Blinken pisao Zagrebu i Sarajevu: Zaustavite Čovića

"Ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim slučajem. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", naveo je Blinken.

Bosna i Hercegovina 17.01.2024 | 21:00
Blinken pisao Zagrebu i Sarajevu: Zaustavite Čovića

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da izvrši pritisak na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića kako bi se hitno usvojio zakon o južnoj plinskoj interkonekciji, saznaje Istraga.ba.

“Ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim slučajem. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU”, naveo je Blinken.

Pismo je datirano 11. januara, a ministar spoljnih poslova BiH o ovome nije informisao javnost. Pismo sličnog sadržaja Blinken je uputio i hrvatskom ministru spoljnih poslova Gordanu Grlić-Radmanu.

“Kao što smo razgovarali”, započeo je Blinken svoje pismo, “Sjedinjene Države su duboko predane pružanju podrške stabilnosti, sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji na Zapadnom Balkanu. Projekat južnog interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključan je za vašu energetsku sigurnost i ubrzanje postupnog ukidanja uglja”.

Međutim, piše dalje američki državni sekretar, "stalna kašnjenja u ovom kritičnom projektu prijete njegovoj realizaciji".

"Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije s međunarodnim stručnjacima i predstavlja ključni korak prema izdavanju dozvola, finansiranju i izgradnji plinovoda. BH-Gas, operator prenosnog sistema u Federaciji, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podstičemo kompaniju (BH GAS) da poduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije. S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim slučajem. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", naveo je Blinken.

Vaša jasna poruka Čoviću, piše Blinken Konakoviću, da bez odlaganja treba donijeti Zakon o južnoj interkonekciji koji su donijeli Federacija BiH i Predstavnički dom Hercegovine u decembru 2021., od vitalnog je značaja.

“Isti zahtjev šaljem i hrvatskom ministru spoljnih poslova Griiću-Radmanu, a naše ambasade će to pratiti. Radujemo se našem kontinuiranom radu na jačanju vaše energetske sigurnosti ne samo diversifikacijom energetskih ruta, već i diversifikacijom izvora energije kako bismo unaprijedili obaveze preuzete na COP28 za trostruko povećanje obnovljive energije na globalnom nivou i prelaz s fosilnih goriva. Ovi zajednički napori osigurat će još veću energetsku sigurnost za vaše zemlje”, napisao je američki državni sekretar u pismu upućenom ministru spoljnih poslova BiH .

(Istraga.ba)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Daca

17.01.2024 21:31

Ovo je taj sistem sto vise isjeckati i zakomplikovati to lakše pokrasti i manipulirati. Po našim političarima svako selo treba da ima javne kompanije i direkcije. Tu idu poslusnici i kumovi da upravljaju bolje rečeno da kasiraju za stranke i politicke bossove

ODGOVORITE
Name

BiH

17.01.2024 22:03

Срби истовремено да се посвете припремама и доношењу одговарајућих одлука за изградњу гасовода "Нова источна гасна интерконекција БиХ и Србије" од Бијељине до Приједора.

ODGOVORITE
Name

Ipe

17.01.2024 22:19

Hoće li to "južni tok" i plin od Amera da zamjeni Ruski,ako može jeftinije,onda u redu,ako ne može,onda ne prilazite našim plinovodima prema Rusiji.Švabo još kupuje Ruski plin,pored Američkog,ne znam ZAŠTO.

ODGOVORITE
Name

Svabo

18.01.2024 05:32

Kupuje americki i placa ga 40% vise nego ruski,jer svabo je okupiran od 45te.

Name

Realan

18.01.2024 07:35

E ovih sto veze sa ekonomijom nemaju. Je si li ikad cupo za ekonomsku strategiju, gdje jedna drzava planira i cini poteze da bi bila ne ovisna o jednoj strani. Samim tim postaje ne ucijenjiva. Ali kod nas je vazno da se sprovedu nacionalisticki interesi, pa makar narod travu paso. Dok kod se svi ne izjasnjavamo kao Bosanci i Hercegovci i gledamo da konstruktivne ciljeve sprovedemo za nasu drzavu nema napretka za stoku sitnog zuba.

Name

c5

18.01.2024 08:14

Odakle tebi plinovod?

Name

Najveci investitor

18.01.2024 09:47

U BiH je Rusija. Imamo jeftiniji gas nego bilo ko u Evropi.

Name

ERME BULGARIA

17.01.2024 23:33

kako sad pišu neki mediji Covic lider HDZ-a BIH je pred sankcijama Sad-a zbog izgradnje juzne interkonekcije, jer stavar vlastito preduzece , zaobilazeci ,Sarajevogas,

ODGOVORITE
Name

Yu

17.01.2024 23:33

Vratimo se komunizmu gdje ovi ostapleri mogu samo tucat kamen.

ODGOVORITE
Name

Legitimini predstavnik

18.01.2024 03:21

Samo ga sankcijama udarite po džepu i na sve će pristati. Isti je kao ovaj naš ušljo Dodik.

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

18.01.2024 05:14

Napravio si kucu zivis u njoj a drugi ti komanduje kako da zivis I sta da radis.

ODGOVORITE
Name

Dragiša

18.01.2024 10:19

Neka Blinken i Konaković lagano popuše......zna se šta+

ODGOVORITE
Name

V

18.01.2024 11:07

Na zapadu nista novo.

ODGOVORITE
Name

Ana

18.01.2024 11:54

Realno.Nemože se neko izjašnjavati kao državljanin države (BH) koja poslednji 30 god ne postoi i koja uporno pokušava da uništi jedan narod i zato se taj isti narod polako i sistematski odvaja od te nazovi države i gradi svoju državu jer ima pravo na samoopredheljenje ma koliko pogani zapad i federacija mislili da na to nemaju pravo zato što su eto srbi a ne šiptari ti isti srbi su formirali svoju državu i ubrzo će se odvoiti od te federacije ma kome bilo krivo a ko želi državu BH bujrum nek ukinu naziv federacija i etoti opet bosne al u malom jer će budite sigurni i Herceg Bosna da se odvoi na što ima potpuno pravo neće više nikada srbi i hrvati živjeti po pravilima islama što prije to zapad i federacija shvati prije će se početi normalno živjeti

ODGOVORITE
Name

C.Vila

18.01.2024 12:24

Pusti više šuplju priču. Odvojite se. Ne sutra. SADA ODMAH. EEEE al treba imati m..a. Vazno je zamajavati narod dok vi botu pljačkate taj isti

Name

Re anika

18.01.2024 13:32

Kako sama kažeš Bujrum otcijepi se šta čekaš

Name

Ovo

18.01.2024 12:39

je uz Dodika najveci mafijas na Balkanu. Cosa Nostra

ODGOVORITE
Name

РТС

18.01.2024 13:46

Какав Блинкен,ето он зна за ово, нема преча посла док свијет гори, неко наш одавде писао, дао амбасадору, он прослиједио, а неко из канцеларије Блинкена послао. Циљ, ово усвојити и кренути, а онда блокирати источни крак-руски јефтинији гас.

ODGOVORITE