Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

- Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

Svijet 08.04.2024 | 20:45
Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

On je uoči tet-a-tet sastanka sa Vučićem i zajedničke večere delegacija rekao da evrointegracije Srbije nisu nametnute, već da su suvereni izbor Srbije i da to ide ka modelu koji će omogućiti da brani suverenost Evrope.

"Uveren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem", rekao je Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dve zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

"Ono pokazuje koliko je prijateljsto dve zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obeleženo posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije", rekao je Makron.

 Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji

- Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da Srbija ne sme da sumnja da je njena  budućnost u Evropskoj uniji, i pozdravio ''vrlo jasne izbore'' koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

''Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU. To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo zajedno napred, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak'', rekao je Makron tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Jelisejskoj palati u Parizu.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor, i to tako što će više uskladiti svoju spoljnu politiku sa onom Evropske unije.

''U tom smislu, želim da pozdravim što ste nedavno učestvovali na sastanku u Tirani koji je organizovao albanski premijer Edi Rama za predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Taj izbor treba potvrditi, nastavljajući i ubrzavajući reforme jačanja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, pluralizma medija, i integriteta izbornog procesa, kao i drugih oblasti'', rekao je Makron.

On je istakao da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da ''prevaziđu sukobe iz prošlosti'', da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

''Srbija može isto računati na podršku Francuske Agencije za razvoj koja je prošle godine uložila 570 miliona evra u Srbiju, i koja će nastaviti da bude partner vaše zemlje u skladu sa evropskim standardima'', rekao je Makron.

 On je istakao da se od njegove prve posete Beogradu 2019. saradnja dveju zemalja pojačala, i ocenio da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije u ''stvarnom poletu''.

''Francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, ona tamo ulažu, jer imaju poverenje u budućnost, ali verujem da možemo ići još dalje i među ostalim u sektorima - životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, veštačkoj inteligenciji, civilnom sektoru, kao i nuklearnoj energiji'', rekao je Makron, dodajući da ga raduje što vidi da je Srbija potpisala memorandum o razumevanju s francuskim EDF-om.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

jaaa

08.04.2024 21:22

Hoće,samo ako prizna KiM ,daj ne lažite više,kakva Srbija u EU,vama to da je u cilju vi bi davno Srbiju uveli u euro integracije i u BG na jarbolu bi stajala ta zastava kao i u zemljama vaših članica,nije vam cilj zbog ne priznanja KiM i Rusko Srpskog uticaja da ju primite u EU tako recite javno da svi znaju a ne lažite više Srbiju kroz vijekove i ne glumite Srbima lažne prijatelje,francuzi su bombardovali Srbiju u nato agresiji na Yugoslaviju i sad treba da im vjerujemo nešto da će kao dobro uradit što je u interesu naroda na Balkanu,lažu u oči gledaju i lažu dok podržavaju kurtijev teror nad našim narodom dole.

ODGOVORITE
Name

Re za ja

09.04.2024 07:20

Da dopunim tekst.Samo su Grci ispali prijatelji u periodu bombardovanja.Nisu zeljeli da ucestvuju u zlodjelu zapada.

Name

Hoce naravno

08.04.2024 22:40

Potpisano da Francuska odlaze nuklearni otpad u Srbiji posto vise nedaju Rusi u Afriku

ODGOVORITE
Name

Ako ćemo pravo

09.04.2024 09:13

A kome su to pa Srbi prijatelji..??!! Nisu nikome..!! Uvijek im drugi krivi, po svima pljuju, nešto zamjeraju i psuju.

ODGOVORITE
Name

Pametnije

09.04.2024 11:11

Bi ti bilo da vidis prvo prezime npa onda najiskrenije prijatelje u srbima.

Name

+

09.04.2024 16:43

Baš ste nam natrpali izbijeglica..i da vam mi budemo Evropski branik. HOĆEMO SVOJU SUVERENU ZEMLJU SRBIJU. I DA SA DRUGIMA BUDEMO U DOBRIM ODNOSIMA.. SUVERENIZAM I MIR, KOJI NAM RUSIJA NUDI. I CIJELOM SVIJETU..KO JE VIŠE LUD DA GINE U RATU..

ODGOVORITE
Name

Marijana

09.04.2024 21:18

Dušo moja! Znaš li gdje se geopolitički i geografski nalaziš, na kojem si kontinentu i koje zemlje te okružuju? Znaci to sto pišeš je nebuloza i jednostavno se ne može dogoditi! Razmišljaj logično! I ostale pravoslavne zemlje poput Grčke, Rumunije, Bugarske i Sjevernw Makedonije su u NATO i neke u EU. A najveća od njih je Ukrajina koja teži tim putem! Srpski narod može biti samo izolovan ukoliko krene drugim putem!