Rok istekao, Beograđani idu na nove izbore

 "Ono što sam vam i rekao - izbori", poručio je Fila i zaključio sednicu.

Srbija 03.03.2024 | 10:32
Rok istekao, Beograđani idu na nove izbore

 Skupština grada Beograda nije danas konstituisana, pošto je predsedavajući Toma Fila konstatovao da ponovo nema kvoruma i da je istekao rok za formiranje vlasti u glavnom gradu.

 Fila je na početku sednice rekao da nema kvoruma i da se nisu ispunili uslovi za konstituisanje gradskog parlamenta.

 "Ono što sam vam i rekao - izbori", poručio je Fila i zaključio sednicu.

 U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije.

 Ovo je bio treći pokušaj konstituisanja skupštine, odnosno sednica kojom je predsedavao Toma Fila je prvi put odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, a potom i 1. marta iz istog razloga.

 Predsednik Privremenog organa i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić saopštio je juče da je Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

 Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

 Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu  izabrani  predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori.

(Tanjug) Foto: Tanjug

 Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

 Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Logika

03.03.2024 10:39

Treba da stoji "novo-ponovljeni izbori".

ODGOVORITE
Name

Uh

03.03.2024 14:54

Potvrđeno, krali su, ovi naši glasači iz Bosne baš usrali motku, nije mi jasno otkud im ideja da bi svojim glasom trebalo da uređuju nečiju kuću.Brat je brat ali kuća je njegova stvar

Name

+

03.03.2024 13:12

Mnogo ste vi besposlani i hoćete da SELJACI POCRKAJU RADEĆI, DA VAS NA JADLAMA HRANE. Neradnici jedni. FUJ.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.03.2024 18:44

Ako opet izgube ulicari, opet ce dramiti po EU, traziti sankcije za Srbiju, ili mozda bombardovanje? I tako izbori iz meseca u mesec, dok nas ulicari ne uzjase. E moja Srbijo, ko sve ti preti, i ko te sve zeli urusiti, cak i neki bedni novo Srbi.

ODGOVORITE
Name

Seljo Beljo

03.03.2024 23:26

Zatucanost je opasna stvar čobane!