Teksas proglasio stanje katastrofe zbog velikih požara

Američka država Texas proglasila je u utorak stanje katastrofe zbog velikih šumskih požara koji su izmakli kontroli, dok je hiljade stanovnika evakuisano iz domova, javlja Anadolija.

Svijet 28.02.2024 | 10:52
Teksas proglasio stanje katastrofe zbog velikih požara

Četiri požara u najsjevernijem dijelu države, poznatom kao Teksas Fanandl, rasplamsala su se u ponedjeljak i već su zahvatila 240.000 hektara zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici.

Saopštili su je brzo širenje šumskih požara podstaknuto udarima vjetra jačine između 64 i 96 kilometara na sat te suhim i neuobičajeno toplim vremenskim uslovima.

Do sada je 5.000 stanovnika evakuisano iz svojih domova, a očekuje se još više naloga za evakuaciju jer se požari nastavljaju širiti.

Guverner Teksasa Greg Abot proglasio je stanje katastrofe za 60 okruga u Fanandleu.

"Proglasio sam stanje katastrofe kako bih osigurao da se kritični resursi za odgovor na požar brzo rasporede u područja u Teksas Fanandleu koja su pogođena razornim šumskim požarima. Očekuje se da će se vrući i suhi uslovi uzrokovani visokim temperaturama i vjetrovitim uslovima nastaviti u regionu i narednih dana. Ovi uslovi bi mogli povećati potencijal šumskih požara da postanu veći i opasniji", rekao je Abot.

Mnogi putevi i autoputevi u regionu zatvoreni su zbog požara i dima koji stvaraju skoro nultu vidljivost.

Vatrogasci se trenutno bore s ukupno 13 šumskih požara u cijeloj državi.

Upozorenja od požara su na snazi za države Teksas, Oklahoma i Kansas.

(Anadolija)  Foto: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar