Okončane parnice u stečaju Fabrike glinice Birač

Nakon skoro deset godina, sve parnice od značaja u stečaju Fabrike glinice Birač a.d. Zvornik, su okončane, pa i one u kojima se rješavalo sporno pitanje razlučnih potraživanja i prava litvanske “Ukio banke”, poručeno je danas iz Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Republika Srpska 15.03.2024 | 14:43
Okončane parnice u stečaju Fabrike glinice Birač

Na godišnjoj konferenciji za novinare iz ove pravosudne institucije su saopštili da se iz stečaja “Bobar banke” i dalje vode izvršni postupci radi prinudnog namirenja novčanih potraživanja banke.

Okružni privredni sud u Bijeljini, Viši privredni sud i Vrhovni sud su odbili tužbeni zahtjev “Ukio banke” težak 155 miliona KM. Ustavni sud BiH je po svojoj apelaciji ukinuo te presude i ukazao na potrebu da se prilikom odlučivanja uzme u obzir pravosnažna presuda suda u Litvaniji, kaže kaže predsjednik Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić i objašnjava da su u tom postupku tužioci su bili FG “Birač” i ćerka firma “Birač Europa”.

Tuženi su bili, navodi ona, “Ukio banka”, više litvanskih preduzeća, “Alumina” i “Pavgord”. Litvanski sud je odbio zahtjev FG “Birač” i “Birač Europa” da se utvrdi ništavost ugovora o dodjeli kredita i zalaganju imovine. Ta odluka litanskog suda je priznata kod domaćeg suda, a samim tim ima istu pravnu snagu kao i svaka domaća.

“Šta to praktično znači. Stvar je presuđena. Litvanski sud je rekao da su svi ugovori koje je “Ukio banka” dodjeljivala litvanskim preduzećima, a za koje su zalagana imovina domaćih privrednih društava – valjana. To je dovelo do toga da ovaj sud tužbu “Ukio banke” odbaci jer nema pravnog interesa da se vodi spor kod domaćeg suda kad je stvar pravosnažno presuđena stranom priznatom sudskom odlukom.

To znači da je ugovor o kupovini potraživanja “Pavgorda” je valjan ugovor jer je i “Pavgord” bio učesnik tog postupka pred litvanskim sudom. Dejstvo te odluke se proteže i na “Pavgord”. Odatle “Pavgord” u stečaju, da se zna, kada već javnost razvija sopstvene konstrukcije. Razlozi su samo sudske odluke”, rekla je predsjednik Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić.

Istovremeno, napominje Gužvićeva, republičke institucije su odlučile da prodaju svoja potraživanja “Pavgordu”, a sve tužbe o otvrđivanju ništavosti koje su bile podnijete sudu na čijem je čelu, povučene su. Kada je u pitanju stečaj nad “Bobar bankom” predsjednica suda kaže da je iz tog postupka proisteklo preko 300 parnica. 

“To su bili postupci po tužbama “Bobar banke” protiv bivših radnika “Bobar banke” i privrednih subjekata u sastavu “Bobar” grupacije. Svi ti sporovi su riješeni, a u jednom periodu je u tim predmetima postupalo po troje sudija. Riješeno je onog trenutka kada je zauzet stav o valjanosti tih ugovora o kreditima.”

Na kraju 2023. godine ostalo je nerješeno 19 predmeta stečajeva. Tokom prošle godine okončano je ukupno 706 predmeta, procenat realizacije po planu je 97 odsto, a kolektivna norma suda iznosila je preko 128 odsto što ovaj sut rangira među najuspješnihe u BiH.

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Savo

15.03.2024 15:09

Sta ce biti sa mojim vojnim akcijama koje imam u Birac. Da li ce nam Pavgord dati sad pare ili kasnije. Opet svi smo se borili za nasu drzavu

ODGOVORITE
Name

Solun

15.03.2024 15:10

Litvanci su nas ojadili za preko milijardu i niko od naših im logističara nije odgovarao, a i neće jer logističari imaju vlast pa je lakše pojeftiniti paštetu...a puna nam usta patriotizma i ustava.

ODGOVORITE
Name

Brod - M

15.03.2024 15:14

Super sad cemo i mi radnici akcionari dobiti para od akcija. Da skinu vise taj stecaj

ODGOVORITE
Name

Ko zna

15.03.2024 15:47

Ovdje je sve nedefinisano, ne zna šta je čije ko ima pravo ko nema nikada se ovo neće raspetljati, ko je vlasnik ko je povjerilac ko kakva prava ima, šta radi sud, sledeća vlast će sve vratiti na početak,firmu vratiti državi i nek radi dok može

ODGOVORITE
Name

Zvornik

15.03.2024 16:59

Lopovcine sve ste pokrali

ODGOVORITE
Name

Est

15.03.2024 17:07

Litvanija moze blokirati put bih u eu zbog biraca

ODGOVORITE