Više od polovine svijeta glasa u 2024. godini

- U svetu će ove godine izbore imati više od polovine stanovnika zemaljske kugle, budući da će se 2024. godine izbori održati u najvećim svetskim zemljama poput Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Indije, ali i mnogim drugim zemljama.

Svijet 01.01.2024 | 13:35
Više od polovine svijeta glasa u 2024. godini
 
Predsednički izbori biće održani u SAD, Rusiji, Senegalu, Tunisu, Venecueli, regionu Tajvana, Azerbejdžanu, Finskoj, Litvaniji, Gruziji, Slovačkoj.
 
U regionu, predsednički izbori biće održani u Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.
 
Kada se radi o parlamentarnim ili opštin izborima oni se očekuju u Ruandi, Gani, Južnoj Africi, Meksiku, Urugvaju, Indiji, Iranu, Austriji, Indoneziji, Belorusiji, Belgiji, EU, Litvaniji, Portugalu, Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.
 
Lokalni izbori se očekuju u španskim pokrajinama Baskiji i Galiciji, Turskoj, nemačkim pokrajinama Saksoniji i Burgundiji, Irskoj, kanadskim provincijama Britanskoj Kolumbiji i Novom Brunsviku.
 
Osim parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, održaće se izbori i u Ujedinjenm nacijama - za nestalne članice Saveta bezbednosti UN.
 
Ti izbori biće održani u drugoj polovini godine, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 
Pet nestalnih članica biraju se na dvogodišnji period, a njihov mandat trajaće od 1. januara 2025. do 31. decembra 2026. godine. 
 
Za sada, kandidati su Somalija i Mauricijus za Afriku, Pakistan za Azijsko-pacifičku grupu i Danska i Grčka za Evropu. 
 
(Tanjug) Foto: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Demos kratos

01.01.2024 14:00

Tako je, a pola svijeta ili čak više su diktature, ili nema glasanja ili su namješteni. U Kini jedna partija, ko pobjeđuje izbore, ili u Rusiji?

ODGOVORITE
Name

Re

01.01.2024 15:22

Zaboravili ste lokalne izbore u RS. Nama je to značajnije od USA, Rusije i Indije. Ne bi trebali brinuti tuđu brigu dok je kod nas ovakvo stanje. I navijati za Trampa i Putina. Nije to utakmica. Ljudi brinite od čega živite.

ODGOVORITE