Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

Telekom Srbija grupa završava proces prodaje antenskih stubova britanskom fondu Aktis GP, iza kojeg stoje Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Republika Srpska 28.12.2023 | 18:43
Prodaja antenskih stubova Telekoma Srbija strateška dobit za sve

Iako je konkurencija pokušala da ovaj proces isprati dezinformacijama, istina je da je to praksa koju su preduzeli svi veliki telekom operateri poput Dojče Telekoma, Telefonike, Vodafona i drugih, kako bi transformisali svoje poslovanje a održavanje građevinske infrastrukture povjerili kompanija kojima je to osnovna djelatnost.

Procesom prodaje obuhvaćeni su isključivo antenski stubovi, a ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice i druga telekomunikaciona oprema koja je srce svakog telekom operatera. 

Kompanija m:tel ostaje jedini zakupac antenskih stubova i jedini vlasnik telekomunikacione opreme čime su tržište Republike Srpske i bezbjednost podataka zaštićeni, kao i korisnici i institucije koje su m:tel-u ukazale povjerenje.

„U svakom segmentu svog poslovanja, m:tel se pokazao kao zaštitnik imovine Republike Srpske i kompanija domaćinskog poslovanja. Tako ni u ovom slučaju nećemo dozvoliti da zlonamernim i netačnim informacijama oni koje naši građani neće u svom dvorištu utiču na našu reputaciju“, naglasila je generalna direktorka kompanije Jelena Trivan.

Kompanija m:tel će 2023. godinu, na osnovu dosadašnjih pokazatelja, završiti sa rekordnom dobiti, značajno većom od projektovane. Očekuje se da će neto dobit za ovu godinu nadmašiti i 2022. kada je ostvarena neto dobit u visini od 82,3 miliona konvertibilnih maraka, dok će očekivana EBIDA marža za ovu godinu iznositi preko 50%, što je značajno iznad prosjeka za telekomunikacionu industriju. 

Pozitivni rezultati kompanije m:tel biće vidljivi i na svim značajnim finansijskim pokazateljima profitabilnosti u 2023. godini, gdje se očekuje rast u odnosu na sve prethodne godine, čime se ostvaruju veći povrati na kapital i sredstva. Svakako najveću korist od ovih rezultata će imati akcionari, i to kroz rast zarade po akciji, gdje je prinos i do sada bio daleko veći od prinosa ostvarivanih u slične oblike investiranja.
 
S obzirom da su i polugodišnji finansijski rezultati m:tel postavili iznad drugih telekom operatera u okruženju, očekuje se i da će krajnji rezultat 2023. godine uveliko nadmašiti konkurenciju.

(PR)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

28.12.2023 18:50

Stisli ste se ko da ste gubitaši. Ne cijenite baš vaše potrošače.

ODGOVORITE
Name

Aska

28.12.2023 19:03

A znamo svi da je Mile Duduk engleski spijun i da prisluskuje opoziciju engleskom opremom.

ODGOVORITE
Name

Србо

28.12.2023 19:06

Видимо да се добро одразило на акције Мтела а дивиденда никад боља, ја се бојим да је супротно и да ти што су писали били управу, велики су дугови и оператера у Србији, читао сам податак да су за струју дужни 11 милиона еура.

ODGOVORITE
Name

Jhb

28.12.2023 20:15

Uzeli ste po 1KM mjesečno za NIŠTA. Puta broj pretplatnika puta 12 mjeseci= čist profit na porezu na budale

ODGOVORITE
Name

Helmut

28.12.2023 21:33

Srećom niste jedini operater i nemate monopol (kao što ste imali), tako da me bas i ne interesuje čije su antene- ionako je sve rasprodano, tako da me putak zaškakilja za antene!

ODGOVORITE
Name

To samo govori

28.12.2023 23:10

Da dolaze turbulentna (ratna) vremena sirokih razmjera.

ODGOVORITE
Name

Nesto razmisljam

29.12.2023 08:02

Kako moze biti dobit za sve? Da je "za sve" ne bi englezi kupili. Videce se vec pocetkom godine "dobit" potrosaca.Znaci oni preuzimaju potpunu kontrolu nad komunikacijom.Interesantno, sve sto potpisu,prodaju se medijski naduva kao neka pobeda. Svasta,dobit za sve.

ODGOVORITE
Name

Evo primera

29.12.2023 13:57

Sa 35 godina staza dobio u Srbiji penziju 25.000 din. Pa ti sad vidi koji ekonomski tigar je to. Kad imaš medije pod kontrolom možeš narodu tupiti mozak da živi u Svajcarskoj.

Name

чико

29.12.2023 09:21

Ako je ovo strateški potez onog koji prodaje onda je onaj koji kupuje dobra budala. Sumnjam.

ODGOVORITE