Optužnica protiv 11 Srba za ratni zločin

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba, nekadašnjih pripadnika Karakajske čete, a kasnije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske kojom se terete za zločine protiv čovečnosti.

Bosna i Hercegovina 28.12.2023 | 13:16
Optužnica protiv 11 Srba za ratni zločin

Optuženi su Vidoje Blagojević (73), Ivan Arapović (59), Milan Arapović (61), Kosta Pejić (62), Božo Radić (70), Mile Savić (59) Mile Blagojević, (57), Ljubiša Pejić (59), Stevo Vasiljević (61), Branko Pejić (59) i Verica Radović (68).

Prema optužnici njima se na teret stavlja da su krajem maja i početkom juna 1992. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Svima osim Radovićeve i Blagojevića su bili pripadnici Karakajske čete u sastavu TO Zvornik, a kasnije Zvorničke brigade VRS.

Prema navodima optužnice, devet optuženih su zajedno i sa drugim osobama, u svojstvu stražara u Tehničko-školskom centru u Karakaju učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovečnom postupanju nad oko 700 bošnjačkih muškaraca i dečaka, starosti od 15 do 70 godina, koji su nakon odvajanja od žena, dece i staraca u Bijelom Potoku, odvedeni u nezakonito zatočenje u TŠC Karakaj, te nesprečavanju ubistava i prisilnog nestanka najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti koji su tu bili nezakonito zatvoreni, navodi se, između ostalog, u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Tanjug) Foto: AA