Bijeljina: Sjećanje na "kraljicu sevdaha"

U prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” održana je promocija knjige “Sofka”, autora Petra Ilića.

Republika Srpska 08.02.2024 | 19:42
Bijeljina: Sjećanje na "kraljicu sevdaha"

Mala knjiga o velikoj ženi, na nešto više od stotinu strana opisuje lik i djelo čuvene Sofke Nikolić.

O životu “kraljice sevdaha”, kako su je svojevremeno zvali, raspredaju poglavlja u knjizi, koja upečatljivim naslovima nagovještavaju koji sve detalji čekaju čitaoce, ujedno, opisujući njen put od rodne Mačve, Zvornika, Mostara, Sarajeva, Beograda, pa sve do evropskih metropola, i na kraju sa poslednjom životnom stanicom u Bijeljini, gdje je živela od 1939.godine, da bi u istom gradu usnula nakon 43 godine mirnog i tihog života.

Slavu i popularnost Sofke Nikolić na muzičkoj pozornici, sa sobom u smrt odnijela je njena jedinica kćerka Mariola… Utihnuo je baršunasti ženski glas, a za njim i zvuk violine, dirke harmonike i čuveni Sofkin def… Sa tom tišinom postepeno je blijedila pažnja i sjećanje njene publike…

U Bijeljini, kao dug nekadašnjoj “kraljici Skadarlije”, slavuju romansi i sevdalinki, obnovljena je porodična kapela na starom groblju u Pučilama, jedna ulica je, u međuvremenu, nazvana po Sofki Nikolić, a stari zid gradskog bioskopa oslikan njenim muralom…

Ipak, saradnici i recenzenti ove knjige smatraju da joj još mnogo toga dugujemo. Jedan od njih, Dragan Krstić najavljuje pokretanje takmičarskog muzičkog festivala u Bijeljini, zvanog -“Sofkine večeri”, a koji bi prerastao s godinama u tradiciju.

Do tada, Muzej Semberije ljubomorno čuva šest Sofkinih gramofonskih ploča, dok je njena poslednja fotografija otrgnuta od zaborava zahvaljujući novinaru i književniku Tihomiru Nestoroviću, koji je, kao mlad novinar u Zvorniku, naišao na Sofkinu fotografiju u arhivu “Glasa sa Drine”, da bi ta ista fotografija, nakon 25 godina, i objavljena u “Semberskim novinama”.

Međutim, nije samo ovoj fotografiji bilo suđeno tihovanje i čekanje trenutka da iz ladice ugleda svjetlost dana, jer je i knjiga “Sofka” dijelila sličnu sudbinu. Autor Petar Ilić, novinar sa zavidnim stažom, bio je Sofkin blizak prijatelj. Ilić je strpljivo prikupljao sve činjenice iz njenog života, a rukopis je na štampanje čekao čak punih sedamnaest godina, da bi se konačno danas pojavio ukoričen, sa Sofkinim likom, pred čitalačkom publikom…

Na promociji knjige "Sofka" učestvovali su recenzenti Dragan Krstić, Tanja Lazić, LJubo LJubojević i Tihomir Nestorović. Autor knjige Petar Ilić iz zdravstvenih razloga je izostao. 

Za muzički dio bili su zaduženi solista Neda Marjanović i akordista Željko Đukanović.

Odlomke iz knjige čitala je Nikoleta Petrović.

Promociju i publikovanje podržala je NB "Filip Višnjić", Bijeljina.

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Psnjik

08.02.2024 20:14

Pomozi boze da procitam nesto pametno divno.

ODGOVORITE
Name

zoki

08.02.2024 22:29

Slazem se sa vama. Rijetko se procita nesto pametno.

Name

Koroslav

08.02.2024 20:16

Svašta jašta. Mogo bi nabrojati 100 stari pjevača ,što narodni ,što zabavni 60 -70 god.,ali za ovu se ne mogu se sjetiti da sam čuo.

ODGOVORITE
Name

Re Koroslav

08.02.2024 20:54

Pojma ti nemaš o muzici. Slušaj i dalje Goci bend i Jandrino jato.

Name

Semberko

08.02.2024 20:56

Prelijepo veče i jedno divno sjećanje na kraljicu sevdaha Sofku Nikolić. Hvala svima koji su uložili trud da se njen život sačuva od zaborava.

ODGOVORITE
Name

Mujo Intelektualac

09.02.2024 10:54

Sofka Nikolic je vise od ''kraljice'', ona je glas svih nas!

ODGOVORITE