Usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa uskoro

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 02.03.2024 | 10:53
Usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa uskoro

Radi se o prijedlogu kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Šerif Špago u ime SDA koji, po svemu sudeći, neće dobiti podršku. 

Istovremeno, kako nam je potvrdio Denis Zvizdić, zamjenik presjedavajućeg Predstavničkog doma PS BIH, radna grupa koja radi na prijedlogu zakona o sukobu interesa u finalnoj je fazi njegove izrade, tako da bi se on početkom naredne sedmice trebao naći na dnevnom redu, najprije Savjeta ministara BiH, a potom i Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo, radi se o jednom od zakona čijim je usvajanjem uvjetovano otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU na sjednici Evropskog savjeta 21. marta.

- Ako usvojimo Zakon o sukobu interesa i Zakon o drźavnoj službi, a imajući u vidu da je već usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca, kao i da je u finalnoj fazi Sporazum sa FRONTEKS-om, to bi sasvim izjesno bio kredibilan napredak za otvaranje pregovora.

Otvaranjem pregovora prvo će se otvoriti klaster sa poglavljima koja su vezana za pravosuđe i vladavinu prava u sklopu kojih će se raditi na Zakonu o sudovima i svim drugim pitanjima iz te ključne oblasti.

Naravno, postoji mogućnost da bude usvojen i Zakon o sudovima BiH, ali u vezi s tim zakonom još uvijek nije postignut dogovor - ističe Zvizdić.

Dodaje kako je u narednim danima potrebno usvojiti i izmjene izbornog zakona koje se odnose na unaprjeđenje integriteta izbornog procesa, ali ako to ne uradi Parlament, logičnom i očekivanom smatra odluku visokog predstavnika, koja je ranije najavljena. 

(Avaz)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Odvratne face

02.03.2024 11:03

Sva trojica, FUJ! Treba odavde bježati ko god je mlađi od 40, i djecu voditi!!!

ODGOVORITE
Name

Boki

02.03.2024 11:08

Vidi ovog metuzalema Prape. Kako ga nije više sramota se tu pojavljivati više.

ODGOVORITE
Name

BOBA

02.03.2024 13:00

U ne uredjenoj drzavi je besmisleno donositi zakone koji su pro forme i na papiru.Zakoni se nece primjenjivati to je vidjeno milion puta.Njih zaboli strpaju novac u dzep i hajmo dalje.

ODGOVORITE
Name

pitanje

02.03.2024 13:29

da li je sukob interesi primati penziju i raditi u vladu uz pozamašna primanja

ODGOVORITE
Name

Nema

02.03.2024 15:11

Nezamenljivi svekoi ispunjavaju uslove u penziju mladi čekaju posao i nema primanja po dva osnova

Name

Hehehe

02.03.2024 23:15

A idi ovoga dripca, banjaluckoga alkoholicara radmanovic dripac jos svedi u klupamq kataxtrofa.

ODGOVORITE