je predsjednikom u oktobru, ali pronalazak nelegalnih listića otvara niz pitanja o integritetu izbornog procesa u BiH", navode oni.

U ovoj organizaciji tvrde da je tokom proteklih godinu dana u cijelom svijetu došlo do značajnog pada ljudskih prava i sloboda, najviše se osvrćući na Nagorno-Karabah, provinciju u sastavu Azerbejdžana koju je ova zemlja osvojila prošle godine, što je rezultiralo progonom Jermena koji su živjeli na tom prostoru. Ostale žarišne tačke u svijetu su, kako je naglašeno, ruska invazija na Ukrajinu, sukob Izraela i Hamasa, kao i građanski rat u Mijanmaru i sukobi rivalskih frakcija u Sudanu. Među 20 zemalja u svijetu u kojima je došlo do najvećeg slabljenja ljudskih prava su i Srbija i Izrael, a Nagorno-Karabah je daleko na prvom mjestu u odnosu na ostale zemlje.

Najveći fokus ove godine je na slobodnim izborima, a ističu da je u više od 20 zemalja došlo do punih ili djelimičnih manipulacija izbornim sistemom, od sprečavanja kandidata opozicije da se pojave na listićima, mijenjanja izbornih pravila neposredno prije izbora, preko zloupotrebe državnih i javnih resursa, pa do sprečavanja pobjednika da preuzme funkciju i prijetnji ili miješanja u izbore drugih zemalja.

Pošteđene kritike nisu ostale ni SAD, za koje je rečeno da uznemiravanje i zastrašivanje političara, izbornih zvaničnika i sudija predstavlja ozbiljan rizik za sprovođenje predstojećih novembarskih predsjedničkih izbora, podsjećajući i na napad na zgradu federalnog Kongresa nakon što je Donald Tramp, bivši predsjednik, izgubio izbore.

"Prijetnja nasiljem može imati dalekosežne štetne posljedice i potencijalno može oslabiti poštovanje izbornih pravila, dok sprovođenje nasilja košta ljudske živote", navode oni. Posebno su zabrinuti podjelama u toj zemlji, a dolazi i do preispitivanja fundamentalnih demokratskih institucija.

(Nezavisne) Foto: Ilustracija/ stock adobe

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Smit

13.04.2024 10:51

Pa kolonija.

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2024 14:06

Ocjena bi bila tačna bez pridjeva djelomično i relativno. Znate kakva.

Name

Nkl

13.04.2024 10:56

Svi od spoljnog do unutrasnjeg faktora rade da bih zaostane i onda se kao cude

ODGOVORITE
Name

Micko

13.04.2024 11:02

Pa naravno da smo djelimicno slobodni dok god smo protektorat SAD i EU. Ali, to odgovara ovima iz FBiH, boje se sta bi mi iz RS mogli uraditi da ovde nema Eufora i Nato-a. Ne bojte se, nije nama do rata kao vama, mi cemo se razlici mirnim putem....

ODGOVORITE
Name

Amadeus

13.04.2024 12:01

Kakav razlaz? Mi se ne pitamo vise nista samo mozemo biti bombardovani...vecina vas ne zna sta je potpisano u dejtonskom sporazumu....mnogi ne znaju ni ko je potpisao a komentarisu...bit ce nama bas razlaz ali na drugi nacin ako ne slusamo glavne...ovde svi blebecu neke gluposti a ne smijemo pisnuti...

Name

K

13.04.2024 13:24

Nikome nije do rata, naporni ste. Bolje ovo nezadovoljstvo da okrenemo ka političarima, a ne da se narod međusobno svađa. Političari nas zavadili, a oni uživaju.

Name

Roli

13.04.2024 13:27

Evo“mi cemo se razici mirnim putem“ da oni ce samo posmatrati .. dok je ovakvi mozgova Mile Ronhil je siguran. Mi moramo da gledamo BIh kao svoju zemlju inace sve ce nam biti gore Ali nema ovdje pomoci o tome govoriti a godine idu neko zivi neko zivotari a zivot jedan

Name

Risko

13.04.2024 11:09

Nema u Bosni ljudskih prava nikako. Bosna je kolonija SAD, ENGLESKE I NJEMAČKE. Svi smo mi njihovi robovi.

ODGOVORITE
Name

Aco

13.04.2024 14:43

Mi smo kolonija,tor Miloradov Nemaš ti pojma o životu.

Name

Re re

14.04.2024 09:29

Sve je to s...e za nesretni narod došlo u BiH zbog tajkunski kriminalaca na vlasti koje traje bez pravde i reda više od 30g u BiH .

Name

Neo

13.04.2024 11:10

Hahaha.... alo nacisticka stoko!!! O kakvim ljudskim pravima pricate u zemlji okupiranoj od najveceg zla koje je ikad postojalo na ovoj planeti? Duboka drzava je ubijala djecu ove zemlje, iscenirala "genocid" da bi mogli da je okupiraju i dvolicno se predstave kao spasioci. Jednoj "suverenoj" zemlji su nametnuli strane sudije i sada pricaju o nekakvim "ljudskim" pravima?

ODGOVORITE
Name

Re Neo

13.04.2024 15:20

Dokle god je takvih glava, Vi Srbi ćete biti posramljen narod.

Name

Анонимна

13.04.2024 11:11

Па само идемо назад напријед никако

ODGOVORITE
Name

Onako

13.04.2024 11:21

Svi znaju kaka situacija sem naroda u BiH !

ODGOVORITE
Name

CINJENICE

13.04.2024 11:27

NA VELIKU ZALOST U BIH ODAVNO SKOROM DVE DECENIJE LJUDSKA PRAVA SU UGROZENA ILI GOTOVO DA NE POSTOJE JER SE PRAVOSUDJE ZAOKUPIRALO RUKAMA POLITIKE I MAFIJE , TAKO DA MOZETE NARUCITI SUDSKU PRESUDU KAKKVU GOD AKO IMATE UTICAJ POLITIKE , NOVAC ...

ODGOVORITE
Name

KOSTA BL

13.04.2024 12:11

Zato je SAD ogledalo.ljuddkih prava,covjek nije zavezao pojas u autu,debilni policajci,posto su oni dio debilnog nakota-Amerikanaca,saspu 49 metaka u njega....

ODGOVORITE
Name

Bok

13.04.2024 13:35

To je neki novi nastavak Ramba. Dobiće doživotnu, ako nije neki film. Kada ovdje njih 5 izudara policajca, tebi drago. Ti nisu debili. Demokratija je tamo gdje je velika plata, a ti idi u Rostov, ako više voliš Ruse od sebe i dobrog života.

Name

Dario Djapa

13.04.2024 13:19

Lepa slika

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2024 14:39

Cije li glave sa macem u ruci ceka da stavi na vagu pravde?