Gradsko groblje: Beba sahranjena na lokaciji Pobrđe

Gradsko groblje Banjaluka obratilo se javnosti povodom dokumentarnog filma "Gdje je Sara", a u saopštenju navode da je beba sahranjena na lokaciji Pobrđe.

Republika Srpska 05.04.2024 | 12:28
Gradsko groblje: Beba sahranjena na lokaciji Pobrđe

"Dana 11. septembra 2018. godine sa JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, preuzeti su posmrtni ostaci ženskog novorođenčeta sa oznakom “Đilas HŽ”, a tijelo je preuzeto na osnovu Sprovodnice leša Uputnice za obdukciju, Zavoda za patologiju Banjaluka, Klinike za dječije bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Potvrde o preuzimanu pokojnika JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Zavoda za kliničku patologiju. Iz navedenih dokumenata je vidljivo da je datum smrti 8. septembar 2018. godine, a da je obdukcija izvršena 10. septembra 2018. godine", navodi se u saopštenju Gradskog groblja Banjaluka.

Kako dodaju, nakon dovoženja tijela u mrtvačnicu Gradsko groblje po osnovu navedenoga nije bilo kontaktirano od strane porodice, odnosno bilo koje nadležne institucije, te je izvršena sahrana 8. oktobra 2018. na Gradskom groblu – lokacija Pobrđe.

Ovom prilikom izražavamo saučešće u teškoj situaciji u kojoj se nalazi porodica preminule i spremnost na svaku vrstu saradnje sa porodicom i nadležnim institucijama u cilju razrešenja svih otvorenih pitanja, saopštili su iz Gradskog groblja, ali u njihovom saopštenju nema odgovora na nekoliko ključnih pitanja koja su im poslale Nezavisne novine.

Ostalo je, stoga, između ostalog, nejasno da li Gradsko groblje zna tačnu lokaciju gdje je beba sahranjena.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u vezi sa svim tvrdnjama i radnjama koje su objavljene u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?”, a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prethodno je na portalu CIN objavljen potresan dokumentarac “Gdje je Sara” o smrti kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, a u kome su govorili kroz šta su sve prošli od trenutka saznanja da je Aleksandra trudna, njenog porođaja, saznanja da je beba preminula, te dugogodišnje borbe da saznaju sve okolnosti koje su uslijedile nakon toga: sahrana djeteta, ekshumacija posmrtnih ostataka.

(Srpskainfo) Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Posten

05.04.2024 12:43

Nedaj boze nikom ovakve patnje I boli

ODGOVORITE
Name

Piju

05.04.2024 12:46

KO zna koga si sahranio ili sto

ODGOVORITE
Name

Re

05.04.2024 14:52

Ima DNK-a, ako im je u interesu istina.

Name

Re Re

05.04.2024 23:01

Večeras je emotivan dokumentarac " Gdje je Sara"? DNK analiza nije potvrdila da je to Sara. Mogu samo reći :" Teško onom ko se o ove roditelje ogriješio ,a teško će biti i njihovom potomstvu ( ako jeste) ". Doktorski posao je častan ,ali izuzetno odgovoran i težak. Svaki čovjek na ovom svijetu odgovara Bogu za svoje postupke . Savjetujem svima da pogledaju film ,da se zapitaju o smislu života. Onima ,koji su učinili nekakve nenamjerne propuste u poslu ,životu , želim istinsko pokajanje. Onima ,koji su ne daj Bože ( iako bez čvrstih dokaza se ne može nikog osuditi) namjerno pogriješili u tako bitnim životnim pitanjima ,želim da okaju grijehe( ako je to moguće). Bog je taj koji donosi konačan sud. Čuvajte sebe i svoje porodice. To je najveći kapital . Mir u duši ( koji samo Bog daje) ne može se porediti ni sa kakvim novcem. Da bi čovjek mir zadobio treba živjeti ispravno. Mnogo je pravednika stradalo. Zamislite kakav sud grešnike čeka. Neka je svima Anđeo čuvar na pomoći .

Name

Dragana

05.04.2024 14:30

Provjerite datume sahrane i obdukcije. Užas šta se radi

ODGOVORITE
Name

Radenko

05.04.2024 15:12

Niko se nije sjetio obavjestiti porodicu o mjestu i vremenu sahrane,to normalno nije i daje prostor za.sumnju itekako?

ODGOVORITE
Name

Oliver

05.04.2024 16:36

A, zasto je onda u prvi grob stavljena flasa Cole s medicinskom narukvicom? Da nije slucajno upala unutra? Providni ste i plitki ko potok, bagro sektaska.

ODGOVORITE
Name

+

05.04.2024 17:43

To je strašno.. Nisu obavijestiti Porodicu. Ni iz Bolnice ni sa groblja. Strašno

ODGOVORITE