Isplati se kod komšija kupovati, preko granice

Isplati li se ići u kupovinu preko granice? To je često pitanje u doba divljanja cijena i inflacije. Šta je to što građani Republike Srpske kupuju u susjednoj Srbiji i obrnuto, ima li razlike u cijenama osnovnh životnih namirnica, gdje je povoljnije i šta se gdje pazari. 

Republika Srpska 14.01.2024 | 17:10
Isplati se kod komšija kupovati, preko granice

Nekada smo prelazili granicu zbog kože, krzna, zlata koje je u susjednim zemljama bilo mnogo povoljnije… To je bilo nekada. Danas, oni koji su blizu graničnih prelaza, kod komšija idu kako bi uštedjeli koju marku na hrani.

“Jeftiniji je sir, mlijeko, hljeb, konditorski proizvodi, na svu sreću, blizu smo granice pa koristimo prednosti Srbije. Voće, povrće, stalno prelazimo i svakodnevno kupujemo”, kažu stanovnici Zvornika i dodaju:

“Kupujemo ulje u Srbiji, što je povoljnije, hljeb. Jeftinije je tamo nego ovamo.”

U Srbiji su ograničene cijene brašna, mesa, šećera, ulja i drugih osnovnih životnih namirnica. Pa i ne čudi red ispred mjenačnica. Iz tog razloga smo se i mi uputili preko granice da vidimo šta to građani Bijljine pazare u 15-ak kilometara udaljenim Badovincima.

“Uglavnom stvari za kuću, suhomesnato, brašno, ulje, šećer, jer razlikuju se cijene dosta nego u Bijeljini u RS, jeftinije je”, kaže vlasnik marketa u Badovincima u Srbiji Božica Milanović.

Jeftinija je i pavlaka i jogurt za oko pola marke. Toliko su jeftiniji i ulje i hrenovke.

Ali nije ni da se kod nas nema rašta doći.

“Pretežno stvari i alat, a prehrambene nisam toliko kupovao”, kažu građani Srbije i dodaju da je markirana garderoba jeftinija u Srbiji, ova druga kod nas u Srpskoj.

“Do pumpe samo pređemo granicu i sipamo gorivo i to je to“, kaže većina stanovnika u Srbiji koji su tik uz pogranični dio.

Samo na gorivu građani Srbije uštede skoro 70 pfeniga po litru. Ali ne treba zaboraviti da nisu samo niže cijene razlog za prekogranični šoping. Povrat PDV-a je nezaobilazna stavka. Potrebno je da račun bude veći od 100 KM i da nije akcizna roba, pa cifra na kraju bude umanjena za 17%.

Dakle, nešto je skuplje, nešto povoljnije, a i to povoljnije ne znači i da je jeftino, jer problem malih plata, muči i nas i komšiluk.  

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Barudžija

14.01.2024 17:57

Narod se snalazi kako zna i umije. U ovom tekstu nisu pomenuti lijekovi čije su cijene u Srbiji u odnosu na Srpsku dosta niže. A stavka lijekovi, kod nas zauzima prilično visoko mjesto u kućnim budžetima, naročito kod starije populacije.

ODGOVORITE
Name

Svasta

14.01.2024 18:17

A baja kaze da nema granice 😳

ODGOVORITE
Name

Re svasta

14.01.2024 19:27

Pa i nema između Srbije i Republike Srpske. Svakodnevno prelazim i kupujem namjernice, lijekove I sve što je tamo jeftinije. Tzv.granicu prodjem nekad i bez kontrole zavisi ko sedi u onim kućicama brat Srbin ili neko drugi.

Name

re

14.01.2024 19:52

Mozes li ti razmisljati svojom glavom,a ne samo Baja rekao ovo,Baja rekao ono,pa nevjeruj mu svaku izgovorenu.

Name

Sve,

14.01.2024 18:31

Je to u mala razlika, sir zavisi koji, ustvari nijedan nije jetiniji, trapist u Srbiji dobro skuplji, konditorski proizvodi nisu jeftiniji u Srbiji, garderoba jeste jer imaju vaikiki, pepko. Imaju veliki broj trgovačkih lanaca, velika konkurencije, stalne akcije, e to je već nešto. Taj iz Zvornika pređe pješje i kupi hljeb i njemu se isplati, a ostalo meso, mlijeko i mliječne proizvodi suvomesnato nisu jeftiniji. Bar što se tiče Užica.

ODGOVORITE
Name

Istina

14.01.2024 18:34

Teško sirotinji i ovamo i tamo a bogati svašta pričaju narodu a djecu školuju i vode u šoping potom trulom zapadu!

ODGOVORITE
Name

Darko

14.01.2024 18:41

To je normalo u cijeloj Evropi. Ko je u blizini granice kupuje tamo gdje je jeftinije

ODGOVORITE
Name

RS

14.01.2024 18:47

Srbija je mnogo skuplja,čak najobičnije Jelen pivo skuplje u Srbiji,nego u RS,mlijeko skuplje u Srbiji,gorivo,a zato lijekovi jeftiniji....

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

14.01.2024 19:54

Dobro,al vi u tkzv"pc"imate Dodika,Košarca,Kovačevića,Nešića..oni su uspeli što Radovan nije..napravili su od "pc"državu..digli vam plate,digli vam standard,sad svi putujete u Austriju,Njemačku..turistički..odsedate u njihovim hotelima..još kad se odcepite od Bosne napravit će vas bogatim ko malu Švicarsku(naravno,ironija..)

ODGOVORITE
Name

Ovaj Prnjavor

14.01.2024 21:51

Vidim i ti hodaš po bijelom svijetu, a ne mičeš se sa naših informativnih portala. Nije ni tebi lako sa takvom pameću.

Name

Micko

14.01.2024 22:07

Ko se zadnji smeje, najsladje se smeje....

Name

Doors

14.01.2024 21:14

Ciganski zivot BRE , budi gospodin troši u svojoj zemlji.😁

ODGOVORITE
Name

Micko

14.01.2024 21:58

Ovo sa ogranicenjem cijena nikako ne razumijem. Kako mozes ograničiti cijenu na 10KM,npr.,a ulazna cijena 9 KM. Pa valjda se ograničava cijena svih u lancu, a ne samo krajnjih distributera. A ako je ulaz bio 1 KM, a izlaz 10 KM, e onda im dabogda za lijeka trebalo...

ODGOVORITE
Name

Mina

15.01.2024 06:06

Nije ni kod njih vise jeftinije samo hljeb on je 65 dinara to je 1 km ostalo sve isto i lijekovi isto.Inace sam iz Zvornika i znam.

ODGOVORITE
Name

Sute

15.01.2024 08:49

Jes da je u Srbiji skoro sve skuplje,ali treba priznati da su im i plate nize nego kod nas

ODGOVORITE