SDS: Hitno proširiti listu lijekova koje pokriva FZO

Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, komunalnih usluga i medikamenata sve veći broj ljudi u Republici Srpskoj ne može sebi da priušti kupovinu neophodnih lijekova, poručuju iz Resora za zdravstvo Gradske organizacije SDS Banjaluka.

Republika Srpska 16.03.2024 | 09:47
SDS: Hitno proširiti listu lijekova koje pokriva FZO

Navode da je zbog novonastale situacije neophodno proširenje liste lijekova koje pokriva Fond zdravstvenog osiguranja kako bi najugroženijim kategorijama bilo omogućeno liječenje.

„Lista lijekova koje pokriva FZO ne prati ni osnovne potrebe bolesnika, a pogotovo penzionerske populacije. Kada plate lijekove i dažbine većini penzionera sada ne ostaje dovoljno za hranu i ostale potrebe“, upozoravaju iz Resora zdravstva GO SDS Banjaluka.

Poručuju da bi lijekovi koje djeca najčešće koriste morali biti besplatni.

 „U slučaju prehlada i respiratornih infekcija roditelji za djecu u većini slučajeva moraju plaćati antibiotike jer se besplatno, na ljekarski recept, ne mogu dobiti antibiotici širokog spektra. Prilikom bilo kakve jače prehlade ili gripa, za kupovini antibiotika, probiotika, i sirupa za skidanje temperature roditelji moraju izdvojiti  oko 50 KM“, napominju iz Resora za zdravstvo GO SDS Banjaluka.

Smatraju da bi stavljanje najčešće korištenih lijekova na pozitivnu listu FZO našim sugrađanima značajno pomoglo.

„Da bi se obezbjedila sredstva za to dovoljno je zaustaviti kupovinu bespotrebnih softvera za zdravstvo Republike Srpske kao i izvlačenje novca putem namještenih tendera“, poručuju iz Resora za zdravstvo GO SDS Banjaluka.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nažalost

16.03.2024 10:12

Kada kupujem mami lijekove u Srbiji koji su značajno jeftiniji, apotekarke se čude jer su ti (skupi) ljekovi u Srbiji besplatni "na recept"... I laboratorijske usluge privatno su u Srbiji dosra jeftinije, pa sam laboratoriju koju ovdje plaćam 51 -52 KM u Srbiji platio ispod 30 KM.... Tako da - neka na m Bog pomogne jer političari izgleda nemaju namjeru.

ODGOVORITE
Name

ImenovaniNE

16.03.2024 10:48

Slažem se po pitanju cijena. Međutim, gore od toga su ne rijetko i nestašice te čekanja za nabavku posebnih lijekova.Sve to stvara nervozu i paniku kod pacijenata.

Name

Milan

16.03.2024 16:37

Zar da seranic nesta uradi za narod,hoce bas kao sulic sa pastetom.

Name

Gripa

16.03.2024 10:55

Ja ne radim,nemam stalno zaposlenje,kako da se liječi?

ODGOVORITE
Name

Bl

16.03.2024 12:36

I ovo sto kupijemo sve je skuplje nego uvSrbiji. Obicno nema lijekova i ako ima ubise sa cjenom. U mom slucaju ampule za osteoporozu

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2024 15:43

Moraju rudonjine apoteke da zarade.

Name

Ringe raja

16.03.2024 14:25

Pa i ove što nam odobravaju nemaju. Već tri mjeseca čekam lijek koji je namijenjen isključivo onkološkim bolesnicima. Lekar preporučio,konzilijum odobrio i nema. Najbolje da nabave Novičok i da nas se riješe.

ODGOVORITE
Name

Cemu se nadati

16.03.2024 18:16

Ma hajte, besplatni uglavnom oni jeftiniji, oni skuplji, kapsule za trudnice i novorodjencad preko 20 KM. Nestasica lijekova, odbijanje refundacija, sta je sljedece?

ODGOVORITE