Izrael negirao tvrdnje o planiranom napadu na Hezbolah

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua smatra "netačnim" izveštaj "Vol strit džurnala" (WSJ) u kojem se tvrdi da je predsednik SAD Džozef Bajden odvratio Netanijahua da ''preventivno'' napadne Hezbolah u Libanu 11. oktobra.

Svijet 23.12.2023 | 21:28
Izrael negirao tvrdnje o planiranom napadu na Hezbolah

"Već prvog dana rata (protiv Hamasa 7. oktobra), premijer Netanijahu je odlučio da će Izrael prvo raditi na ostvarenju odlučujuće pobede na jugu, dok će istovremeno odvratiti napad na severu", navodi kabinet premijera, dodajući da je "tu politiku usvojila (ratna) vlada", preneo je Tajms of izrael.

Pored toga, u prethodnim izveštajima se navodi da su ministar odbrane Joav Galant i vojni zvaničnici hteli da napadnu Hezbolah pre nego što se pozabave Hamasom, prateći vojnu doktrinu da ako se borite na dva fronta, prvo se suočavate  sa snažnijim neprijateljem, ali Netanijahu je to odbacio, a pridružio mu se i ministar iz ratnog kabineta Beni Ganc, koji se tada upravo pridružio grupi koja je upravljala ratom.

WSJ je, pozivajući se na neimenovane zvaničnike koji su upoznati sa detaljima, naveo da se Izrael četiri dana nakon Hamasovog masakra 7. oktobra, spremao da preventivno napadne libanski Hezbolah, ali da je predsednik SAD Džozef Bajden u poslednjem trenutku nagovorio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da odustane od tog plana. 

U izveštaju se navodi da je "Izrael imao obaveštajne podatke, koje su SAD smatrale nepouzdanim, da se napadači Hezbolaha spremaju da pređu granicu u sklopu višestrukog napada", preneo je Tajms of Izrael.

"Izraelski ratni avioni su bili u vazduhu i čekali naređenja kada je Bajden razgovarao sa Netanijahuom 11. oktobra i rekao izraelskom premijeru da se povuče i razmisli o posledicama takve akcije", rekavši da bi to moglo da izazove regionalni rat. 

U izveštaju se navodi da se Bajdenova administracija od tada fokusirala na sprečavanje eskalacije koja bi zahtevala vojnu intervenciju Vašingtona.

(Tanjug) Foto: AA/File

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Svi o njemu

23.12.2023 22:43

Kao senilnom a on tako trezven, tako putinovci.

ODGOVORITE