Promocija knjige „Od majke do Crkve“ novinara Vladimira Mitrića

U Šabačkom pozorištu će 28. marta(četvrtak) u 19 časova, biti održana promocija knjige „Od majke do Crkve“ novinara „Večernjih novosti“, višegodinjeg stalnog dopisnika iz Republike Srpske, BiH, Loznice i Šapca.

Srbija 07.03.2024 | 17:03
Promocija knjige „Od majke do Crkve“ novinara Vladimira Mitrića

O Mitrićevom djelu, koje je prvo predstavljano u gradovima Republike Srpske, a potom u Lipnici, u hramu Preobraženja Gospodnjeg, govoriće književnik, filozof i agronom Nikola Deura, akademik Drago Mirković i Predrag Vujević, diplomirani teolog.

Knjiga „Od majke do Crkve“ doživjela je, do sada, već tri izdanja i sjajno je primljena kod čitalaca i posjetilaca književnih večeri, koje su, svugdje gdje je predstavljena bili, kako kaže novinar Božidar Milošević, „kulturni događaji za pamćenje, najvećeg mogućeg dometa“.

Sve primjerke knjige autor je besplatno podijelio, što je, kako kaže, njegov dar bogomolji u kojoj je kršten on i svi njegovi preci i srodnici, u Lipnici, koja je lane obilježila 150 ljeta postojanja, službe Bogu i rodu.Posvetio ju je, prije svega, hramu koji je podigao kum njegove porodice čije ime nosi, Vladimir Popović, svojim preminulim roditeljima,braći i sestrama, drugim srodnicima, ali i prijateljima koji više nisu među nama.

Mitrić je novinar sa dugom karijerom u novinarstvu skoro četiri decenije, iza koga su nagrade za najveću novinarsku hrabrost u Srbiji i Crnoj Gori „Milan Pantić“, nagrada novinar godine „Večernjih novosti“, nagrade „Novosti“ koja nosi ime njenog osnivača Slobodana Glumca, ali i tri gramate Srpske pravoslave crkve, od kojih je jedna za dobrotora, Ordena svetog vladike Nikolaja, Povelje „Kapetan Miša Anastasijević“, Plakete i Povelje grada Loznica, Povelje Doma zdravlja u Loznici, najviših boračkih priznanja, kao i priznanja za najveću humanost i brigu o djeci, koju dodjeljuje Dječja ambasada „Međaši“.Stalni je član Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika i njen sekretar Sekretarijata za informisanje i veze sa institucijama i ustanovama u zemlji i inostranstvu.

-Knjiga „Od majke do Crkve“ pisana je iz pera velikog znalca naše vjere, čovjekoljuba, humaniste i rodoljuba, vrlog poznavaoca društvenih (ne)prilika kod nas, koji je o hramu Boga živoga u Lipnici, pisao nadahnuto, sa puno činjenica i emocija, predstavljajući sve okolnosti i ličnosti vezane za tu svetinju -rekao je akademik i književnik Dragan Damjanović.

-Promocije su važne, jer autor i njegovi prijatelji, saborci i saradnici na njima šire teme iz knjige, koje su, ne samo nepresušne, već i dragocjene i zanimljive.Nije ni čudo što su promocije bile sjajno posjećene, čak i u selima gdje se okupljalo više ljudi nego na nekim važnim kulturnim događanjima u velikim gradovima, ne samo kod nas.

Dr Gordana Tešić Petrović, ugledna ljekarka-internista kardiolog, inače jako nadarene i obrazovana i za lijepu književnost, rekla je da je plakale, „sve vrijeme dok je čitala knjigu“, poručujući još: -Sigurna sam da je naslov „Od majke do Crkve“ Vladimiru sami Bog došapnuo!

-Želio sam da promocije krenu iz Republike Srpske, gdje sam proveo ogroman dio radnog vijeka, kako bih, i na ovaj način, ukazao na nužnost još većeg povezivanja našeg naroda sa obje obale Drine -kaže Mitrić, izražavajući zahvalnost direktorki Šabačke biblioteke, Aleksandri Delić, sjanom menadžeru u kulturi, vrsnom novinaru i stvaraocudokumentarnih filmova, što je odlučila da promocija knjige bude u tom šabačkom i srpskom važnom, drevnom i čuvenom „hramu kulture“

ISTOK

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

borac

08.03.2024 05:54

Pop je vjerovatno ovaj debeli oni sada najbolje zive.

ODGOVORITE