Vlada ne može da određuje koliki je borački dodatak

Utvrđuje se da član 16. stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Republika Srpska 04.03.2024 | 16:37
Vlada ne može da određuje koliki je borački dodatak

Osporeni član zakona propisano je da odluku o utvrđivanju osnovice za borački primanja donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava.

Konkretno, mjesečna primanja po ovom zakonu su: boračaki dodatak, lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, dopunsko materijalno obezbjeđenje, porodična invalidnina, povećana porodična invalidnina kao stečeno pravo, uvećana porodična invalidnina i posebno mjesečno primanje. Godišnja primanja po ovom zakonu su borački dodatak i naknada za odlikovanje.

Osnovicu za svako od ovih primanja do sada je utvrđivala Vlada RS, sve dok Ustvani sud RS to nije osporio na sjednici 31. januara. Vlada i resorno ministarstvo o toj odluci za sada ćute. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštitet RS pitali smo da li su upoznati sa odlukom Ustavnog suda RS, kako će reagovati na nju i da li će uticati na visinu osnovice za borački dodatak, koja se primjenjuje od 1. januara, ali odgovore, za sada, nismo dobili. Inače, inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnost podnio je Mirko Kajganić iz Stanara.

Ukratko, sporne su dvije stvari u zakonu – to što je nadležnost za utvrđivanje mjesečnih i godišnjih primanja boračke populacije sa Narodne skupštine prebačeno na Vladu. I što ta odluka zavisi od “visine raspoloživih sredstava”.

-Imajući u vidu navedeno, Sud je ocijenio da ovlašćenje dato osporenom zakonskom odredbom Vladi da svojom odlukom utvrdi osnovicu početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava, po svojoj suštini, izlazi izvan okvira ustavnih nadležnosti izvršne vlasti… te predstavlja diskreciono ovlašćenje za utvrđivanje osnovice za obračun mjesečnih i godišnjih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite – navodi se u odluci Ustavnog suda RS.

(BN/ Srpskainfo)  Foto: BN/Arhiv

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

abc

04.03.2024 17:10

Nije u skladu sa Ustavom borački dodatak, tarifni razredi kog obračuna utrošene struje... Šta je sledeće? Nije ni čudo kada nam bilmezi, nepispeni i podobni sa kupljenim diplomama pišu zakone, uredbe...

ODGOVORITE
Name

Па

04.03.2024 17:39

Увијек нам је до сада Влада одређивала судбину борачког а не Скупштина. Где је до сада био тај УС Р Српске?

ODGOVORITE
Name

Re pa

04.03.2024 17:53

Ne ocjenjuje sud po službenoj dužnosti.

Name

@ Re Pa

04.03.2024 19:48

Gde je onda bio Dončić što se satra boreći za nas?

Name

Krivi navod

04.03.2024 19:21

Mnogo toga nije u skladu sa Ustavom ili zakonima.Tako npr.u Zakonu o platama za radnike zaposlene u prosvjeti i kulturirazličito se obračunavaju plate za nastavnike sa bivšom višom školskom spremom na istom radnom mjestu i često sa kupljenom diplomom,onak ko ima VSS je više plaćen što je nedavno izmjenama i dopunama ovog zakona taj jaz još veći za 100 km mjesecno u korist VSS.Isto tako,nezakonito je da narodni poslanik bude i direktor javnog preduzeća bez obzira što je u v.d. mandatu ,jer isti ima ista prave i obaveze kao direktor u punom mandatu samo mu je mandat ograničen na tri,a najviše 6 mjeseci.

ODGOVORITE
Name

Xxl

04.03.2024 19:22

Da se ne vodi računa o borcima i da su napravili katastofalnu grešku prilikom kategorizacije,govori i činjenica da su policijski sluzbenici u PU Mrkonjić Grad nezadovoljni svojim statusom. Većani ih je 6 i 7 kategorija dok njihove kolega u drugim PU su 1,2 ili 3 kategorija a zajedno su učestvovali u borbenim dejatvoma.

ODGOVORITE
Name

Budala se sama javi

05.03.2024 07:47

U Mrkonjić Gradu, kažeš, nezadovoljni? Koga to , bre, zabole? Hahahah...

Name

Obican covjek

04.03.2024 20:44

Hitno tražiti povećanje boračkog dodatka,jer ovo što dobijamo su mrvice,a Borci skapavaju i obolijevaju od lošeg života

ODGOVORITE
Name

Pero Prijedor

05.03.2024 06:59

Не знам зашто мислите да ће Одлука бити другачија ако о томе буде одлучивала НСРС? Ко год да буде власт борцима неће бити боље, јер били су сви власт. Ја нисам заборавио.

ODGOVORITE
Name

BORAC

05.03.2024 12:30

Gdje je sad predsjednik Ostojić koji se zahvaljivao na kraju godine na govornici Narodne skupštine kad se buđet usvajao za 2,20 za borački dodatak?

ODGOVORITE