Vlada Crne Gore smijenila direktora Uprave policije

- Vlada Crne Gore razrešila je na telefonskoj sednici direktora Uprave policije Zorana Brđanina. 

Region 04.03.2024 | 07:39
Vlada Crne Gore smijenila direktora Uprave policije
"Imajući u vidu da Uprava policije, kao organizaciona jednica MUP-a, koja vrši poslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ne može ostati bez sistema rukovođenja, mandat direktora policije će prestati zaključno na dan, 12. mart 2024. godine", navedeno je u sinoćnjem saopštenju Vlade Crne Gore. 
 
Vlada je zadužila ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za v.d. direktora policije od 4. marta do 10. marta, prenosi portal RTCG.
 
Premijer Crne Gore Milojko Spajić je nakon sednice vlade u petak izjavio da Brđanin nema poverenje nijednog člana Vlade. 
 
"Prvi zaključak sa sednice vlade je da se konstatuje da Vlada podržava predlog ministra Danila Šaranovića za razrešenje Brđanina, na osnovu odluke Skupštine. Jednoglasno", rekao je tada Spajić.
 
On je potvrdio da je kadrovska komisija preporučivala da Šaranović kao ministar privremeno koordinira policijom, ali je dodao da je u ovom slučaju potrebna detaljna analiza jer, kako je naveo, ne sme biti želje da se politizuju profesionalne funkcije kao što je direktor policije. 
 
"Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom", kazao je Spajić i istakao da nikome neće dozvoliti da ugrozi dobijanje IBAR - dokumenta koji je put ka dobijanju završnih merila za poglavlja 23 i 24.
 
Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije Crne Gore u dva navrata proveo dve godine i četiri meseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti, navodi RTCG.
 
Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada je odlučila da njegov mandat prestane i nije bio na toj dužnosti osam i po meseci.
 
Sud je, međutim, poništio rešenje o razrešenju Brđanina, pa je on ponovo postao direktor Uprave policije Crne Gore u decembru prošle godine. 
 
(Tanjjug) Foto; Vlada CG

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rezerva

04.03.2024 09:59

Samo u BiH nemozes smjenit ovakve spodobe ili plavce umjesane u kriminal ili propustom istih nastupile su štetne posledice!

ODGOVORITE
Name

R.

04.03.2024 11:54

U BIH i u Srbiji prije postoji sansa da politicara Grom pogodi pa da se smeni,nego redovnim putem da ga moze neko smeniti.