Širom Republike Srpske slavi se Badnje veče

Večernjim bogosluženjem, osveštavanjem i paljenjem Badnjaka širom Republike Srpske pravoslavni vjernici obilježavaju Badnje veče.

Republika Srpska 06.01.2024 | 17:25
Širom Republike Srpske slavi se Badnje veče

Badnje veče u Banjaluci

Nalaganjem Badnjaka porti Hrama Svete Trojice obilježeno je Badnje veče u Banjaluci. Uz toplu Badnjaka i zvuk pucketanja vatre, okupili su se mnogi pravoslavni vjernici iz Banjaluke, ali i oni koji su došli iz drugih zemalja da bi sa svojim najmilijima proslavili najradosniji praznik Bozić. Ni kiša nije pokvarila ovaj svečani trenutak.

Hrastovo drvo odnosno Badnjak, koje je rano ujutro usjekao domačin, unosi se u kuću i sa prvim mrakom se stavlja na ognjište. Nalaganje badnjaka označava drvo koje su pastiri donijeli i koje su založili kako bi se zagrijala hladna pećina u kojoj je tada rođen Isus Hristos.

Smisao Badnjaka je i u tome što se ukućani oko badnjaka zagriju ljubavlju, iskrenošću i slogom, a svjetlošću njegovom tjeraju mrak neznanja i praznoverja.

Prethodno se veliki broj vjernika okupio na večernjoj molitvi i osveštavanju Badnjaka u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja. Pored građana, molitvi su prisustvovali i zvaničnici Republike Srpske i brojni političari.

Naložen Badnjak i u Bijeljini

Nalaganje badnjaka u Bijeljini uslijedilo je nakon Svete arhijerijske liturgije u crkvi Svetog Georgija, te litije koja je prošla centralnim gradskim ulicama. 

"Velika je čast pozdraviti ogroman broj građana koji su došli na centralni trg u Bijeljini da prisustvuju nalaganju badnjaka. Božić je praznik mira, praznik opraštanja.

Oprostite svima sve što su vam učinili", poručio je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. 

Episkop je poručio gradonačelniku Bijeljine da nastavi uspješno da razvija grad zajedno sa svim građanima. 

"Hvala vam draga braćo i sestre na ovom sabranju u ovolikom broju. Nema veće radosti od našeg Božića, od našeg sabranja. Ostajemo posvećeni našem razvoju, razvoju našeg grada, naše Bijeljine", poručio je okupljenim građanima gradonačelnik Bijeljine Ljubiša  Petrović.

Petrović je čestitao sutrašnji praznik svim vjernicima sutrašnji praznik s naglaskom na Srbe na Kosovu i Metohiji. 

Nakon nalaganja badnjaka uslijedio je prijem u Upravi grada Bijeljina.

Badnjak naložen i u Crnjelovu kod Bijeljine

Varnice iz vatre paljenja badnjaka vinule su se daleko u nebo među okupljenim narodom u Gornjem Crnjelovu na dogadjaju paljenja badnjaka uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. 

Tradicionalno, u Gornjem Crnjelovu uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, na Badnje veče služena je Sveta liturgija te paljenje badnjaka koje su propratili brojni mještani ovog do skoro najvećeg sela Bosne i Hercegovine.

Čini se da nijedan praznik nema toliko običaja koliko Božić, kojem prethodi I obilježavanje Badnjeg dana I večeri kada se pali badnjak u okviru crkvene porte nakon služenja Svete liturgije. Svjetlost i varnice badnjaka imaju u starom narodnom vjerovanju duboki smisao - da donose svjetlost I tjeraju tamu, te čine da svi oni koji su pored vatre osjete ljubav koja proističe iz svrhe postojanja Božića, a to je roždestvo Hristovo.

U ovim običajima najviše uživaju upravo najmladji. Oni mladji u slami prema običajima pijuču I traže slatkiše , dok malo stariji već posmatraju, prate te pomažu roditeljima u pripremi bogate trpeze onoliko koliko mogu.  Tako je bilo i ove godine. 

Stariji ističu da vole nakon toliko godina da dolaze ponovo i da posmatraju paljenje badnjaka koje uvijek nanovo učini da im bude toplo oko srca. Danas traje  velika borba da se upravo mladima koji u velikom broju odlaze u inostranstvo prenese dovoljno znanja kako bili vjerni čuvari tradicije. Ipak, i oni koji su ostali dolaze na ovaj događaj i zamišljajući želju prate varnice vatre koje odlaze daleko u nebo. 

I domaćice su nakon cjelodnevnog pripremanja hrane kako za Badji tako i za Božić došle na paljenje badnjaka u Gornje Crnjelovo i srce im je, kažu, puno. 

Pored svega i nostalgija je prisutna za Badnje veče u semberskim selima i Bijeljini jer mnogi nakon godina života daleko u inostranstvu dolaze na svoje rodno ognjište za Božić I poštujući svu tradiciju i običaje, vraćaju stari sjaj svojoj kulturi I onome što su nam preci ostavili u amanet da jednoga dana i oni to prenose na svoje potomke. 

Prijedor: Naložen centralni Badnjak

U porti Crkve Svete Trojice u Prijedoru, u prisustvu vjernika, osveštan je i naložen centralni badnjak, čime je počela proslava Badnje večeri.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin poželio je da svi pravoslavni vjernici osjete radost ovog praznika i da se u mislima usmjere ka praznovanju Rođenja Hristovog.

Nalaganjem badnjaka ispred pravoslavnih hramova danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održani su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Slavlje u Doboju

Veliki broj Dobojlija okupio se na večernjem bogosluženju i u porti spomen hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.
Nakon služenja liturgije naložen je badnjak.

Bogosluženje i nalaganje banjaka u Zvorniku

Služenjem svete liturgije i paljenjem Badnjaka u porti hrama Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku najavljeno je rođenje Isusa Hrista.

I ove godine se, uoči Božića, u hramovima okupio veliki broj vjernika. 

Nakon večernjeg bogosluženja badnjak je osveštan, potom posut pšenicom, vinom i namazan medom, a onda je, kako običaji nalažu, zapaljen.

Nakon paljenja Badnjaka upriličeno je pijukanje te su djeca prikupljala slatkiše.  

Za vjernike su bili pripremljeni i osveštani badnjaci i slama kako bi radost praznika ponijeli u svoje domove.

Svetu liturgiju služilo je lokalno sveštenstvo koje je vjernicima poželjelo blagosloven Badnji dan i Božić. 

Proslava Badnje večeri nastavljena je narodnim veseljem uz muziku i  kuvano vino.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rrg-ng

06.01.2024 19:28

svi mi se saosjecamo samo na Bozic i kad dodje sudnji dan a poslije udri po starom, realan sam i hocu pomoci koliko mogu iako nisam siguranda ta pomoc zavrsi tamo gdje treba , zivi bili i mi i svi oko nas ma kako god se zvali,

ODGOVORITE
Name

Baša Mrkalj

06.01.2024 20:48

Ma sve su to fariseji, niko ne posti niko nedeljom ne dolazi na liturgiju samo dođu kada se džabe pije i jede..

ODGOVORITE
Name

hijena

06.01.2024 20:54

prezderavanje i pijanka