Svjesne su velike sile da je ugrožen mir na Kosmetu

“Srbija ima mnogo jaču međunarodnu poziciju nego ranije i njeno mišljenje je važno. Ona je najbitniji faktor u regionu i ukoliko želi da se reši situacija na Kosovu i Metohiji, mora se razgovarati sa Srbijom. Srbija nikad neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine, rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević u emisiji MAT BN tevelizije.

Republika Srpska 08.02.2024 | 21:53
Svjesne su velike sile da je ugrožen mir na Kosmetu

Srbija je najvažnija država na ovim prostorima, smatra Milivojević. Dodaje da je njen međunarodni položaj ojačao posljednjih godina, i ona sada može da kaže “NE”.

“Kad imaju u vidu region i uticaj u regionu, prvo pozivaju Srbiju. Ako se govori o uticaju Rusije- adresa je Beograd. Ako se govori u uticaju Kine-Beograd, ako se govori o interesu NATO-a na ovaj prostor- Beograd. Ako se govori o samo uticaju u samom regionu, kad govorimo o srpskom pitanju, ne u negativnom nego u opštem smislu-  adresa je Beograd. Ako govorimo o stabilnosti u regionu, takođe Beograd”, objašnjava Milivojević.

Na Kosovu i Metohiji su ugroženi mir i bezbjednost i toga su svjesne i velike sile. Stav Srbije je zapadu važan, ističe Milivojević, što je još jedna činjenica koja ide u prilog njenoj jačoj međunarodnoj poziciji.

“Potrebno je da se ta sitaucija riješi, da sura ne postoji enklava u jezgru Evrope prema Rusiji, gdje se definiše granica. E, tu je Srbija važna”, kaže Milivojević.

Dodaje da ćemo, ukoliko ne bude dijaloga i ukoliko se ne bude išlo u proces normalizacije, imati zamrznuti konflikt. 

“Ne postoji struktura u Srbiji sada, bila to vlast ili opozicija, bez obzira na unutrašnje stvari, koja bi bila spremna da se odrekne sebe. Ne radi se tu o priznanju Kosova, nego o odricanju države koju imate jer je Srbija članica UN sa Kosovom i Metohijom. Spremnost  i uslovi za to ne postoje”, jasan je Milivojević. 

U ovom trenutku se, zaključuje Milivojević, mora razgovarati sa Srbijom ukoliko neko zaista ima volju da se problem riješi i da se zaustavi dalja eskalacija.

(BN) Foto:BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kao sto je

08.02.2024 22:36

Rusija za svijet, to je Srbija za region i to jako dobro svi znaju i nikada ne moze drugacije biti dok postoji svijet.

ODGOVORITE
Name

RE

08.02.2024 23:50

"Dok postoji svijet" je jako duga odrednica... Asirija je postojala 4000 (četiri hi-lja-de) godina, pa je nestala... Ništa od njih nije ostalo, ni pismo ni religija... I nisu jedini, promjena je jedina konstanta

Name

Hahhhahaha

09.02.2024 00:31

Dobar! 😂😂😂😂

Name

Jasin

09.02.2024 01:37

Znaci da su nista.

Name

kk

08.02.2024 23:41

Što se tiče ratova jesu bez njih nebi niko ratovo.

ODGOVORITE
Name

MD

09.02.2024 04:40

Kada Srbija ima mnogo jaču međunarodnu poziciju, zašto na Kosovu više nema ni S od Srbije. Sud, policija, načelnici opština, telefonski broj, dinar, tablice, Gazivode......

ODGOVORITE
Name

Re

09.02.2024 11:08

Zato sto je juzna srpska pokrajina Kosovo i Metohija privremeno okupirana teritorija .

Name

Rambo

09.02.2024 07:09

Srbija nikad nije bila u gorem položaju,u svakom pogledu,nego sada pod vlašću ovog diktatora!

ODGOVORITE
Name

Ko je sve

09.02.2024 10:40

I kako i zasto nastao ili nestao i ko ce sve nastati ili nestati zasto njihova stvar ali svijet ce postojati dok postoji ruski i srpski narod.

ODGOVORITE