Najveća pljačka u istoriji Los Anđelesa odneli 30 miliona dolara

Na Uskršnju nedelju, neko je uspeo da pristupi trezoru GardaWorld u Sylmar-u, i ukrade neverovatnih 30 miliona dolara u onome što se smatra najvećom pljačkom u istoriji Los Anđelesa.

Zanimljivosti 10.04.2024 | 18:54
Najveća pljačka u istoriji Los Anđelesa odneli 30 miliona dolara

Kanadska bezbednosna kompanija GardaWorld nudi usluge skladištenja i transporta gotovine, obezbeđujući da se novac klijenata čuva sve dok se ne može koristiti ili deponovati u banci.

Takvi skladišni objekti su među najbolje čuvanim mestima na svetu, sa desetinama stražara, alarmima, detektorima seizmičkog pokreta i najsavremenijim nadzorom, zbog čega potencijalni lopovi dvaput razmisle pre nego što pokušaju da pljačkaju.

Pa ipak, u onome što se može opisati samo kao savršen scenario za blokbaster u stilu Ocean’s Eleven, neko je nedavno uspeo da probije (trezor) skladište gotovine u Silmaru i nestane sa do 30 miliona dolara u gotovini, a da niko nije ni primetio do dan kasnije.

Policijska uprava Los Anđelesa (LAPD) i Federalni istražni biro (FBI) trenutno istražuju pljačku GardaWorld-a koja se dogodila na Uskršnju nedelju, ali prema nekoliko izvora, još uvek pokušavaju da shvate kako bi to neko mogao da izvede.

Ostvarivanje pristupa kompleksu za skladištenje novca poput onog u Silmaru je jedna stvar, ali kretanje kroz prostorije bez uključivanja alarma, otvaranje sefa bez ostavljanja traga i izvlačenje sa desetinama miliona dolara zahteva pripremu, veštinu i informacije .

“Ovo je zahtevalo ogromnu količinu istraživanja i ogromnu količinu znanja o tehničkom delu u vezi sa zaobilaženjem bezbednosnih sistema i nadzora, rekao je za Asošijeted pres Rendi Saton, bivši policijski detektiv sa iskustvom u istrazi vrhunskih provala. „Možete se kladiti da će biti ispitani ne samo sadašnji zaposleni u toj organizaciji, već i prethodni zaposleni.!”

Problem je što do sada niko ne zna kako su lopovi ušli u objekat GardaWorld. Prvi izveštaji su tvrdili da su ušli kroz krov, dok je naknadno izveštavanje pominjalo tunel kroz bočne strane zgrade. Snimci iz vazduha pokazuju da je deo zgrade zakačen daskama, iako nije jasno da li je šteta nastala pre ili posle pljačke.

Izvući se sa 30 miliona dolara u gotovini je sam po sebi izazov. Težina od milion dolara samo u novčanicama od 100 dolara je oko 10 kilograma, ali da je u različitim apoenima, ta težina bi mogla dostići 115 kilograma.

To znači da je 30 miliona dolara moglo da teži 3.400 kilograma, tako da je iznošenje iz objekta bez privlačenja pažnje ništa drugo do impresivno.

“Zanimljivo je pitanje: kako se osloboditi te količine gotovine?“ Saton je rekao. „Znam da je to dilema koju bismo svi voleli da imamo, ali realnost je da su ovi kriminalci to verovatno imali u svom repertoaru.

Stručnjaci veruju da će, pošto ukradeni novac verovatno dolazi iz preduzeća, a ne iz trezora, biti praktično nemoguće ući u trag.

“Zato što se radi o gotovini iz toliko različitih izvora, nema načina da se zna koji su ti serijski brojevi bili, nema načina da se zna, da se pazi gde se ovo pojavljuje“, Skot Selbi, advokat iz LA-a i stručnjak za pljačke, rekao je za NBC Los Anđeles.

Trenutno, detektivi istražitelji se nadaju da će onaj ko je izveo ovu naizgled savršenu pljačku monumentalnih razmera biti manje temeljan kada pokušava da opere ili potroši novac.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar