Otvoreni pokušaj otimanja imovine od strane RUGIPP

"Opštepoznato je da je odnos republičkih organa prema gradu Bijeljina nipodaštavajući i maćehinski, ali sve češće dobija i otvoren otimački karakter", saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Republika Srpska 26.02.2024 | 17:07
Otvoreni pokušaj otimanja imovine od strane RUGIPP

Dalje navode da je tipičan primjer uzurpacije, sa težnjom da postane otimačina je problem zgrade u Ulici žrtava fašističkog terora koju besplatno koristi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) u Bijeljini na osnovu Ugovora o ustupanju prava korišćenja na nekretninama iz 2007. godine, koji je potpisao tadašnji načelnik opštine Bijeljina.

"Ugovor nije valjan pravni osnov, jer je njime dat na besplatno korišćenje samo dio objekta u procentu od 63%, a ne cijela zgrada, ugovor ne sadrži katastarsko-knjižne podatke o nepokretnosti, nema izjave za knjiženje u javnim evidencijama, a zaključen je bez odobrenja Skupštine Opštine.

Prije ovog ugovora, još od 1989. godine nizom akata, koje su izdavale nadležne ustanove, utvrđeno je pravo svojine nad ovom zgradom i pripadajućim zemljištem u korist opštine, odnosno, Grada Bijeljina, koji je 2018. godine uložio i sredstva u opremanje ove zgrade", navodi se u saopštenju.

Sve to vrijeme, kako kažu, između Opštine, odnosno, grada Bijeljina i RUGIPP postojala je saglasnost da je zgrada vlasništvo grada Bijeljina, ali 2022. godine Komisija za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima je pravo svojine prenijela na Republiku Srpsku.

"Na ovo rješenje Grad je uložio žalbu koju je RUGIPP odbio, ali je Presudom Okružnog suda u Bijeljini iz 2023. godine uvažena tužba grada Bijeljina i poništeni su akti RUGIPP-a Banja Luka iz 2022. godine kojim je utvrđeno pravo svojine nad zgradom i zemljištem u korist Republike Srpske, a predmet je vraćen na ponovni postupak i oldučivanje", navode iz Gradske uprave.

Indikativno je, dodaju, da je RUGIPP nakon promjene rukovodstva Grada Bijeljina naglo odlučio da „prelomi“ i, bez ikakvog pravnog osnova, pokuša da zgradu, koju besplatno koristi, uknjiži kao svoju imovinu. Kakvim pritiscima su izloženi službenici RUGIPP-a od strane rukovodstva te iste ustanove da „odrade“ ovu operaciju i prekrše ne samo zakon, nego i sve norme zdrave logike, to najbolje znaju oni, ali i rukovodioci koji ih prisiljavaju da to urade.

"Grad Bijeljina preporučuje svima koji su uključeni u ove nezakonite aktivnosti da razmisle o pravnim posljedicama svojih radnji", zaključuje se u saopštenju.

(BN) Foto: BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Рока

26.02.2024 18:01

Људи, морамо организовати устанак против КАТАСТРА. Свима си, у поступку излагања, испоотимали имовину за све паре! Упропастили су баснословно скуп пројекат излагања. Идиоти и лтадљивци. Шта каже: спроводе захтеве из Републике... ма, кривичне пријаве, робија, него шта... де, малко, истражите Милиће! Стравааа!

ODGOVORITE
Name

Miks

27.02.2024 10:28

I građani Srebrenice imaju isti problem.

Name

Bogami..

27.02.2024 10:40

još malo oa ce nam sektaši upadati i u kuce da iznose stvari

Name

Mirko

26.02.2024 18:33

Sto znaci da je vrijeme da se hapsi i Zoran Peric, sto njemu ne upadnu u kancelariju da vide koliko predmeta ima naslagani koji cekaju da se dodje licno i gospodin pocasti,do tad nema potpisivanja niti rjesavanja,pare pa uknjizba i sl. Pa odavno je on za hapsenje,sad kad ce mup i tuzilastvo to da radi,videjece mo,nadam se ubrzo

ODGOVORITE
Name

Covjek

26.02.2024 22:49

Javna je tajna da Peric uzima pare za pustanje predmeta, pa svako ko pravi zgradu morao je njemu da plati urgenciju da bi predmet bio pusten, a ovako ih drzi u kancelariji i ceka da se pocasti i to ne male pare, znaju to i geodeti koji rade sa njim u talu

Name

inspektor

27.02.2024 11:19

samo uhapsiti Deurića mozga zk mafije

Name

agent

27.02.2024 11:23

tome periću je dao diplomu master dipl. inž geode prof M. Trifković, u Subotici, veliki švercer diploma, a taj perić je u tuzli imao sve dvojke i fizičko i zapslio ga Ćorić kum mu koji je takođe kupovni vss.

Name

Milan

26.02.2024 20:27

Čista je laž da je RGU nakon promjene rukovodstva grada odlučila da ne dozvoli gradu korištenje te zgrade, kad je jasno rečeno da je to grad prenio na korištenje Republici Srpskoj još 2007.godine, i po zakonu Republika i jedinice lokalne samouprave to mogu između sebe ugovarati takav prenos bez naknade! Takođe sramota je da se tako drsko odnosi gradska uprava prema geodetskoj upravi, jer geodetska uprava i jeste u funkciji gradova i opština i umjesto da joj se i od strane grada pomogne da se uredi premjer i katastar u Bijeljini jer to je samo od koristi za Bijeljinu, ovdje očito ljudi u gradskoj upravi ne razumiju šta je uloga grada!

ODGOVORITE
Name

Re

26.02.2024 21:11

Šuti. Poenta priče je riješiti autobusku u Bl, zemljište poljoprivredne škole u Bl, ovu zgradu i sl. A mnoge opštine nemaju usvojen avio snimak(zbog nerada institucija). Uzela država ljudima šumu pa sad uz vlastite finansije vrše razgraničenje(javna izlaganja).