SDS: Neka nam je vječna Republika Srpska

Na današnji dan, tačno prije 32 godine, postavljeni su temelji Republike Srpske. Nastala je u politički teškom vremenu, ali u miru, kao potreba za golim opstankom i samoodržanjem srpskog naroda čija je konstitutivnost prethodno izbrisana u tadašnjoj Skupštini SR BiH koja je bez srpskih poslanika usvojila tzv. Memorandum o nezavisnosti, rekao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Republika Srpska 09.01.2024 | 12:28
SDS: Neka nam je vječna Republika Srpska

Miličević kaže da SDS kao jedina srpska politička stranka koja je starija od Republike Srpske i koja je u to vrijeme artikulisala političku volju našeg naroda, s ponosom može reći da zajedno sa srpskim narodom iza sebe imamo najveću srpsku tekovinu u prošlom vijeku – Republiku Srpsku. 

„Stvorena je sa narodom, u miru; odbranjena je sa narodom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Snagu jednog naroda nisu mogle negirati ni najveće svjetske sile, pa je Republika Srpska dobila i međunarodno priznanje kroz Dejtonski mirovni sporazum“, istakao je Miličević.

Danas je naša obaveza, poručuje on,  da budemo dostojni najvećih među nama – onih koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku – i da našu Republiku Srpsku, opet vođeni voljom našeg naroda, čuvamo i razvijamo. 

„Najbolji i najhrabriji među nama, kada su branili naš narod i Republiku Srpsku, nisu gledali koja je sila naspram nje. Njihove vodilje bile su  budućnost i životi njihove djece, braće, sestara, roditelja...“, rekao je Miličević i poručio:

„Danas se, prije svega, moramo pomoliti i sjećati većih od nas, onih koji su od nemogućeg stvorili moguće, i čiji su životi zavjet nama da vječno čuvamo Republiku Srpsku. A najbolje ćemo je čuvati tako što će nas biti više, što ćemo razvijati ekonomiju i od Republike Srpske praviti socijalno odgovorno društvo utemeljeno na vladavini prava.“

Miličević kaže da ne postoji sila, ne postoji sud, koji jednom narodu mogu izbrisati njegov identitet. 

„Dio našeg kolektivnog identiteta jeste 9. januar. To nije usmjereno protiv bilo koga, niti je obojeno negativnim emocijama. Deveti januar je praznik poštovanja, ljubavi, sjećanja i ponosa. Deveti januar je istorijska činjenica i datum upisan u rodni list. Bez obzira na sve naše unutrašnje razlike, 9. januar je dan nacionalnog ponosa, jedinstva i okupljanja oko Republike Srpske“, istakao je Miličević i poručio:

„Neka nam je vječna Republika Srpska!“

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

+

09.01.2024 12:40

Tako je Milićeviću. Postojaće, ako bude Naroda, koji ekonomijom, pravdom, slogom i dobrim odnosima sa komšijama, žive u njoj. SRbin od BL.

ODGOVORITE
Name

Mile nezamjenljivi

10.01.2024 09:32

Rs je deo mene i obratno, molim lijepo

Name

Yy

09.01.2024 12:51

A nikako mi nije jasno sta je SDS dobio smjenom Sarovica a dolaskom Milicevica ! Zna li neko

ODGOVORITE
Name

Re

09.01.2024 13:04

Pa nosi je kuci, kad ti je dobra!

ODGOVORITE
Name

Esmeralda

09.01.2024 13:14

Dodik je podijelio ordena taman koliko mu treba glasova za pobjedu na izborima. Ordene je platio novcem od socijalne pomoci porodiljama

ODGOVORITE
Name

Minka

09.01.2024 13:18

Dodik je od rodjenja cudo od covjeka. Kad se rodio imao je vise ociju nego zubi .

ODGOVORITE
Name

BoracRS

09.01.2024 13:29

Svim borcima i saborcims u RS koji su stvorili i obranili Republiku srpsku čestitam ovaj praznik.Ova čestitka se ne odnosi na dezertere i ratne profitere koji danas uživaju sve benefite naše krvave borbe i sprdaju se sa nama.

ODGOVORITE
Name

Yugoslavija

09.01.2024 13:35

Mozel neko objasniti sta je Yugoslavija kava je to drzava bila.

ODGOVORITE
Name

Yu

09.01.2024 14:38

Pokusaj ujedinjenja juznih Slavena izmedju svega ostalog.

Name

Boki

09.01.2024 14:41

Tako je Milićeviću. Živjela R.Srpska i narod u njoj samo sa novim rukovodstvom u budućnosti.

ODGOVORITE
Name

Roll

09.01.2024 14:42

Kada je, na sednici tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH na kojoj je formirana Srpska Republika BiH, ubrzo promenila ime u Republika Srpska, 9. januara 1992, čuo šta su strateški ciljevi RS-a, načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je izjavio: „Mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid!“

ODGOVORITE
Name

RS BH

09.01.2024 14:47

Srecan dan Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Рића

09.01.2024 22:26

Знамо колика је улога СДС-а била у стварању РСрпске, овај данашњи СДС није ни С од СДС-а тадашњег. То је интересно , родбинским група људи који живе на слави некадашњих истинских патриота.

ODGOVORITE
Name

Dragi dobri ljudi

09.01.2024 23:54

Samo je Bog vjecan. A puno velikih drzava i carstava je nestalo, a kamo li neka BiH, RS Fbih, Srbija, HR....ljudi opametite se...loze vas politicari koji dobro zive i njihove porodice dobro zive na vasem patriotizmu...vodite racuna o komsijama, ne prkosite i ne provocirajte, zivite ko braca, zivite kako je Bog naredio.

ODGOVORITE
Name

Vozuća

10.01.2024 08:05

Biće i Republike i naroda samo kad zbacimo ovaj nenarodni režim i rudonju sa vlasti!!

ODGOVORITE
Name

Presjednik u pokusaju

10.01.2024 19:14

Suti milane ko boga te molim. Suti kukala ti majka. Samo ste ti i stevandic gori od baje.

ODGOVORITE