Šta su vlasti BiH učinile da otvore pregovore s EU?

Evropska unija dala je rok Bosni i Hercegovini do marta 2024. da provede zadane reforme, kad se očekuje nova odluka o otvaranju pregovora.

Bosna i Hercegovina 19.01.2024 | 22:26
Šta su vlasti BiH učinile da otvore pregovore s EU?

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dolazi 23. januara u posjetu Bosni i Hercegovini (BiH). Von der Leyen stiže s Andrejom Plenkovićem i Markom Rutteom, premijerima Hrvatske i Holandije.

Razlog posjete Sarajevu je ohrabrenjenje bh. političara na putu BiH ka EU uoči moguće odluke o otvaranju pregovora o članstvu.

BiH je postala kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU) 15. decembra 2022. godine. 

Dobila je listu s 14 uslova  za otvaranje pregovora.

Što su vlasti BiH radile od decembra do danas?

Evropska komisija izdala je 8. novembra 2023. preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju s BiH "nakon što se postigne potrebna usklađenost s  kriterijima  za članstvo". 

15. decembar 2023. 

Savjet ministara BiH održao je tri redovne i dvije vanredne sjednice od 15. decembra kada je Vijeće EU  izrazilo spremnost  za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Parlamentarci su zasjedali tri puta.

20. decembar 2023.

Na ovoj sjednici Savjeta ministara BiH se nije našao nijedan evropski zakon. 

21. decembar 2023.

Predstavnički dom državnog parlamenta usvojio je na hitnoj sjednici prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jedan od tzv. evropskih zakona. 

Još se čeka njegovo usvajanje u drugom, Domu naroda kako bi stupio na snagu. 

Poslanici su odbili prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH čije je osnivanje jedan od uslova EU.

Protiv su glasali parlamentarci iz Republike Srpske.

28. decembar 2023. 

Na ovoj sjednici nije bilo nijednog "evropskog zakona".

28. decembar 2023.

Na sjednici Savjeta ministara BiH su povučene izmjene "evropskih" Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vatdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine. 

29. decembar 2023. 

Predstavnički dom PS BiH je usvojio izmjene Izbornog zakona BiH koje podrazumijevaju uvođenje novih tehnologija, ali i proširenje ovlaštenja Centralne izborne komisije (CIK) BiH. 

Zakon čeka potvrdu u Domu naroda.

4. januar 2024.

Savjet ministara BiH predložio je izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA). 

Ovi "evropski" zakoni su poslani u državni parlament.

Savjet ministara najavilo je da će 22. januara, dan uoči posjeta predsjednice EK Ursule von der Leyen, održati drugu redovnu sjednicu u ovoj godini. Dnevni red još nije poznat. 

Zasad nema najave sjednica državnog parlamenta, piše RSE.

(BN) Foto: KLix 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Veliko

19.01.2024 23:24

Ništa .

ODGOVORITE
Name

Re

20.01.2024 10:58

Ma jesu. Donijeli nekoliko antievropskih zakona i odluka. Neće vlast tamo. Nisu ludi. A ko voli može individualno. Ne brani mu niko.

Name

Joja

19.01.2024 23:31

Pa nista sta ce uciniti kada iz federacije pozivaju na dzihad uz arlaukanje pale zastave Republike Srpske a americka ambasada podrzava islamiste ko ce ovaj protekrorat ...niko

ODGOVORITE
Name

Ma dajte

20.01.2024 00:18

I onda ce otvaranje da nam predstave kao neki uspjeh.Ma dajte,Turska je već 30 godina i nikada je nece primiti kao ni nas.Jednostavno nece nas i tacka.

ODGOVORITE
Name

RP ma daj

20.01.2024 00:30

Za sva nazadovanja BiH prema EU krivicu snosi politika Republike Srpske,za strane investitore,za otvaranje novih radnih mjesta, također krivicu snosi Dodik i SNSD, veliko-Srpstva će nas ubiti

Name

Re

20.01.2024 06:59

Pa nease drustvo je toliko primitivno, sa toliko malogradjanja, olosa i krkana na na vlasti da stvarno nije za civilizovan svijet. Vise lici na “ bahatu kulturu Ruskih oligarha i arapske zemlje, gdje bogati imsju sve, a “ strani tadnici” se tretiraju kao robovi. Vise se ovdje naginje tom mentalitetu, a takvi su nam novopecceni milionei.🤮

Name

Nista, ne odgovara im

20.01.2024 06:51

Vlasti BiH nece u EU i godinama zamajavaju narod. Njima odgovara kartel drzava i entiteti, korumpirano pravosudje, zarobljene institucije, a oni “kumovi” u svojim feudima. Kada bi htjeli u EU, morali bi imati nekoliko “ osudjenih Sanadera” iz svakog naroda. A Hrvatski narod vec ima pasose EU iz Hrvatske, kao i mnogi funkcioneri iz “redova Srba i Muslimana i djeca im” …

ODGOVORITE
Name

Ma

20.01.2024 10:25

Nece ni narod u Eu.

Name

Direkt

20.01.2024 07:12

Na putu ka EU, naša vlast ili naše vlasti, u ispunjavanju spomenutih uslova, uradili su skoro pa ništa. Još su pritom napravili nekoliko koraka unazad i tako izgubili godinu (kao i nekoliko godina i decenija unazad), zbog tog i takvog načina rada. Isti su se nadali, da će EU na to da zažmuri i progleda nam kroz prste, uslijed novonastalih okolnosti. To se naravno nije desilo. Čak što više, naša vlast izgubiće i ovu godinu i godine, ako ne ispuni zadate uslove i ne ukine restriktivne zakone, koje su u međuvremenu usvojili. Jedno je sasvim očigledno, a to je da se EU nakon rata u Ukrajini, probudila iz višegodišnje hibernacije, kada je u pitanju dalje proširenje, što opet ne znači, da će se širiti po svaku cijenu, tj. po cijenu nepoštovanja njenih pravila igre i po cijenu uvoza problema, već to samo znači, da reformisani nećemo završiti, ispred zatvorenih vrata, tj. da ulazimo, ako uslove ispunimo. Sudeći po dosadašnjem tempu i načinu rada, nema od toga ništa, jer i elektronski potpis, nama predstavlja veliki problem, tako da već sad je vidljivo, da izgubićemo još X godina, jer naši političari još nisu spremni i svjesni i stare dobre činjenice, da nema ništa "na guzove" tj. na lijepe oči, već samo trud i rad i nagrada za trud i rad. Jedino se to nikad nije promjenilo, niti će, jer EU neće dozvoliti sebi luksuz, u vidu uvoza korupcije i organizovanog kriminala u svoje redove, pošto ulaskom u EU, postajemo dio EU sistema, kao što je to evropski parlament, evropska komisija i druge evropske institucije.

ODGOVORITE
Name

+

20.01.2024 08:25

Prva tri komentara, sve su rekli. Zastave se pale RS U FBIH. FUJ I VI NEKI KOMADANTI,.ŠERIFI FOL.

ODGOVORITE
Name

Ddddd

20.01.2024 08:27

Nesto me Evropa i ne zanima, postali sljam.

ODGOVORITE
Name

Nema Evrope

20.01.2024 10:57

Bez Sanjice Vulic.

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.01.2024 12:50

Za Gos. Kristo, velika je razlika u politici od odanog i pametnog ili glasaca i brojaca.Forma je ispunjena od koje svaki dan naroda boli glava.Toliko ko ste ,sta ste ,sta radite i dokle nas vodite.Mi nismo ni za Mjesne zajednice a kamoli za Evrope sa svima vama u paketu.

ODGOVORITE
Name

Običan gradjanin

20.01.2024 14:06

Predsjednica VM kao voštana figura nikakve koristi ni od nje nove koliko ni od ovih starijih lezihljebovica. Običan narod ne osjeti niti ijedan novi korak ka putu u EU i boljem zivotu. Sve vise i vise odlazaka radno sposobnih tako će izgleda i ostati do kraja joj mandata.

ODGOVORITE
Name

Tito

20.01.2024 14:45

Kad za to bude doslo vrijeme EU vise nece ni postojti!!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.01.2024 01:32

A sta treba uraditi, i za koga? Pa vi iz EU se spremate za rat, tako isprica holandski natovski general, poziva vas da se spremite za rat, da kupite tranzistore, baterije itd. E sad mi sa vame ne bi imali posla, nama nije do rata, kao vama. Ciljevi su nam razkiciti, mi bi da zivimo mirno, ako se posvadjamo pa sta, pod svakim krovom ima svadje.Pod nasim krovom smo se pomlatili, vi ste nam pomagali da se mlatimo, navijali ste, zaradjivali ste, lagali ste nas, obecavali nam, i to je to. Nego gospodo iz EU, sad kad vi budete ratovali, a general kaze da je to sigurno, mi ce mo vam biti mirotvorci, posmatraci, beli i plavi slemovi, umprofor, eurofor, nadzor ce mo imati nad vama, sto se tice i ratnih konvencija. Obecavam da ce mo biti korektni u posl, a ne kao vi onda kad smo se mi mlatili. Ursula, sto dolazic, idi kupi bateriju i tranzistor, konzerve, makarone, ili dolazis da ti damo nesto od prehrambenih ratnih potreba?

ODGOVORITE