Premijer i savjetnici podnijeli ostavku nakon poraza

Han Duk-So, južnokorejski premijer, i svi savjetnici aktuelnog predsjednika Juna Suk-Jeola, osim onih koji su zaduženi za bezbjedonosna pitanja, dali su ostavke nakon teškog poraza vladajuće partije na parlamentarnim izborima.

Svijet 11.04.2024 | 12:50
Premijer i savjetnici podnijeli ostavku nakon poraza

Nije odmah rečeno da li je predsjednik uvažio njihove ostavke.

Rezultati izbora znače da će liberalne opozicijske snage produžiti svoju kontrolu nad parlamentom sve dok Jun ne završi svoj petogodišnji mandat 2027. godine, što će vjerovatno ograničiti predsjednikov uticaj na domaću politiku i oslabiti njegovu kontrolu nad vladajućom strankom, prenosi AP.

Izvršna južnokorejska vlast u velikoj je mjeri koncentrisana na funkciju predsjednika, ali je premijer druga osoba po važnosti u državi i, u slučaju da je predsjednik onemogućen, on vodi državu.

U odvojenom saopštenju za javnost, Han Dong-Hun, lider vladajuće Partije Narodna moć, preuzeo je odgovornost za poraz na izborima i rekao da će se povući sa čela stranke.

(RSE)  Foto: EPA-EFE/YONHAP

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Oli

11.04.2024 13:04

Tako se radi u normalnoj zemlji ovde krade izbore i jos se sili.Cvili narode treba jos više gaziti po nama🤮

ODGOVORITE
Name

Ne samo ovde Oli

11.04.2024 17:41

Nevini u Rusiji, u Iranu, Hamas i svi ostali diktatori, mogli bi se poslužiti ovim primjerom i dati ostavke. Ali ne, oni "vole" svoj narod. Jel tako Miroslave i Nebojša

Name

Vojkan

11.04.2024 13:16

Gledaj Dodo sta je castan gest, i sta su casni ljudi.

ODGOVORITE
Name

Jozo

11.04.2024 15:08

Steta, a mogli su da osnuju novu, vlastitu, nacionalnu banku!

ODGOVORITE