Počela primjena projekta "šansa za IT početak"

U Bijeljini je održan prvi sastanak u okviru projekta “Šansa za IT početak”, čiji je cilj unapređenje nastavnog procesa u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin”.

Republika Srpska 15.03.2024 | 16:29
Počela primjena projekta "šansa za IT početak"

Svrha projekta je osavramenjivanje obrazovnog procesa u sveri računarstva, a biće realizovan u saradnji gradske uprave, kompanije “Elephant solutions” i Tehničke škole “Mihajlo Pupin”. Kao rezultat projekta bijeljinskoj tehničkoh školi biće donirana dva specijalizovana IT kabineta, dok će đacima biti omogućeno obavljanje stručne prakse u privatnoj firmi.

“Cilj je unapređenje kapaciteta nastavnog osoblja i učenika. Imaćemo set obuka koje će doprinjeti unapređenju njihovih znanja i modernizaciji. Nadamo se da ćemo ostvariti te ciljeve i biti primjer za ostale lokalne zajednice u tom smislu”, rekla je Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina.

Grad Bijeljina je za realizaciju ovog projekta izdvojio 27.000 KM, a sufunansirala Vlada Švedske sa 60.000 maraka

“Mi smatramo da su u ovom vremenu velikih tranicija, ubrzanog razvoja vještačke inteligencije, mašinskog učenja i IT tehnologija u globalu, ovakvi projekti od izuzetne važnosti, kako bismo naše učenike što bolje pripremili za tržište rada i potrebe tog tržišta”, rekao je Filip Božić, iz Kabineta gradonačelnika Bijeljine.

Kroz ovaj program najviše će “profitirati” profesori i učenici bijeljinske tehničke škole i u materijalnom, ali i u smislu novih znanja i vještina.

“Veoma je značajno za školu to što ćemo dobiti 30 računara i dvije pametne table, tako da će učenici imati bolje vještine, znanja i kompetencije. Ono što do sada nije bio slučaj, kada su u pitanju ovi smjerovi, jeste obavljanje stručne prakse kod poslodavaca, toje od izuzetne važnosti”, rekao je direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Bijeljina, Milenko Maksimović.

U ovaj program je uključeno osam jedinica lokalne samouprave i tri kantona sa područja BiH, koji su odabrani kao lideri, kada je riječ o dostizanju održivog razvoja.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

onetwo

15.03.2024 18:09

Rekao bih da će iz ovog programa profitirati i g.din Novaković jer će sigurno pronaći i neke buduće radnike za svoju firmu.

ODGOVORITE
Name

Ilija

15.03.2024 20:24

Da nije data šansa za početak IT Prointeru.

ODGOVORITE