Ristić: Javašluk opasan posebno kada je u zdravstvu

"Javašluka i neodgovornosti ima u svim oblastima, ali je posebno bolan i vidljiv kada je zdravstvo u pitanju", naglašava Ristić.

Republika Srpska 24.12.2023 | 19:29
Ristić: Javašluk opasan posebno kada je u zdravstvu

Poslanik u klubu SNSD-a i lider Republičke stranke Srpske Slaven Ristić objavio je na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Čemu služi Hitna pomoć u Bijeljini?”.

Razlog te objave je što je, kako je naveo, radniku Elvaka danas pozlilo na poslu, osjetio je jake bolove u leđima, pa je uradio ono što je prirodno u takvim situacijama – otišao u Hitnu pomoć u Bijeljini.

"Možda je bio na samrti, možda mu nije bilo ništa, ali ono što je očekivano je da se barem utvrdi stanje pacijenta, da ga neko pregleda. Međutim, u Hitnoj su se prema njemu ponijeli izuzetno neprofesionalno. Dežurno lice, vjerujem da je nekakav ljekar, “odokativnom” metodom je utvrdio da njemu pomoć, naročito ona hitna, nije potrebna, “jer stoji na nogama”, iako se čovjek vidljivo otežano kretao i žalio na jake bolove. Nema pregleda, nema savjeta, nema terapije, nego sugestija da se obrati porodičnom ljekaru, ili “još bolje privatnom”, navodi Ristić u objavi na društvenim mrežama.

Pošto je dan vikenda, kada porodični ljekar ne radi (!?), sugestija, kako navodi, da se ode privatnom ljekaru je bila i više od savjeta – bila je to jedina mogućnost.

"Za radnika su, kao i za sve zaposlene u kompaniji Elvako, i sada redovno uplaćeni doprinosi, uključujući i zdravstveno osiguranje, koji našu kompaniju koštaju milionske iznose na godišnjem nivou. A ti radnici, iz ne znam kog tačno razloga, zdravstvenu pomoć i dalje moraju da traže po privatnim medicinskim ustanovama", konstatuje on i nastavlja:

"I sad se nešto pitam – da nismo mi iz Elvaka naivčine koje, i kada to mnogi ne rade, redovno izmiruju svoje obaveze prema državi, a ne možemo da dobijemo pomoć koju je državna zdravstvena ustanova dužna da nam pruži?"

Ristić dalje naglašava da "javašluka i neodgovornosti ima u svim oblastima, ali je posebno bolan i vidljiv kada je zdravstvo u pitanju".

"Ovaj današnji slučaj to i potvrđuje. Ne znam ko je individualno odgovoran i ne želim u to da ulazim, ali neka ta važna institucija, jedna od najvažnijih, dodatno povede računa o tretmanu svojih pacijenata, da bi nam svima bilo bolje“, zaključio je poslanik u Klubu SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i lider male stranke RSS Slaven Ristić.

(BN) Foto: BN

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Neko iz mase

24.12.2023 19:49

Ja sam radio u tom Elvaku sto spominje Ristic.. Kasni plata 2 mjeseca , doprinosi 4 mjeseca.. Čovjek iz proizvodnje bolestan mora hitno na operaciju,MI SKUPLJALI PO 10KM KAKO BI SE MOGAO OPERISATI. TOLIKO O REDOVNIN ISPLATAMA!!!

ODGOVORITE
Name

Savaaa

24.12.2023 21:36

Direktoruca dz.samo pise potvrde o slepim za izbore. Ministra zdravlja ovo ne interesuje.

Name

?!

25.12.2023 07:21

Poslanik sekte priča o javašluku… šta reći?!

Name

Nenad-Nostradamus

24.12.2023 19:49

Nema druge hajde opet onu pokretnu bolnicu da nam prodas dajemo duplo vise.Zdravstvo je lose,a vi vladate 30 godina pa valjda ste vi odgovorni zato.

ODGOVORITE
Name

Lule

24.12.2023 23:05

Čovjek polupao lončiće, ili je u opoziciji. Kako poslanik pozicije tvrdi da je javašluk u svim oblastima, ali ne valja ako je zdravstvu? Ko je odgovoran za javašluk u svim oblastima? Možda opozicija. Za njega nije javašluk, baš od zdravstvs uzeti milione za šator.

Name

Kakav prevarant

24.12.2023 19:54

O neradu hitne pomoći priča Ristić koji je prodao za ogromne pare šator bolnicu koja nikad nije ni korištena,niti je bila upotrebljiva.

ODGOVORITE
Name

d

24.12.2023 21:24

Nije bila korištena jer Aleksandar Zolak (kadar PDP-a) kao tadašnji direktor Agencije za lijekove nije dao dozvolu da u zemlju uđe medicinska oprema i poslao Stanivukovića da pravi cirkus i ličnu promociju za lokalne izbore koji su se održavali te godine, rizikujući živote ljudi. Kada je to vidio, Slaven je vratio novac u budžet i preuzeo bolnicu

Name

Re d

25.12.2023 06:47

Cuj vratio pare, pa koga vi zajebavate stoko???

Name

Re dado

25.12.2023 06:48

Izgleda da si ti lecen sa industrijskim kisikom,na ledini u satoru.

Name

Jest bas tako?

24.12.2023 19:55

Kako bas loše u Domu zdravlja a nije u Bolnici. I ko kaže da je bas tako bilo? A znamo da Dom zdravlja pripada Gradu( Petrović) a bolnica republici (Dodik) pa sad da malo razmislimo sto li taj tajkun bas piše o Domu zdravlja? ? ?

ODGOVORITE
Name

d

24.12.2023 21:25

Direktor Doma zdravlja je iz SNSD-a, tako da si promašio...

Name

Re

24.12.2023 23:54

Hitna pomoc je u Domu zdravlja Nije u Bolnici

Name

Mt

24.12.2023 19:57

To je uobičajeni postupak hitne pomoći u Bijeljini. Problem je sto ljekari u hitnoj nisu zainteresovani za pomoć pacijentima kada dođu u hitnu a kamo li da idu u kućnu posjetu. Bolje bi bilo da se hitna razriješi dužnosti jer svakako pomoć moramo tražiti u privatnoj režiji. Osoblje hitne pomoći neka ide kući kad im se neradi.

ODGOVORITE
Name

Djoko

24.12.2023 22:21

Doma zdravlja je direktor Danijela Djukic SNSD....

Name

Prika bn

25.12.2023 11:09

Ja mislim da je počela predizborne kampanja. A kako čujem jedan od kandidata za gradonačelnika je slaven.a ta,, šetnja,, od doktora do doktora je uobičajena u bijeljinskoj bolnici i domu zdravlja.a otvorena preporuka da se ide privatnicima nije nikakva novost. Rješenje je zabraniti doktorima da rade u državnoj ustanovi, a posle trče privatno.

Name

Starac i more

24.12.2023 20:07

Penzioner sam u inostranstvu, i moje matoro srce me vuce nazad u Bosnu, Rep Srpsku, ali bas ovakve stvari me sprecavaju da se vratim nazad. Zdravstvo je u katastrofalnom stanju. Najgore je kada te lijeci doktor sa kupljenom diplomom, a jos gore onaj koji nije kupio diplomu, a nema empatije i zelje da pomogne, vec samo razmislja kako da ti uzme nesto vise novca, izmisljajuci i neke nove bolesti od kojih i ne bolujes,pa te salje "kolegama specijalistama", da i oni nesto "zarade". Medicinske sestre ne znaju ni krv da ti pravilno izvade, jer su i same bez diplome dosle preko veze do posla. Nema ljubaznosti i zelje da se bolesniku pomogne, vec samo gube vrijeme ispijajuci kafe i buljeci u mobilne telefone. Uz to su grube i nepazljive, narocito prema starijim pacijentima, koje ponekad i maltretiraju kako psihicki, tako i fizicki. Jadan obicni i siromasni narod, jer ako nemas novca, nece te ni lijeciti kako treba. Radikalne promjene su potrebne, a prije svega promjena vlasti koja ce adekvatno reagovati na ovakve probleme u drustvu, ali previse se lijenosti, neodgovornosti i kriminala ukorijenilo u nasem drustvu.

ODGOVORITE
Name

Cicko

24.12.2023 20:55

Odličan komentar.

Name

Goran M

24.12.2023 21:07

Nemoj ni da dolaziš. Nisi ovdje ni izdvajao za zdravstvo a sad bi da te naši ljekari besplatno liječe. E pa, izvini ali neće moći

Name

Veteran

24.12.2023 21:14

Sve tacno na nasu zalost.

Name

Nenad

24.12.2023 21:51

To sve narod podrzava ne treba taj narod zaliti,samo je pitanje Dali bi bilo bolje da se vlast promijeni.Ja mislim tesko da moze biti bolje,a gore ce biti.

Name

Re Goran M - starac i more

25.12.2023 00:29

Ko prica o besplatnom lijecenju? Da li ste procitali moj komentar i shvatili o cemu pisem? Svoje frustracije, nerazumijevanje, pakost i ne znam sta, ostavite po strani. Mogu ja da placam privatne doktore bez problema, ali njihove kvalifikacije, strucnost i moralne vrijednosti su u pitanju. Ocigledno ste se osjetili prozvanim u mom prijasnjem komentaru, pa reagujete adekvatno svom vaspitanju i karakteru. I da dodam, vraticu se ja sigurno u Rep Srpsku, jer uskoro dolaze mladi politicari na vlast koji ce "srediti" situaciju u zdravstvu i citavom drustvu (na Vasu zalost). I naravno izdvajacu za zdravstvo ogromnu sumu 12 posto od penzije, a to je negdje oko 450 do 500 km mjesecno. Valjda necete opet reagovati na moj komentar da mi nije tolika penzija, i da lazem.

Name

RE starac i more

25.12.2023 15:29

Joj što ne volim vas šatro pristojne iz dijaspore, nemojte se ni vraćati BRATE

Name

Mo

24.12.2023 20:07

A sta je sa javnim tajnama, da se kupuju ispiti na medicini, kod odredjenih profesora, za odredjene iznose? Sto se niko ne raspita kod studenata?

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

24.12.2023 21:50

Dovoljno je samo da vidite ko je dekan med.fakulteta,čovjek koji je poharao zdravstvo republike,kum ga ŝalje u BG za ambasadora BiH umjesto u zatvor,dokle viŝe ovako.

Name

Za Ristica

24.12.2023 21:57

Nek vidi kakav je javašluk u firmi Ad Grad gdje je njegov kadar Ratomir Draganić,nek počisti prvo u svom dvorištu.

Name

Marko

24.12.2023 21:17

Javašluk je i u TRB Bratunac dragi Slavene,dodji vidi šta sve laže gazdić Marko,nesposobna ljuštura

ODGOVORITE
Name

bojan

24.12.2023 21:28

Ristić još jednom pokazao kakva je ljudina, svaka čast i samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Lija

24.12.2023 22:01

Generalno u cijeloj Republici Srpskoj zdravstvo je u kolapsu zbog nedostatka kadrova. Doktori se bave politikom jer se u njoj mnogo više može pokupiti novca nego u struci za koju su školovani. Za običan pregled kod očnog u bolnici Srbija se čeka po dva mjeseca. U domovima zdravlja za redovnu terapiju, recept se čeka po sedam dana. Ako nemaš vezu bez obzira na stanje, ideš na čekanje.

ODGOVORITE
Name

dr (u pm)

25.12.2023 07:27

Mislim da je u Bratuncu najgore. Nemas kome otici. Svi su se digli kao da su zavrsili ne znam sta a ovamo neznanje i nestrucnost ispoljavaju na svakom koraku. Ljudi pogresnom terapijom, propisanom od strane nazovi doktora iz Bratunca, dolaze u veoma opasna stanja.

Name

Veteran

24.12.2023 22:17

Taj što ga je dočekao je prekvalifikovani stranački podobni poslušnik iz SNSDa. Zgrade ne liječe ljude nego stručnjaci koje ste otjerali svojom suludom politikom snsd kabadahije. I zato ne glumi iščuđavanje nego pitaj svog pajtaša Šeru i dispečera Fikusa zašto je to tako!

ODGOVORITE
Name

Zna se

24.12.2023 22:44

Slaven Ristić...Karatista, biznismen, 007, političar, maneken, diplomata...Sve ali sve zna...a zna se ko je

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

25.12.2023 08:45

Upotrebljeni kurton

Name

ŠAKAL

24.12.2023 23:06

Kakvo društvo,takvo zdravstvo,školstvo,pravosuđe, država bez države!Tužna balkanska priča!Nema se šta drugo reći...

ODGOVORITE
Name

Bice jos gore

25.12.2023 00:37

jer zdravstvo je ovde socijalna kategorija,a sa tim i plate u zdravstvu.A ove guzonje zele da im neko ko je placen po socijalistickom uredjenju,pruzi uslugu kao sa dodatnim osiguranjem u kapitalistickom uredjenju.Kazem,uzivajte jos koliko moze i u ovakvom zdravstvu,jer ce biti samo gore.

ODGOVORITE
Name

Re

25.12.2023 10:55

Odlican komentar. Zdravstveni radnici cute ili odlaze, a plate na nivou onih od prije 16 godina. Jos kada “ stara garda” ode u penziju, pa ostanu ovi snsd empaticni medicinsari da lijece, neka nam je Bog u pomoci

Name

Trik

25.12.2023 04:25

A gde nije javašluk molim.vas....i iživljavanje.

ODGOVORITE
Name

Da li je baš tako

25.12.2023 07:13

Nedaj Bože bolesti ni radniku ni onom ko je osiguran preko te firme. Osiguranje je neredovno a plata mala.Nadati se da će biti povečan minimalac pa da radnici ne odlaze iz te firme a odlaze. Doduše sve privatne firme u BN liče jedna na drugu. Sistem im je isti. Sve preko ledja radnika...

ODGOVORITE
Name

Milunka

25.12.2023 07:48

Znaci treba nam pokretna bolnica.

ODGOVORITE
Name

za gorana m

25.12.2023 09:12

čovjek fino kaže da je inostrani penzioner.. znači osiguran vani a liječio bi se ovdje...kakve veze ima što nije ovdje uplačivao..naplatilo bi se debelo

ODGOVORITE
Name

Jode

25.12.2023 09:52

Je li tu direktor ona što izdaje potvrde za slijepe i to za izbore.

ODGOVORITE